Yritysvierailut Kauhavalla esittelivät kv-opiskelijoille toimivaa teollisuushistoriaa ja -tulevaisuutta | SeAMK Blogit

Yritysvierailut Kauhavalla esittelivät kv-opiskelijoille toimivaa teollisuushistoriaa ja -tulevaisuutta

Blogi:
Kv-opiskelijoita tutustutettiin Prima Powerilla levytyökeskuksen toimintaan.

On 19. maaliskuuta ja aurinkoinen kevättalven päivä. Bussi lähtee SeAMKin edustalta täynnä kansainvälisiä opiskelijoita. Mukana on liiketalouden opiskelijoita yhteensä kahdeksasta eri maasta. Matkakohteena on Kauhava, jossa on tarkoitus tutustua päivän aikana kolmeen paikalliseen yritykseen.

Bussi pysähtyy ensimmäisenä Lankava Oy:n pihaan. Vastassa on Jyri Karppinen, joka ottaa tottuneesti vastaan kansainvälisen joukon. Kahvien lomassa Jyri kertoo meille Lankava Oy:n historiasta ja siitä, miten yritys on pystynyt mukautumaan ajan kuluessa kansainvälisen kilpailun koviin vaatimuksiin. Vaikka hintakilpailu on kova, silti harrastajat erottavat laadun ja innovatiivisuuden ja ovat valmiita maksamaan siitä hieman enemmän. Kasvava nettikauppa asettaa myös omat paineensa. Eri maalaiset opiskelijat keskustelevat tottuneesti käsityö- ja lankamateriaaleista, jotka ovat käytössä myös heidän omissa kotimaissaan. Lankava Oy:n valikoima on todella laaja.

Langat ja käsityömateriaalit kiinnostivat Lankava Oy:llä.

Seuraavaksi matka suuntautuu Prima Power Finlandille. Olemme yhtäkkiä levytyökoneiden ja -järjestelmien maailmassa suuressa kansainvälisessä yrityksessä. Meidän ohjataan ensin neuvottelutilaan, jossa kuulemme yrityksen vaiheista ja osaamisesta. Laajan tuotevalikoiman lisäksi Prima Power palvelee asiakkaita yli 70 eri maassa. Pääsemme tutustumaan myös valtavaan levytyökoneeseen, joka on esittely-tarkoituksessa Prima Powerin aulatilassa. Kone työstää nopeasti raakalevyistä metallisen kenkäkaapin. On helppo kuvitella sitä mahdollisuuksien määrää, mitä tuotannossa pystytään automatisoimaan näillä laitteilla.

Lounaan jälkeen kohteenamme on puukkotehdas Iisakki Järvenpää. Tuntuu, kuin olisimme hypänneet ajassa taaksepäin. Käytössä on edelleen laitteita, joilla puukkoja on valmistettu 100 vuotta sitten. Silti perinnetietona kulkenut tieto ja taito on koeteltu moneen kertaan yrityksen historiassa. Kuulemme, että uusia menetelmiä on kokeiltu ja valmistusvaiheissa oikaistu, mutta aina on jouduttu toteamaan, että vanhalla menetelmällä tulee parempaa jälkeä ja kestävämpää laatua. Osa puukoista on kuin koruja tai taidetta. On hienoa huomata, että myös erikoistuotteita valmistava, kapeilla markkinoilla toimiva käsityöyritys voi pärjätä Suomessa!

Puukkotehdas Iisakki Järvenpää luottaa perinteisiin menetelmiin.

Bussimme suuntaa takaisin SeAMKille, ja me lähdemme kotimatkalle ehkä hieman väsyneinä, mutta taas monta kokemusta ja ajatusta rikkaampina.

Miia Koski
lehtori
SeAMK Liiketoiminta