Restonomi – työelämätaitaja, osa 2 | SeAMK Blogit

Restonomi – työelämätaitaja, osa 2

Blogi:
Opiskelija istuu pöydän ääressä kannettava tietokone edessään.
Restonomi – työelämätaitaja -blogisarjan toisessa osassa restonomiopiskelijat Mira, Laura, Aleksi ja Riku kertovat syventävästä harjoittelustaan.

SeAMKista valmistuvien Restonomien ydinosaaminen on ruoka ja sen ympärille muodostettu palvelukokonaisuus, jossa tuotteen ja palvelun turvallisuus, terveellisyys, laatu ja vastuullisuus ovat palvelun keskiössä. Tutkinnon opintokokonaisuuksia ovat mm. Vastuullinen palveluosaaja, Ravintola- ja asiakaspalveluosaaja, Palveluliiketoiminnan kehittäjä ja Kehittyvät ruokapalvelut.

Syventävän harjoittelun aikana osa opiskelijoista suuntautui ruokapalvelujen esihenkilötehtäviin. Ruokapalveluja tuotetaan hyvin erilaisissa ympäristöissä. Seuraavassa kuvaukset hyvin erilaisista ruokapalvelujen tuottajan toimintaympäristöistä. Keskiössä tietenkin meidän Syventävää harjoitteluaan suorittavat opiskelijat.

Ruoka- ja puhtauspalvelujen johtaminen

Mira suoritti osan harjoittelustaan Kokkolan kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden hallinnossa. Harjoittelu oli todella monipuolinen, eikä yhtä samanlaista työpäivää tullut vastaan, toteaa Mira harjoittelun jälkeen.

Henkilö seisoo sähköisen työpöydän ääressä. ”Syvennyin harjoittelussani ruokapalveluesimiehen työnkuvaan, joka on todella laaja ja mielenkiintoinen. Harjoittelun aikana tein mm. työvuorolistoja ja pääsin mukaan eri palavereihin. Myös kaupungin eri palvelu- ja tuotantokeittiöt tulivat tutuiksi. Harjoittelussa pääsin osallistumaan myös kehittämisasiantuntijan tehtäviin.” -Mira-

Kahvila- ja ravintolapalvelujen johtaminen

Laura suoritti osan harjoittelustaan helsinkiläisessä Ravintola The Pantryssa. Harjoittelussaan Laura pääsi perehtymään hyvin laajasti ravintolatoiminnan päivittäisiin tehtäviin, sekä työntekijän että esihenkilön näkökulmasta. Harjoittelun aikana myös terveystarkastaja teki tarkastuskäynnin, joten sekin on nyt sitten koettu, toteaa aina niin hyväntuulinen Laura.

Henkillö seisoo essu päällään kahvilassa. ”Harjoittelun aikana pääsin tutustumaan esimiestyöskentelyyn. Tein muun muassa ruokalistoja, tilityksiä sekä sali- ja kahvilatyöskentelyä. Hoidin usein myös yksin kahvilaa sekä kokoustarjoiluja.” -Laura –

Aleksi suuntasi Lauran tavoin myös Helsinkiin harjoitteluaan suorittamaan. Harjoittelupaikkana toimi Ravintola Pamela. Pamela on rento ruokaravintola Helsingin bulevardilla ja tarjoaa asiakkaille lounasta ja illallista, kertoo Aleksi ja jatkaa, että Pamelan keittiön sydän on suuri avotuligrilli, jonka kautta suurin osa annoksista tulee.

Opiskelija istuu pöydän ääressä kannettava tietokone edessään. ”Suoritin harjoittelua tutustuen esihenkilön työtehtäviin Pamelan keittiössä. Työtehtäviini kuuluivat normaalin kokintyön lisäksi mm. tilauksien tekeminen, työvuorolistojen tekeminen, ruokalistasuunnittelu sekä inventaarioiden teko.  Koronarajoitusten vuoksi etätyökin tuli tutuksi. Harjoitteluni aikana pääsin näkemään ja oppimaan paljon uutta, sekä sain itsevarmuutta omaan työskentelyyn. Uskon, että tästä harjoittelusta tulee olemaan paljon hyötyä tulevaisuudessa. ” -Aleksi-

 Satakuntalaisen mausteen tähän Restonomien harjoitteluun tarjoilee Riku. Hän perehtyi rentoon, ravintolan omalla twistillä höystettyä, Street Food -tyylistä ruokaa tarjoilevaan ravintolaan. Ravintola Pikku X:ssä ei turhia pönötetä, vaan keskitytään olennaiseen, eli hyvään ruokaan, juomaan, ihmisiin ja yhdessäoloon, toteaa Riku yrityksen nettisivuja lainaten.

Opiskleija annostelee ruokaa keittiössä. ”Harjoittelun aikana pääsin kokemaan, millaista on toimia esimiestehtävissä ravintolassa. Sain tehdä ja suunnitella työvuorolistoja sekä pääsin myös kirjaamaan omavalvontasuunnitelmaa. Kokonaisuudessaan harjoittelu oli varsin opettavainen kokemus minulle!” – Riku-

SeAMKista valmistuva restonomiopiskelija sijoittuu esim. ravintola-ja ruokapalvelu-alan asiantuntija- ja esihenkilötehtäviin, tai itsenäiseksi yrittäjäksi. Ammattinimikkeitä ovat esim. ravitsemispäällikkö, ravitsemistyönjohtaja, ruokapalvelujen suunnittelija, ruokapalvelujen kehittäjä. ravintolapäällikkö, palveluvastaava, keittiöpäällikkö.

 

Paula Juurakko
Lehtori
Restonomi (YAMK)