Työn ja opintojen joustavaa vuorottelua | SeAMK Blogit

Työn ja opintojen joustavaa vuorottelua

Blogi:
Henkilö seisoo lumisessa maisemassa.
Jere Lehtilä on valmistunut SeAMKista restonomiksi, ja nyt hän opiskelee tradenomin ylempää AMK-tutkintoa. Kuva: Samu Lehtinen, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, 2022

Morjesta! Mun nimi on Jere Lehtilä ja tätä kirjoittaessa ikä lähestyy uhkaavasti 32 ikävuotta. Perheeseeni kuuluu avopuoliso sekä reilu puolen vuoden ikäinen poika ja asumme tällä hetkellä Seinäjoen Pohjassa.

Muutin Seinäjoelle vuonna 2016 opiskelemaan restonomiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Valinta Seinäjoesta oli aikanaan suhteellisen spontaani ja ennen tänne muuttoa olinkin käynyt näillä aakeilla laakeilla vain kerran. Olin opintojeni alkaessa 26-vuotias eli en siitä porukan nuorimmasta päästä. Työuraa oli karttunut jo 16-vuotiaasta asti ja juuri ennen opintojeni alkua toimin sikaleikkaamon työnjohtajana HKScan Finland Oy:n Forssan tehtaalla. Tätä ennen toimin samaisessa yrityksessä lihanleikkuun opastajana, lihanleikkaajana, lihan alkupaloittelijana sekä teurastamotyöntekijänä. Lähtökohta opintoihin oli siis hieman erilainen kuin monilla muilla.

Elämyksiä, kokemuksia ja koulua

Itselle oli heti opintojen alussa selvää, että lähden hakemaan koulusta muutakin kuin tutkinnon. Halusin ottaa kaiken irti opiskelun lisäksi myös opiskelijaelämästä sekä sen mahdollisuuksista. Ensimmäinen lukuvuosi sisälsikin paljon opiskelua, rutkasti opiskelijaelämää sekä ripauksen opiskelija-aktiivina toimimista. Ensimmäisen vuoden syksyllä olinkin jo päässyt opintojen lisäksi mukaan paikallisen restonomien opiskelijayhdistyksen toimintaan.

Ennen opiskeluiden alkua lupasin itselleni, että lähden harjoitteluun myös ulkomaille ja ulkomaan harjoittelun paperit olivatkin jo jouluna 2016 valmiina. Kolmen kuukauden perusharjoittelun paikaksi valikoitui Kanariansaariin kuuluva Lanzarote ja Puerto Calerossa sijaitseva neljän tähden hotelli Costa Calero. Halusin ottaa tuosta ajasta kaikki irti, ja teinkin sopimuksen hotelliin kolmen kuukauden harjoittelujakson sijasta viideksi kuukaudeksi. Sain harjoittelun aikana paljon eväitä keittiötyöskentelyyn, mutta suurimmat opit taisin silti saada kokemuksista. Ei tainnut koko harjoittelun aikana olla päivää, jona en olisi lähtenyt reissaamaan jonnekin päin Lanzaroten saarta. Välillä saatoin vaihtaa saartakin muutamaksi päiväksi. Menin, tein, koin ja näin!

Takaisin harjoittelusta tulin elokuun alussa ja pikaisen työnjohtajan työrupeaman jälkeen koulunpenkille palaaminen tapahtui syksyllä 2017. Toinen lukuvuosi toikin huimasti uusia juttuja! Opiskelija-aktiivin hommat syvenivät, kun pääsin vuoden 2018 alussa Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMOn hallitukseen. Yhtäkkiä olin opiskelujen lisäksi mukana ajamassa 3000 opiskelijajäsenen asiaa yhdessä muun timanttisen hallitusporukan kanssa. Vastuualueenani oli liikunta, mutta yhdessä hallituksen kanssa päästiin toteuttamaan myös monenlaista muuta tapahtumaa ja tehtävää. Näistä muistiin on jäänyt terävimmin kahdeksan päivää kestänyt vapputapahtuma “WAPU ei lopu”, vaihto-opiskelijoiden kanssa tehty matka Lappiin sekä monet erilaiset lajikokeilut opiskelijoiden kanssa.

2018 huhtikuussa pääsin suorittamaan kolmen kuukauden erikoisharjoittelun HKScan Oyj:n kansainvälisessä tuotekehitystiimissä, Culinary Competence Center. Oma pääasiallinen toimipaikkani oli kansainvälisyydestä huolimatta kuitenkin Forssan tehdas. Harjoittelun aikana pääsin kehittämään uusia tuotteita punaisesta lihasta tulevaisuudessa lanseerattavaksi. Harjoittelun raportointikieli oli englanti, vaikka toimipaikassa Forssassa puhuttiin suomea. Harjoittelu päättyi elokuun lopussa 2018 ja väliaikainen muutto Forssaan oli ohi.

Syksyllä 2018 otin irtaantumisen liha-alasta, vaikka työsopimus tuotekehityksessä olisikin jatkunut. Halusin koittaa kantavatko siipeni myös muualla kuin tutussa ympäristössä. Otinkin rohkeasti askeleen toiseen suuntaan ja lähdin Alko Oy:n leipiin jouluapulaiseksi. Samalla alkoi ylimääräinen harjoittelu Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Harjoittelussa toimin Ruokaprovinssi kaupoissa -kampanjan kampanjakoordinaattorina. 2018 lopulla työpöydälläni oli siis hallituspesti opiskelijakunnassa, työt Alkolla sekä harjoittelu Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Tottahan sitä piti silti jotain lisähaastetta hankkia, ja tulinkin valituksi Opiskelijakunta SAMOn edustajiston puheenjohtajaksi vuodelle 2019. Edustajistosta paikka lohkesi vuoden 2018 syksyllä pidetyissä vaaleissa opiskelijakunnan toiseksi suurimmalla äänimäärällä. Se tuntui erityisen mahtavalta, koska kyseessä oli vuosi, jolloin tehtiin opiskelijakuntakentän ennätys hakijoiden määrässä!

