Restonomi – työelämätaitaja, osa 1 | SeAMK Blogit

Restonomi – työelämätaitaja, osa 1

Blogi:
Henkilö käsi poskella, taustalla papereita pöydällä.
Restonomi – työelämätaitaja -blogisarjan ensimmäisessä osassa restonomiopiskelijat Siiri ja Susanna kertovat syventävästä harjoittelustaan.

Restonomiopiskelijoiden syventävä harjoittelu on kuluvan lukuvuoden osalta saatu upeine kokemuksineen päätökseen. Opiskelijoiden tietämys asiantuntija- ja esihenkilötehtävistä karttuivat huimasti. Opettajan näkökulmasta oli aivan mahtava seurata opiskelijoiden työskentelyä ja intoa sekä opiskelijoiden henkistä kasvua.

Restonomien syventävän harjoittelun tavoitteena on, että harjoittelupaikkaa etsiessään opiskelijat tunnistavat omat vahvuudet ja kehityskohteet ja asettavat näiden pohjalta omia harjoittelutavoitteitaan tulevaisuuden urasuunnitelmiaan ajatellen.  Kuluvana lukuvuotena opiskelijamme hakeutuivatkin hyvin erilaisiin tehtäviin.  Tänä vuonna kokemusta karttui mm. neuvonta-, ohjaus ja asiantuntijatehtävissä sekä hanketyössä.

Neuvonta- ja ohjaustyö

Siirin harjoittelu oli kaksiosainen, toisen osan hän suoritti Maa- ja kotitalousnaisten Etelä-Pohjanmaan piirikeskuksessa ja toisen Palvelualojen ammattiliitto PAMin Vaasan toimipisteessä. Siiri muistuttaa, että alan TESin tunteminen on esihenkilölle tärkeää, sillä esihenkilönä edustetaan sekä työntekijöitä että työnantajaa.

Henkilö käsi poskellaan. ”Olen päässyt harjoittelun aikana tekemään monipuolisesti erilaisia töitä. Olen järjestellyt markkinatapahtumaa, suunnitellut erilaisia juhlamenuja, toiminut ohjaajana ruokakurssilla ja jakanut tietoutta kotitalouksien varautumisesta yllättävien tilanteiden varalle. Pääsin myös perehtymään mara-alan  järjestötoimintaan, joten alamme työsopimus tuli erittäin tutuksi.” -Siiri-

Asiantuntija- ja hanketyö

Susanna suoritti harjoittelun Into Seinäjoki Oy:ssä, joka on Seinäjoen kaupungin kehitysyhtiö ja jonka toiminta tähtää yritysten kehittymiseen. Into Seinäjoen asiakkaita ovat aloittavat, kehittyvät ja alueelle sijoittuvat yritykset. Yllättävää oli huomata, kuinka monipuolinen ja laaja-alainen on asiantuntijatehtävissä työskentelevien toimenkuva, toteaa Susanna.

Henkilö kännykkä korvalla ja kannettava tietokone kädessä. ”Pääsin harjoitteluni aikana tekemään todella monenlaisia tehtäviä ja olin mukana useissa mielenkiintoisissa jutuissa. Suunnittelin somestrategioita, osallistuin tapahtumiin ja niiden suunnitteluun, perehdyin hanketoimintaan, tein kuluttajatutkimuskyselyitä ja toteutin videohaastatteluja. Työpäiviä rytmittivät palaverit ja parasta oli todella vaihtelevat työtehtävät. Jokainen viikko oli aina erilainen.” -Susanna-

 SeAMKista valmistuva restonomiopiskelija työllistyy hyvin ja sijoittuu esim. asiantuntija- ja hanketyöhön ja muihin vastuullisiin tehtäviin. Ammattinimikkeitä ovat esim. ohjelmapalveluiden tuottaja, projektivastaava, projektikoordinaattori, tai kokous- ja kongressipäällikkö.

 

Paula Juurakko
Lehtori
Restonomi (YAMK)