Ruoka- ja yrittäjyysstudiossa oli vuorossa vegaani- ja kasvisruokapäivä | SeAMK Blogit

Ruoka- ja yrittäjyysstudiossa oli vuorossa vegaani- ja kasvisruokapäivä

Blogi:
Kauniita kasvisruoka-annoksia lautasilla.
Opiskelijat loihtivat Maija Silvennoisen johdolla värikkäitä, kauniisti koottuja ja herkullisia annoksia.

Restonomiopiskelijoiden ruokapalvelujen johtamiskurssiin oli sisällytetty VeRa-hankkeen tiimoilta studio-kitchen-teemapäivä. Maanantaina 30.1.2023 järjestetty päivä toteutettiin SeAMKin opetusravintola Prikassa, mihin osallistui SeAMKin restonomiopiskelijaryhmän lisäksi myös joukko Sedun ensimmäisen vuoden kokkiopiskelijoita. Päivän teemana oli vegaani- ja kasvisruoka, jonka saloihin meidät tutustutti alan rautainen ammattilainen, maineikas ravintoloitsija, keittiömestari, ruokatoimittaja ja televisiokokki Maija Silvennoinen. Pääsimme siis todellisen mestarin oppiin, sillä Silvennoisella on vuosikymmenten kokemus ruoan ammattimaisesta valmistamisesta ja erityisesti kasvis- ja vegaaniruoasta.

Päivä alkoi tutustumisella valmistettavien ruokien reseptiikkaan ja kasvisruokien maustamiseen sekä raaka-aineiden käsittelyyn. Alkujohdatuksessa Silvennoinen korosti myös ruoka-annosten komponenttien erilaisten tekstuurien ja rakenteiden tärkeyttä, joilla annoksiin saa vaihtelua sekä erilaista purutuntumaa.  Saimme valmistettavaksemme kuusi erilaista ruokalajia, joiden pääraaka-aineina toimivat luonnollisesti tuoreet kasvikset ja yrtit. Jakauduimme työpareiksi, joista jokainen pari sai valmistettavakseen oman ruokalajin, johon kuului useita erilaisia komponentteja ja niiden valmistustapoja. Ruokien valmistamisen lomassa Silvennoinen ohjeisti ja opasti raaka-aineiden oikeanlaiseen valmistustapaan ja antoi vinkkejä ruoka-aineiden käsittelyssä. Valmiit ruoka-annokset koottiin Silvennoisen tekemien malliannosten perusteella, jolloin saimme myös arvokasta oppia houkuttelevien ja kauniiden annosten kokoamisessa sekä komponenttien sijoittelussa lautaselle.

Päivän lopulla pääsimme mais
SeAMKin restonomiopiskelijat Maija Silvennoisen kanssa.

Päivän lopuksi pääsimme maistelemaan työmme tuloksia, joka kirvoittikin ihastuneita mielipiteitä kaikkien osallistujien taholta. Osa raaka-aineista oli joillekin uusia tuttavuuksia ja toiset taas enemmän tuttuja, mutta uudella tavalla valmistettuja. Saimme tilaisuuden oppia erilaisten komponenttien yhdistelemisestä keskenään ja huomata, että aluksi ehkä erikoiseltakin tuntuvat yhdistelmät toimivat lopputuloksessa hienosti. Onnistuimme loihtimaan Silvennoisen johdolla värikkäitä, kauniisti koottuja ja kerrassaan herkullisia annoksia!

Meille osallistujille jäi todella positiivinen fiilis päivästä, oli mukavaa sekä innostavaa päästä tutustumaan Silvennoisen johdolla vegaaniseen ruokaan ja kasvisten loputtoman vaihtelevaan makumaailmaan. Päivä varmasti inspiroi meistä jokaista kokeilemaan rohkeammin eri kasviksia, niiden valmistustapoja ja maustamista myös omassa kotikeittiössä. Suuri kiitos Maija Silvennoiselle tästä mieleenpainuvasta päivästä!

Päivässä mukana olivat Kirsikka Koponen, Petra Laaksonen, Elina Markkula ja Milja Varila Resto21-ryhmästä sekä Riikka Oravainen MResto21-ryhmästä.