Tavoiteajassa agrologiksi | SeAMK Blogit

Tavoiteajassa agrologiksi

Blogi:
Henkilökuva.
Pirjo Matinlauri muistelee, kuinka ensimmäiset päivät koulussa olivat täynnä jännitystä ja odotusta.

Olen Pirjo Matinlauri. Olen käynyt peruskoulun sekä valmistunut ylioppilaaksi Kokkolan Yhteislyseon lukiosta yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä. Aloitin agrologiopinnot syksyllä 2020, koska koin, että en voinut enää kehittyä entisessä työssäni myymäläpäällikkönä ja halusin muutosta elämääni. Opiskelu Seinäjoen ammattikorkeakoulussa oli merkittävä vaihe elämässäni. Valitsin opiskelualakseni luonnonvara-alan agrologi (AMK) -tutkinnon ja erityisesti talouspuolen suuntautumisvaihtoehdon, mikä oli luonnollinen valinta, koska intohimonani on aina ollut talouden ja maatalouden yhdistäminen.

Ensimmäiset päivät koulussa olivat täynnä jännitystä ja odotusta. Olin innokas pääsemään tutustumaan uusiin opiskelukavereihin ja opiskelun sisältöihin. Opetussuunnitelma oli kattava ja tarjosi laajan katsauksen maatalouteen. Opiskeluaikanani pääsin syventymään monipuolisesti aiheisiin, kuten maatalouden yritystalous, kasvituotanto, kotieläintuotanto ja agroteknologia.

Päiväopiskelu vaati järjestelmällisyyttä ja aikatauluttamista

Tutkintoon kuuluva pakollinen maatilaharjoittelu oli ikuisesti muistoihini jäävä ja opettavainen ajanjakso kakkosvuoden kesällä. Suoritin maatilaharjoitteluni suuressa yhdistelmäsikalassa Ilmajoella ja sain käytännönkokemusta lähes kaikista mahdollisista sikalan töistä. Erikoistumisharjoitteluni tein SeAMKin Hevosalan uudet liiketoimintamahdollisuudet Green Caren ja hyvinvoinnin kautta -hankkeessa. Hankkeen päärahoittajana oli Maaseuturahasto.

Henkilö pitää pientä porsasta sylissään sikalassa. Henkilö seisoo kynnettävällä pellolla.

Päiväopiskelu vaati oman järjestelmällisyyden ja aikatauluttamisen taitoa. Opiskelupäivät olivat intensiivisiä, mutta samalla antoisia. Pystyin hyödyntämään oppimiani tietoja ja taitoja myös käytännön harjoituksissa ja projekteissa. Esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman laatiminen oli yksi niistä projekteista, joissa sain soveltaa teoriaa käytäntöön. Lisäksi opiskeluaikani tarjosi mahdollisuuden osallistua erilaisiin alan tapahtumiin ja verkostoitua alan ammattilaisten kanssa.

Käteen jäi vankat tiedot ja taidot sekä paljon hyviä muistoja

Valmistumiseni 3,5 vuodessa oli tavoitteeni alusta asti. Se vaati sitoutumista ja ahkeruutta, mutta myös tukiverkoston ja opettajien antamaa tukea ja ohjausta. Opiskeluaikani päättyessä tunsin ylpeyttä siitä, että olin saavuttanut tavoitteeni ja valmistunut agrologiksi.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu tarjosi minulle paitsi vankat tiedot ja taidot alaltani, myös arvokkaita kokemuksia ja kontakteja, jotka ovat hyödyksi tulevaisuuden urallani. Opiskeluajastani jäi mieleeni paljon hyviä muistoja ja kokemuksia, joita arvostan ja joita aion hyödyntää jatkossakin.

Pirjo Matinlauri
SeAMK alumni