Rakennusmestari Marikan työ tuottaa terveellistä ja turvallista sisäilmaa | SeAMK Blogit

Rakennusmestari Marikan työ tuottaa terveellistä ja turvallista sisäilmaa 

Blogi:
Tummahiuksinen nainen seisoo sivuttain kameraan oranssi suojatakki päällään ja kypärä kädessään.
Rakennusmestariksi valmistuneen Marika Kestin työ on tutkimista, konsultointia ja asiantuntijatyötä.

Marika Kesti valmistui rakennusmestariksi SeAMKista vuonna 2015. Hän tekee Investigossa sisäilmatutkimuksia, valvontaa, laadun varmistusta ja kosteudenhallintaa. Marikan työ on tutkimista, konsultointia ja asiantuntijatyötä.

– Työ on todella monipuolista ja vaihtelevaa. Autamme sekä uusien rakennusten kosteudenhallintaan liittyvissä asioissa että vanhojen rakennusten korjauksissa. Tutkimme erilaisia ratkaisuja ja etsimme kosteusongelmien syitä. Näemme eri-ikäisiä taloja, joissa on tehty erilaisia – ja joskus myös virheellisiä – kosteudenhallintaan liittyviä ratkaisuja ja lähdemme sitten miettimään, millä tavalla näitä ongelmia pystyttäisiin ratkaisemaan, jotta rakennus olisi jälleen turvallinen ja terveellinen, Marika kertoo.

Marika toimi ennen rakennusmestarin uraa rakennusmaalarina, mutta joutui sairauden takia vaihtamaan ammattia ja päätti opiskella rakennusmestariksi.

– En tiedä oikein muusta alasta. Rakennusala on vähän kuin sukurasite. Suku on täynnä kirvesmiehiä, ja vietin lapsuuteni oikeastaan remonttien keskellä, kun isä osteli taloja, remontoi niitä ja osti seuraavan. Olen aina elänyt ja hengittänyt rakentamista, hän sanoo.

Työssään Marika huolehtii, että korjaukset tehdään riittävällä laajuudella ja oikeilla asioilla. Hän käy testaamassa, että rakenteet ovat tarpeeksi kuivia, ennen kuin päälle aletaan rakentamaan valmista pintaa. Hän osallistuu myös asuntokauppojen yhteydessä tehtäviin tarkastuksiin ja on päässyt välillä myös erikoisiin paikkoihin.

– Pääsimme tutkimaan Isonkyrön vanhan kirkon alapohjaa ja lattioita. Harvoin pääsee tutkimaan noin vanhoja kohteita. Se oli hieno hetki, ja olemme nyt laatineet ohjeistukset, miten vanhoja lattiarakenteita päästään korjaamaan taas turvallisiksi ja terveellisiksi vanhaa kunnioittaen. Tällä hetkellä kirkko on käyttökiellossa homekasvustojen takia. Toinen vähän kinkkisempi tilanne on ollut, kun asuntokauppariidan yhteydessä minut kutsuttiin hovioikeuteen todistajaksi talon vaurioihin liittyen. Asiani huomioitiin ja kauppa ratkesi oikeudenmukaisesti, Marika muistelee.

Vanha kivikirkko.
Isonkyrön vanha kivikirkko.

Marika on toiminut Vaasan keskustassa sijaitsevan taloyhtiön julkisivusaneerauksessa vastaten korjaustarpeiden tutkimuksista sekä korjausurakan projektinjohdosta ja valvonnasta. Marika hoiti projektinjohtotehtävät koko saneerauksen ajan kokonaisvaltaisesti laatien myös tarvittavat dokumentit, kuten saneeraussuunnitelman, korjausohjeet sekä muut vaaditut asiakirjat.

– Hyvin toimiva kommunikaatio projektijohdon, taloyhtiön hallituksen ja urakoitsijan kesken auttoi viemään projektin onnistuneesti maaliin, vaikka haasteita asettivat erinäiset asiat, kuten syysmyrskyt ja isännöitsijän vaihtuminen kesken projektin. Minun tehtävänä projektinjohtajana oli huolehtia siitä, että kaikki osapuolet olivat läpi urakan ajan tasalla siitä, missä mennään ja mitä päätöksiä tulee seuraavaksi tehdä. Eteen tulleista ongelmista raportoitiin heti, ja niihin etsittiin yhdessä ratkaisut, Marika summaa.

Marika pystyy suosittelemaan tätä alaa oikeastaan kenelle tahansa, sillä alalla on paljon erilaisia työtehtäviä, ja kaikille löytyy varmasti omanlainen pesti.

– Omassa työssäni korostuu looginen ajattelu ja tiedonhaku, kun vaikeisiin kosteusongelmiin haetaan syitä ja mietitään parhaita ratkaisuja. Aika sosiaalinen pitää myös olla, koska tämä työ sisältää todella paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa. Me teemme yhteistyötä esimerkiksi, kuntien, taloyhtiöiden, kaupunkien, rakennusliikkeiden ja yksityishenkilöiden kanssa.

– Tärkeintä tässä on se, että vaikka se meidän tekemä kosteustekninen ratkaisu jää usein piiloon sinne rakenteiden sisälle, se on pienessä mutta äärettömän tärkeässä roolissa tekemässä ihmisten käyttämistä tiloista turvallisia ja terveellisiä. Se on se suurin palkinto, Marika päättää.