Vuoden 2019 alussa olin siis Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan yksi päätösvaltaisimmista henkilöistä, ja näin vastuussa myös opiskelijakunnan hallituksen toiminnasta. Alkuvuosi perehdyttiin opiskelija-aktiivin elämän lisäksi Ruokaprovinssi kaupoissa -kampanjan toteuttamiseen sekä tietysti kouluun. Keväällä kampanja, jonka toteuttamisessa oli mukana varmasti yli 100 ihmistä, saatiin kunnialla maaliin! Samalla alkoi taas työt Alkossa huhtikuun alussa sekä opinnäytetyön tekeminen Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalle. Syksyllä tehtiin töitä Alkolla, opinnäytetyö saatiin purkkiin marraskuun alussa, vuoden toimikausi edustajiston puheenjohtajana oli päätöksessä ja valmistuminen tapahtui joulukuussa 2019. Koulu oli purkissa ja uudet haasteet Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalla olivat edessä!

Töitä, haastamista ja kehittymistä

Vuonna 2020 lähdin työskentelemään Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalle, Seinäjoen Hyllykallion Prisman ruokatorille. Ruokatorilla pääsin hyödyntämään omaa tietouttani ruoasta, juomasta ja niiden yhdistämisestä. Oli mahtavaa kertoa asiakkaalle ensin valmistusvinkit hyvin marmoroituneelle naudan ulkofileelle sekä kertoa siihen parhaiten sopiva juoma. Ruokatorilla työskentelyn ohessa sain nopeasti myös vastuuta Seinäjoen Prisman päivittäistavarakaupan somettamisesta. Keväällä avautuikin sitten jo sisäinen haku marketkaupan resurssisuunnittelijaksi ja kesäkuussa työtehtäväni siirtyivät konttorin puolelle.

Resurssisuunnittelijana sain vastuulleni 16 kokonaisuuden työvuorolistojen tekemisen. Työvuorolistoja suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä marketpäälliköiden kanssa ja siksi tämä antoi haastetta itselleni suunnittelun lisäksi myös viestinnän saralla. Työvuorolistat ovat aina työntekijöiden kuuma peruna ja resurssisuunnittelussa työskentely onkin opettanut minut myös paremmaksi palautteen vastaanottajaksi sekä sen käsittelijäksi. Resurssisuunnittelun lisäksi sain vastuulleni ensimmäisenä kesänä myös valikoiman ja hinnoittelun sihteerin kesälomatuurausta. Oppia tuli siis todella paljon lyhyessä ajassa.

Vuonna 2021 työaikaani siirtyi resurssisuunnittelun lisäksi sosiaalisen markkinoinnin puolelle, kun kaikille Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan marketeille tehtiin omat Facebook-sivut. Työaikani jaettiin niin, että työvuorolistojen suunnittelulle jakautui noin 70 % työajasta ja sosiaalisen median markkinointiin noin 30 % työajasta. Samalla suunnittelussani olevien yksiköiden määrä tippui viidellä yksiköllä. Vuoden 2021 aikana saatiin luotua hyvä pohja Eepeen marketkaupan somettamiselle. Viime vuoden aikana pääsin tekemään niin graafista suunnittelua, videoiden kuvaamista, editointia sekä markkinoinnin suunnittelua. Näiden lisäksi tuona aikana tuli paljon erilaisia teknisiä haasteita, joita piti ratkoa.

Vuonna 2022 homma jatkuu isommalla vaihteella ja työaikani on yhä enemmän sosiaalisen median puolella. Työaika jakautuu niin, että suurin osa työajasta menee tällä hetkellä somen tekemiseen. On mahtavaa olla tekemässä markettien idearikkaiden somettajien kanssa yhdessä Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan somemarkkinointia! Somemarkkinoinnin lisäksi itselleni jää vielä pieni siivu resurssisuunnittelua sekä valikoiman ja hinnoittelun erilaisissa tehtävissä työskentelyä. Voin sanoa, että ei ole meikäläisellä montaa samanlaista päivää vuodessa!

Oppia ja elämää

Itselleni jäi Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomiopinnoista käteen tutkinnon lisäksi ennen kaikkea kokemukset ja haasteet. Sain suorittaa harjoittelun ulkomailla, kerkesin nauttimaan opiskelijaelämästä sekä pääsin isosti mukaan vaikuttamistyöhön. Sain kouluaikana toteuttaa omaa juttuani läpi opintojen. Koulutehtävät ja ryhmätyöt olivat lähes poikkeuksetta sovellettavissa omien mieltymysten mukaan (totta kai hyvien perustelujen kanssa). Kunhan hommat tuli tehtyä, niin kaikki oli sovittavissa. Iso kiitos ja kunnia siitä kuuluu kaikille minua opettaneille. Restonomiopinnot innostivatkin minua niin, että tällä hetkellä ollaankin jo loppusuoralla YAMK-opinnoissa. Restonomin AMK-opinnoista oli nimittäin helppo jatkaa myös tradenomiopintojen puolelle. Tässä puhuu siis toivottavasti syksyllä valmistuva liiketoiminnan kehittämisen ylempi tradenomi.

Jere Lehtilä
SeAMK alumni ja opiskelija