Sosionomilla on laajat vaihtoehdot työllistyä | SeAMK Blogit

Sosionomilla on laajat vaihtoehdot työllistyä

Blogi:
Henkilö nojaa seinään.
Jenny Latva löysi sosiaalialasta uuden työuran.

Olen Jenny Latva, nykyään seinäjokistunut +30-vuotias sosionomi. Olen kotoisin Karijoelta ja Seinäjoelle muutin vuonna 2008 opiskelemaan tarjoilijaksi. Tätä ennen olin opiskellut Etelä-Pohjanmaan Opistolla nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Valmistuttuani keväällä 2008 olin sitä mieltä, etten halua tehdä töitä sosiaalialalla. Niinpä tein reilun viiden vuoden ristiretken ravintola-alalle.

Lasteni syntymän myötä ryhdyin miettimään ravintola-alan miinuspuolia, joihin lukeutui ainakin ilta- ja viikonloppupainoitteinen työ. Lisäksi olin valmistumisen jälkeen tehnyt töitä vain osa-aikaisilla sopimuksilla. Käännyin TE-toimiston puoleen ja sain sieltä apua. Pääsin ammatinvalintapsykologille, jossa ryhdyin ensimmäistä kertaa ajattelemaan sosionomin ammattia. Ammatinvalintapsykologin lisäksi sain apua koulutusohjaajalta ja niin päätin hakea SeAMKiin. Aloitin sosionomin tutkinnon suorittamisen syksyllä 2017. Tein opintoni nopeutettuna, sillä minulla oli opinnoille rahoitus, joka kesti vain kaksi vuotta. Valmistuin sosionomiksi tammikuussa 2020.

Harjoittelujaksoilta tärkeitä kokemuksia käytännön työstä

Parhaiten opiskeluajoista jäi mieleen hyvät opettajat, mahtavat koulukaverit ja opettavaiset harjoittelujaksot. Koen saaneeni opettajilta monipuolista opetusta ja teorian lisäksi vinkkejä myös kentältä. Olin onnekas, sillä tutustuin heti ensimmäisenä päivänä kolmeen Kauhajoelta seinäjokistuneeseen tyttöön ja muodostimme koko opintojen ajan tiiviin porukan. Harjoittelujaksoilla sain kullanarvoisia vinkkejä ohjaajilta ja ennen kaikkea tärkeitä kokemuksia käytännön työstä.

Opiskeluissa parasta oli itseasiassa sellaisen tutkinnon suorittaminen, jolla voi monipuolisesti tehdä työtä yhteiskunnallisesti tärkeällä alalla. Koen, että sosionomina minulla on laajat vaihtoehdot työllistyä. Konkreettisesti parasta oli hieno uusi kampus, joka valmistui opintojeni loppupuolella. Ajattelen, että Kampustalon valmistuminen teki opinnoista mielekkäämpää ja iloitsen, että jälkeeni aloittaneen opiskelijat pääsivät heti hyötymään tiloista ja sen tarjoamista palveluista.

Muistakaa huolehtia omasta jaksamisestanne

Tällä hetkellä työskentelen KRIS-Etelä-Pohjanmaa ry:llä hankekoordinaattorina. Kehitämme työparini kanssa yhdistyksen läheis- ja vapaaehtoistyötä. Olen toiminut saman yhdistyksen toiminnanjohtajan sijaisena kahdesti. Se työ oli ensimmäinen valmistuttuani sosionomiksi. Tällä hetkellä teen myös hieman ekstratyötä sosiaalipalveluja tuottavassa Luovuuden Lakeus -yrityksessä. Yritys tarjoaa mm. perheohjausta eläinavusteisesti sekä kehotietoisin menetelmin. Aloitin syksyllä 2022 avoimessa yliopistossa sosiaalityön opinnot Jyväskylän yliopistossa. Sosiaaliala kiinnostaa minua ja tällä hetkellä opintojen tavoitteena on tiedon lisääminen. Jos elämäntilanne tulevaisuudessa sallii, haluaisin hakea opiskelemaan päätoimisesti.

Lopuksi haluaisin muistuttaa tärkeästä asiasta, joka itselläni opintojeni aikana pääsi unohtumaan ja joka on hyvin tärkeää työssäjaksamisen kannalta: Muistakaa huolehtia omasta jaksamisestanne! Tein opinnot nopeutetusti ja halusin viikonloppuisin työskennellä, jottei tarvitsisi nostaa opintolainaa. Kun valmistuin, olin niin puhki, etten jaksanut heti hakea töihin. Jouduin hakemaan sairauslomaa. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut järkevämpää hidastaa hiukan tahtia. Lisäksi töiden tekeminen opintojen ohella ei välttämättä ollut paras ratkaisu oman jaksamisen tai opintojen edistämisen kannalta. Opintolainan saa kuitenkin työssä käyvänä maksettua takaisin ja lopulta olisi ollut ihan sama, sainko opinnot purkkiin talvella 2019 vai keväällä 2020. Sosiaalialalla itsensä järkevä johtaminen on mielestäni tärkeää työssäjaksamisen kannalta.

Jenny Latva
SeAMK Alumni