Harjoittelu toi ammatillista itsevarmuutta siihen, että pärjää työelämässä opiskelujen jälkeen | SeAMK Blogit

Harjoittelu toi ammatillista itsevarmuutta siihen, että pärjää työelämässä opiskelujen jälkeen

Blogi:
Jalanjäkiä lumessa Frami-kampuksen jokirannassa.

Kirjoitin lokakuussa liiketalouden harjoittelusta blogitekstin ”Liiketalouden harjoittelu avaa ovet työelämään”. Tekstissä kävin yleisesti läpi sitä, miten harjoittelu sijoittuu, ja haastattelin muutamaa opiskelutoveriani harjoittelusta ja sen suorittamisesta. Nyt, kun oma harjoittelu alkaa olla kohta taputeltu, ajattelin kirjoittaa siitä, mitä konkreettisesti opin harjoittelussa, ja miten koen, että harjoittelu hyödyttää minua tulevaisuudessa.

Harjoittelun alkaessa kirjoitin useamman sivun pituisen harjoittelusuunnitelman, jossa asetin harjoittelulle oppimistavoitteet. Koska en tiennyt marketkaupan resurssisuunnittelusta ja työvuorosuunnittelusta mitään, niin konkreettisia tavoitteita sen suhteen oli vaikea asettaa. Harjoittelun tavoitteeksi asetin pitkäjänteisyyden kehittämisen, kokonaisuuksien hahmottamisen oppimisen ja sen, että opin töissä tarvittavat taidot niin hyvin, että pystyn hoitamaan työni itsevarmasti ja laadukkaasti. Kirjoitin harjoittelusuunnitelmaan myös, että tavoitteenani on verkostoitua harjoittelun aikana.

Koen, että olen jokaisen tavoitteeni saavuttanut, pitkäjänteisyys varsinkin on kehittynyt merkittävästi, sillä työvuorolistan tekeminen yksikölle on pitkä prosessi, joka tehdään yhteistyössä muiden kanssa. Lisäksi työvuorosuunnittelu vaatii, että asioita katsoo suurempana kokonaisuutena, mikä on myös kehittynyt harjoittelun aikana. Harjoittelun jälkeen taito auttaa varmasti siinä, että ymmärrän paremmin, että jos jotakin asiaa muuttaa esimerkiksi yhden ihmisen eduksi, on se pois joltain muulta. Opin myös oman työnkuvani suhteellisen nopeasti niin, että pystyin asettamaan itselleni tavoitteita työnlaadullisesti sekä aikataulullisesti. On ihanaa mennä töihin, kun ei ensimmäisenä tarvitse kysyä ”mistä aloitan” tai ”mitä teen seuraavaksi”. Koko harjoittelun ajan olen myös kokenut oman työni merkityksellisenä, mikä on tuonut ammatillista itsevarmuutta ja itsevarmuutta omaan tekemiseen myös harjoittelun jälkeen. Koenkin, että suurin hyöty harjoittelusta onkin juuri työkokemus ja itsevarmuus, jonka harjoittelu toi.

Keskustelin muutaman ystäväni kanssa siitä, miten he kokevat harjoittelun hyödyttäneen heitä ja miten se hyödyttää heitä tulevaisuudessa. Keskusteltuani ystävieni kanssa fiilikset heillä ovat aika samanlaiset kuin minulla. Heidän mukaansa harjoittelu antaa ammatillista itsevarmuutta, mitä ei pelkästään kirjoja lukemalla saa. Harjoittelu myös auttoi heitä ymmärtämään, millaista työtä haluaa tehdä tulevaisuudessa ja harjoittelu toi vahvistuksen siitä, että liiketalouden ala on sellainen, minkä parissa he haluavat työskennellä tulevaisuudessa. Toki he nostivat esiin myös sen, että kun harjoittelun hoiti hyvin, niin sieltä sai arvokkaan suosittelijan/suosittelijoita muihin töihin hakiessa.

Kokonaisuudessaan liiketalouden harjoittelu on oikeasti hyödyllinen, ja todellakin avaa ovet työelämään. Vaikka mietin jo lokakuussa, että oma harjoittelupaikka on aivan mahtava, niin tunne ei ole muuttunut ja haikein fiiliksin vietän vielä kaksi viikkoa työn touhussa, ja sen jälkeen palaan takaisin siihen ”tavalliseen” opiskeluelämään vielä hetkeksi.

Hyvää joulun odotusta kaikille!

Siiri Kontteli
Liiketalouden opiskelija
SeAMKin opiskelijalähettiläs