Ruoka- ja yrittäjyysstudiossa leivottiin vegaanisia herkkuja | SeAMK Blogit

Ruoka- ja yrittäjyysstudiossa leivottiin vegaanisia herkkuja

Blogi:
Kakkuja, pullia, voisarvia ja muita leipomuksia esillä pöydällä.
Sedun ja SeAMKin opiskelijat pääsivät studio-kitchen-päivässä tutustumaan vegaaniseen leivontaan keittiömestari Maija Silvennoisen johdolla.

Maanantaina 13.3.2023 olimme Maija Silvennoisen pitämässä studio-kitchenissä SeAMKin opetusravintola Prikassa. Aiheena oli vegaaninen leivonta. Studio-kitchen on VeRa-hankkeen (hanke ruokapalvelualan vetovoiman lisäämiseksi) järjestämä oppimistapahtuma, jossa osallistujina on sekä Sedun opiskelijoita sekä toisen vuoden restonomiopiskelijoita SeAMKista. Maija Silvennoinen on pitkän linjan ammattilainen ravintola-alalla, etenkin vegaanisen ruoan ja leivonnan parissa. Oli upea tilaisuus päästä hänen oppiinsa ja tutustumaan hänen kehittämiinsä resepteihin.

Valmistimme niin suolaisia kuin makeita vegaanisia tuotteita. Alkuun Maija kävi yhteisesti reseptit läpi, kertoi haastavat vaiheet ja antoi vinkkejä hyvän lopputuloksen takaamiseksi. Etenkin kikherneliemen hyödyntämistä kananmunan korvaajana tuli paljon uutta tietoa. Liemeä voi myös käyttää esimerkiksi pullien voiteluun ja lopputuloksesta tulee yhtä hyvä. Reseptit läpi käytyämme pääsimme töihin. Työskentelimme opetusravintola Prikassa pareittain ja jokainen pari sai tehtäväkseen kaksi reseptiä. Valmistimme vegaanisia juustosarvia, pieniä sieni-pinaattipiiraita, välimerellistä kasvispiirakkaa, mokkapaloja, juustokakkua, Brita-kakkua sekä kanelikierteitä, korvapuusteja ja sokerisilmäpullia pullataikinasta.

Voisarvitaikina ja käärittyjä voisarvia leivontapellillä.Tuotteet onnistuivat hyvin ja saimme kaikki aikataulussa valmiiksi. Haasteita ilmeni ainoastaan juustokakun kanssa, mikä ei ehtinyt ajoissa hyytymään. Maistajien mielestä kaikki tuotteet olivat hyviä ja eroa tavalliseen ei huomattu. Pullat ja juustosarvet olivat todella kuohkeita, eikä maussa erottanut, olivatko tuotteet vegaanisia vai eivät. Reseptit olivat selkeät ja niitä seuraamalla saimme hienosti leipomukset onnistumaan.

Kokonaisuutena olimme studio-kitchenin ohjaukseen ja toteutukseen erittäin tyytyväisiä. Yhteistyö Sedun kokkiopiskelijoiden kanssa sujui hyvin ja saimme Maijalta loistavaa ohjausta. Kotiin jäi tuomisiksi leipomuksia, hyviä reseptejä sekä inspiraatiota hyödyntää vegaanista leivontaa enemmän kotona. Saimme myös paljon leivontavinkkejä vegaanisten tuotteiden onnistumiseen ja näitä aiomme jatkossa hyödyntää.

Terveisin toisen vuoden restonomiopiskelijat Rosa, Juulia, Suvi ja Ulla