Ruokaketjun kehittäminen on nyt jos koskaan tärkeää | SeAMK Blogit

Ruokaketjun kehittäminen on nyt jos koskaan tärkeää

Blogi:
Henkilökuva.
Mirka Olin suosittelee SeAMKin YAMK-koulutusta kaikille, jotka haluavat olla mukana muokkaamassa tulevaisuuden ruokajärjestelmää entistä kestävämmäksi. Kuva: Antti Ahtiluoto

Olen aiemmalta koulutukseltani restonomi ravintolan johtamisen linjalta. Valmistumiseni jälkeen työskentelin vuosia ravintoloissa niin hovimestarina kuin ravintolapäällikkönä. Päädyin kuitenkin erinäisten vaiheiden jälkeen elintarvikealan yrittäjäksi. Juuri koronan korvilla ajoimme yrityksen konkurssiin ja aloitin samaan aikaan omaa asiantuntijayritystäni.

Oppiminen agrologien ja insinööriopiskelijoiden kanssa avasivat uusia näkökulmia

Kun syksyllä 2020 aloitin SeAMKin restonomi (ylempi AMK), ruokaketjun kehittäminen -koulutuksen, maailma oli pian koronapandemian kourissa. Etäopiskelu loi haasteita, mutta myös mahdollisuuksia itsenäiseen oppimiseen ja oivalluksiin. Verkostoituminen ja monialainen oppiminen agrologien sekä insinööriopiskelijoiden kanssa avasivat uusia näkökulmia ja loivat pohjan syvemmille ajatuksille.

Itselläni myös vaikutti se, että asun pk-seudulla ja suurin osa muista oli Etelä-Pohjanmaan alueelta. Tämä näkyi paljon keskusteluissa. Ne ovat kuitenkin juuri niitä parhaimpia keskusteluita, kun ajatusmaailmat ja lähtökohdat törmäävät, syntyy usein oivalluksia. Näille oivalluksille ja keskustelulle olisi toivonut enemmänkin jalan sijaa.

Opintoja oli valittavissa omien kiinnostuksen kohteiden mukaan ja se mahdollisti sen, että sai painottaa opinnoissaan juuri sitä oman osaamisen vahvistamista. Kehittämistehtävät olivat yksi olennainen osa opintoja ja niistä sai paljon irti. Pidin myös tieteellisen tekstin kirjoittamisesta heti ensimmäisistä tehtävistä lähtien. Lähteiden merkitseminen sekä lähdeluettelon tekeminen tulivat heti tutuksi.

Oma osaaminen koulutuksen jälkeen hyvin laaja-alaista

Opinnäytetyöni oli haastava, mutta palkitseva kokemus. Ohjaajien tuki oli korvaamaton, ja prosessin aikana tapahtunut kasvu näkyi selvästi lopputuloksessa.

Koen, että sain opinnoista vahvistusta omalle osaamiselleni ja sain kouluttaa itseäni entistä paremmaksi ruokajärjestelmän ammattilaiseksi. Valmistuin kesällä 2022, minkä jälkeen olen jatkanut oman asiantuntijayritykseni parissa. Tein myös sijaisuuden Turun yliopiston Brahea-keskuksessa. Tällä hetkellä teen tuotekehitysprojekteja sekä tarjoan osaamistani erilaisiin projekteihin ruokajärjestelmän sisällä. Osaamiseni on koulutuksen jälkeen hyvin laaja-alaista, sillä ymmärrän ruokajärjestelmän haasteet niin elintarviketeollisuuden, ravintola-alan kuin kuluttajan näkökulmasta.

Tulevaisuuden kestävän ruokajärjestelmän muokkaajat

Ruokaketjun kehittäminen on nyt jos koskaan tärkeää. Elämme valtavan murroksen aikaa. Kotimaisen ruoan tuotannon, elintarvikealan, ruokapalveluiden ja koko ruokajärjestelmän on oltava edelläkävijänä. Suosittelen lämpimästi SeAMKin koulutusta kaikille, jotka haluavat olla mukana muokkaamassa tulevaisuuden ruokajärjestelmää entistä kestävämmäksi.

Mirka Olin
SeAMK alumni