Tuukka on kohta valmis autoinsinööri | SeAMK Blogit

Tuukka on kohta valmis autoinsinööri

Blogi:
Mies seisoo aurinkolasit päässä valkoista ja oranssiksi teipattua huoltoasuton kylkeä vasten.
Tuukka Suvela opiskelee SeAMKissa auto- ja työkonetekniikkaa kolmatta vuotta.

Tuukka Suvela opiskelee SeAMKissa auto- ja työkonetekniikkaa kolmatta vuotta. Auto- ja työkonetekniikkaan voi suuntautua konetekniikan tutkinto-ohjelmassa. Tuukka on kotoisin Ruovedeltä ja asuu nyt Seinäjoella.

– Olen työskennellyt opintojen ohessa vapaa-ajan laitteiden huolto- ja varaosaliikkeessä Moottorilla Servicessä. Työskentelen pääasiassa korjaamohallin puolella mönkijöiden, moottoripyörien, veneiden ja moottorikelkkojen parissa, mutta toimenkuvaani kuluu myös töiden vastaanotto ja varaosien myynti.

Opinnoistaan Tuukka on hakenut tukevaa pohjatietoa ja taitoa tulevaisuuden kuvioille. Opiskelun myötä hän on huomannut, kuinka nykyisin hän osaa katsoa asioita laajemmalla skaalalla sekä ymmärtää asioista helpommin eri näkemykset.

– Vianetsintä- ja ongelmanratkaisutilanteissa tulee osata soveltaa ja etsiä tietoa tehokkaasti. Uusien laitteiden varustelussa tulee suunnitella laitteen käyttötarkoitusta ja käytännöllisyyttä, ja asiakkaan kanssa tulee tehdä hieman suunnitelmaa. Ongelma- tai erikoistilanteissa otetaan monesti yhteyttä laitteiden maahantuojaan ja tilannetta koitetaan ratkaista yhdessä. Monipuolisuus näkyy työssäni vahvasti esimerkiksi päivittäisen asiakaspalvelun merkeissä, johon kuuluu kaikki ajoneuvon vastaanotosta aina ajoneuvon luovuttamiseen takaisin asiakkaalle ja kaikki siinä välissä, kertoo Tuukka.

SeAMKiin Tuukka haki kaverin suosituksesta, ja hän on ollut erittäin tyytyväinen oppimisympäristöihin ja menetelmiin.

– Itse olen opintojeni etenemiseen erittäin tyytyväinen, ja vaikka nykyinen maailmantilanne on aiheuttanut omat haasteensa, on opiskelu sujunut siitä huolimatta hyvin eikä kursseja ole jäänyt laahaamaan. Vaikka minulla on pohjakoulutuksena ajoneuvoasentajan opinnot ammattikoulusta, en näe pohjakoulutuksella olevan merkitystä, jos tekniikan ala kiinnostaa.

Erityisen tyytyväinen Tuukka kertoo olevansa SeAMK Tekniikan tarjoamiin tiloihin, kuten uuteen autolaboratorioon, ja siihen, että opintoja, kuten projektipajoja, voi räätälöidä omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Tuukka oli mukana vuonna 2019 aloitetussa moottoriurheiluinsinöörikoulutuksessa, jossa luennoitsijoina toimivat mm. Ossi Oikarinen ja Riku Tolonen. Koulutus toteutettiin projektipajakonseptia hyödyntäen ja sen myötä on auennut monia harjoittelupaikkoja, projekteja ja opinnäytetöitä moottoriurheilun saralta. Motorsport-koulutukseen myötä siihen liittyvät työtehtävät hän onkin lisännyt tulevaisuuden mahdollisten työtehtävien listaan.

– Itseäni tekniikan alalle on vienyt omat harrastukset ja mielenkiinnon kohteet. Opiskelut ovatkin antaneet näille myös vastinetta reilusti, ja olen sitä kautta päässyt mukaan rata-autoilutiimiin insinööriksi. Olen ollut projektipajaopintojen kautta mukana tiimissä, joka ajaa Porsche GT3 Cup Challenge -kilpasarjassa.

Syiksi hakeutua opiskelemaan tekniikkaa Tuukka kertoo halun oppia tekniikkaa sekä alan laajat ja hyvät työllistymismahdollisuudet.

– Opinnot ovat antaneet paljon uusia ajatuksia siihen, mitä sitten isona voisi tehdä. Opintojen edetessä on kirkastunut, miten monipuolisiin tehtäviin SeAMKin auto- ja työkonetekniikan koulutus antaa valmiudet. Itseäni on alkanut kiinnostaa yrittäjyys, mutta myös suunnitteluinsinöörin tai tuotekehitysinsinöörin tehtävät voisivat olla mielenkiintoisia, Tuukka miettii.