Seikkailu Toscanan auringon alla: Restonomin syventävä harjoittelu Italiassa | SeAMK Blogit

Seikkailu Toscanan auringon alla: Restonomin syventävä harjoittelu Italiassa

Blogi:
Villa Volpi kuvattuna ilmasta.
Villa Volpi kuvattuna yläilmoista.

Vuonna 2021 aloitin restonominopinnot SeAMKissa ja syventävän harjoitteluni tein kesällä 2023 Italiassa hotelliravintola Villa Volpissa.

Hotellin omistajan Marco Panellin puoliso Marianne Toivio otti yhteyttä restonomiopiskelijoihin ja kertoi, että hotelli Villa Volpi ottaisi mielellään korkeakouluopiskelijoita harjoitteluun. Päädyin ottamaan Marianneen yhteyttä ja sovimme tapaamisen keväällä 2023. Kerroin siis itsestäni ja harjoittelun tavoitteista mukavasti kahvikuppien äärellä.

Alkukesästä 2023 lensin Italiaan, jossa tein noin kolmen kuukauden pituisen syventävän harjoittelun Toscanan auringon alla. Saavuin hotellille, joka oli vanha restauroitu munkkiluostari, keskellä kaunista puutarhaa. Myös baari ja ravintola toimivat samassa rakennuksessa. Ylempänä rinnettä oli uima-allas ja aurinkotuoleja.

Kuva passista ja pakatuista matkalaukuista.
Matkalla kohteeseen.

Mitä kaikkea sain kokea?

Harjoittelujakson aikana sain kokea monipuolisesti hotellin toimintaa. Osallistuin aamupalan, lounaan ja illallisen valmistukseen ja tarjoiluun, tutustuin viinitastingiin hotellin terassilla ja työskentelin sekä respassa että baarissa. Italiaan tyypilliset juomat, kuten Aperol sprits, Prosecco ja Negroni tulivat tutuiksi baarissa työskennellessäni. Respassa toivotin asiakkaat tervetulleeksi, kertoen samalla hotellin historiasta ja käytännön asioista ja ohjasin heidät huoneisiinsa. Kohtasin ihmisiä ympäri maailmaa, mikä vahvisti englannin kielen taitoani ja avasi silmäni erilaisille kulttuureille. Uusiin ihmisiin ja kulttuureihin tutustuminen oli yksi jakson rikastuttavimmista kokemuksista. Italian ruoka- ja viinikulttuuri tuli myös tutummaksi ja sain paljon inspiraatiota omaan keittiöön.

Osa henkilökunnasta puhui vain Italiaa, joten kielen ymmärtäminen ja puhuminen ei ole haitaksi harjoittelussa. Työskentelin niin yhtenä keittiötiimin jäsenenä kuin myös itsenäisesti. Pääsin myös tekemään erilaisia viestintään liittyviä tehtäviä, kuten respan infotaulun päivittämistä sekä kirjoittamaan illan menuja.  Harjoittelupaikka tarjosi minulle majoituksen sekä ruokaetuuden.

Lautanen, jossa kaksi leipää. taustalla näkyy viinipulloja ja italialaista vuoristomaisemaa.
Viinitasting.
Kattaus, jonka taustalla näkyy italialainen vuoristomaisema.
Kattauksissa sai nauttia kauniista maisemista.

Mietteitä harjoittelujakson jälkeen

Kaikista asioista ennen matkalle lähtöä pelkäsin englannin puhumista, mikä tuntui jälkeenpäin ajateltuna hassulta. Vinkkinä voisin sanoa muille: uskaltakaa tarttua uusiin mahdollisuuksiin rohkeasti, sillä ne voivat viedä sinut paikkoihin, joista et osannut edes unelmoida. Harjoittelujakso ulkomailla oli mielettömän hyvä kokemus, jota suosittelen kaikille!

Nyt haaveilen tulevaisuudessa töistä, jossa olisi Italiaan jonkinlaisia kytköksiä. Siellä ihmiset, ruoka ja maisemat olivat niin unohtumattomia!

Elina Markkula
SeAMK restonomiopiskelija