Sydämen asiana Green Care, ruoka-alan innovaatiot ja aluekehittäminen | SeAMK Blogit

Sydämen asiana Green Care, ruoka-alan innovaatiot ja aluekehittäminen

Blogi:
Vaalea nainen hymyilee taustallaan vihreä metsä.
Soila Huhtaluhta työskentelee SeAMKissa projektipäällikkönä ruoka-alan kansainvälisissä hankkeissa, sivutoimisena tuntiopettajana ja vaihtelevasti muissakin tehtävissä.

Työskentelen SeAMKissa projektipäällikkönä ruoka-alan kansainvälisissä hankkeissa, sivutoimisena tuntiopettajana ja vaihtelevasti muissakin tehtävissä. Sydäntäni lähellä ovat muun muassa luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntävä Green Care, ruoka-alan innovaatiot ja aluekehittäminen. Olen aika monelta kannalta SeAMKilainen: jossain vaiheessa olen ollut täällä jopa yhtä aikaa yAMK-opiskelija, alumni, projektipäällikkö ja sivutoiminen tuntiopettaja.

Mietin alle kolmekymppisenä, miksi oikeasti haluaisin isona. Halusin tehdä jotain, joka on itselleni tärkeää ja mielellään kivaakin. Totesin, että kotimaisen ruuantuotannon parissa työskentely voisi olla molempia, vaikka ihan perinteinen maatalousala ei olekaan omin juttuni. Opiskelin SeAMKissa elintarvikeagrologiksi, suoritin samalla FramiPro-opinnot (nyk. SeAMKPro), projektiosaamisen sertifikaatin ja kävimme myös IPMAn Projektijohtamisen SM-kilpailun finaalissa parikin kertaa. Pari vuotta myöhemmin halusin äitiyslomalla jatkaa opintoja yAMK-tutkinnolla. Ruokaketjun kehittämisen yAMK-opinnot houkuttelivat, ja ”Master of Natural Resources” on varsin sopiva titteli. Sen jälkeen aloitin vielä ammatilliset opettajaopinnot, jotka ovat nyt työn ohessa meneillään.

Ihan ensimmäistä kertaa tulin töihin SeAMKiin agrologiopintojen erikoistumisharjoitteluun Frami Food -hankkeeseen. Viihdyin heti loistavasti, ja ruoka-alan hankemaailma tuntui omalta. Valmistumisen jälkeen olin maatalousalan neuvontatöissä kentällä, kunnes tuli ikävä takaisin SeAMKiin ja ruoka-alan hankkeisiin. Äitiyslomalta palasin yllättävän nopeasti takaisin SeAMKiin, kun pääsin aloittamaan osa-aikaisesti Ruokaverstas-hankkeessa maaliskuussa 2017. Sen jälkeen tuli kuvioihin Green Care -hanke, jonka myötä lähdin myöhemmin mukaan myös opetukseen, mikä onkin kiinnostanut aina. Kansainväliset hankkeet alkoivat ulkoisena asiantuntijatyönä toteutetuilla alueellisilla toimintasuunnitelmilla NICHE ja Ecowaste4Food Action Plan, ja sittemmin projektipäällikkönä hankkeissa Regions4Food ja NEFERTITI. Olen viihtynyt kv-hankkeissa todella hyvin, koen että ne tarjoavat kiinnostavia näkökulmia ja hyviä mahdollisuuksia aluekehittämiseen. Lisäksi minua on voinut nähdä muun muassa Innovaatioviikolla, Food Business Challenge -innovaatiokisaa koordinoimassa sekä juontamassa valmistuvien juhlia.

Huippuhetkiä SeAMKissa ovat olleet kansainvälisiin hankkeisiin liittyvät työreissut ympäri Eurooppaa ja toisaalta myös oman maakunnan ja kampuksen esittely heille. Todella hyvä fiilis on jäänyt myös isojen Action Plan -kokonaisuuksien julkaisuista ja vuosittaisesta Food Business Challenge -innovaatiokisasta. Opetuspuolelta ihan ehdottomasti parhaita juttuja on ollut se, kun on päässyt edistämään ja ihailemaan Green Care -opiskelijoiden huippuoivalluksia luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Parasta SeAMKissa on inspiroiva työympäristö ja -yhteisö, etenkin oma ruoka-alan TKI-tiimi on tosi tärkeä. Olen myös iloinen monipuolisista, sopivan haastavista työtehtävistä ja mahdollisuuksista omien vahvuuksien hyödyntämiseen ja uuden oppimiseen. Ruoka-alan hanke- ja opetustyöt sopivat itselleni mainiosti, ja pääsen tätä kautta edistämään myös kotimaista ruuantuotantoa itselleni toimivilla tavoilla.

Soila Huhtaluhta
Projektipäällikkö