Perhe, työ ja koulu – elämä on valintoja | SeAMK Blogit

Perhe, työ ja koulu – elämä on valintoja

Blogi:
Tummahiuksinen nainen oitää kädessään tutkintotodistuskansiota.
SeAMKin liiketoimintaosaamisen ylempien AMK-opintojen myötä Tytti Riihiluoman on helpompi lähteä edistämään kehitysehdotuksia ja ajatuksia omassa työssään.

Joskus sitä haluaa päästä mahdollisimman helpolla, kun toisinaan itsensä haastaminen on parasta maailmassa – niin ihanaa, mutta samalla niin raastavaa. Oma kehittyminen ja myös asioiden kehittäminen on aina ollut minulle tärkeää niin töissä kuin vapaa-ajallakin.

Olen kotoisin Evijärveltä, josta jo yläasteen jälkeen suuntasin määrätietoisesti opiskelemaan Kokkolan kauppaoppilaitokseen. Merkonomiopintojen ohessa suoritin kaksoistutkintona ylioppilastutkinnon. Nämä molemmat tutkinnot sain päätökseen keväällä 2003. Kaksoistutkinnon jälkeen oli selvää, että opinnot saa vielä jatkua ja suuntasinkin siitä Vaasan ammattikorkeakouluun. Ammattikorkeakouluopinnot hieman venyivät, ensin kesätöiden jatkuttua vakituisena työsuhteena ja vähän myöhemmin myös lapsen syntymän myötä, mutta valmistuin tradenomiksi joulukuussa 2008.

Omaa osaamista pitäisi saada kartutettua

Noiden opiskelujen jälkeen työelämä vei mennessään ja olen toiminut kahdessa eri tilitoimistossa sekä kahdessa eri yrityksessä palkanlaskennan parissa. Nykyinen työsuhteeni palkanlaskennan parissa on kestänyt jo 11 vuotta, ja jossain vaiheessa matkan varrella ajatuksissa alkoi pyöriä lisäkoulutus sekä tunne siitä, että omaa osaamista pitäisi saada kartutettua, mutta tuolloin ei vielä ollut selkeää kuvaa, mitä se voisi olla. Vajaa kolme vuotta sitten syksyllä 2019 opiskeluajatus sai kunnon sysäyksen, kun päädyin kesäloman tutkiskelujen jälkeen opiskelemaan Avoimen AMK:n kautta tradenomin ylempää AMK-tutkintoa SeAMKiin. Halu kehittyä ja oppia uutta oli tuolloin valtava, mutta edelleen oli vähän ajatukset hukassa, että mikä olisi oikea suunta.

Suoritin Avoimen AMK:n kautta kaikki samat opinnot kuin tradenomin YAMK-tutkinto-opiskelijatkin ensimmäisenä YAMK vuotenaan. Jo ensimmäisen vuoden opiskelujen aikana tiesin olevani oikealla polulla, joten kesällä 2020 hain tutkinto-opiskelijaksi ja sitä kautta myös virallisen tutkinnon suorittaminen mahdollistui. Tradenomin YAMK-tutkinnon opinnot on hyvin kattavat ja sisällöstä hyötyy monessakin eri asemassa ja toimessa työskentelevät ihmiset. Itse sain paljon uutta oppia etenkin esihenkilötyöstä, johon myös oma toimenkuvani laajeni syksyllä 2021. Lisäksi laajempi strateginen ymmärrys sekä johdon ohjausjärjestelmät avautuivat minulle opintojen aikana entistä selkeämmin.

Kehittämistehtävistä tukea teorian opiskeluun

Opintojen aikana teimme eri aiheisiin liittyviä kehittämistöitä, joiden kautta kursseilla opittuja asioita pääsi hyödyntämään käytännön läheisesti itse valitsemaansa kohteeseen. Näiden töiden tekeminen antoi tukea teorian opiskeluun ja kehitti omaa ymmärrystä ja toimintaa valtavasti. Itse koin opiskeluiden aikana tärkeäksi sen, että kursseilla käydyt asiat opiskeltiin teoriassa, mutta niitä päästiin nopeasti toteuttamaan ja soveltamaan käytännön työelämään kehittämistehtävien muodossa.

On ollut hienoa huomata, että omalla opiskelulla ja kehittymisellä on suora vaikutus myös työelämään. Opiskeluiden alettua vastuu työelämässä on kasvanut ja toimenkuva muuttanut muotoaan jo muutamaan kertaan. Alussa itse vähän epäilin sitä, että miten työt ja opinnot saa viisilapsisen uusioperheen ruuhkavuosien lomassa toteutettua, mutta YAMK-opinnot on SeAMKissa suunniteltu niin hyvin, että kaiken tämän yhdistäminen on ollut mahdollista. Omat opintoni sain valmiiksi kolmessa vuodessa, alkaen syksystä 2019 ja päättyen kevääseen 2022. Harmittavasti korona siirsi meidän opintomme pääasiassa nettiluennoiksi keväästä 2020 alkaen, joten harmitus tässä kohtaa valmistuessa on se, että opinnot livenä kampuksella jäi melko vähäisiksi ja tuo ihana kampuksen oma maailma jää nyt omalta osaltani taakse.

Kehittämishalu on nyt entistä vahvempi

Tällä hetkellä mieli on avoin tulevaisuudelle, oma kokoaikainen kehittämishalu on nyt entistä vahvempi. Opiskelujen myötä saatujen oppien kuin myös varmuuden myötä on helpompi lähteä kehitysehdotuksia ja ajatuksia edistämään. Opintojen myötä uusien asioiden oppiminen ja oivaltaminen antoi lisää potkua jo ennestään kehittämishaluiselle tavalleni toimia, joten toivottavasti näitä ajatuksia ja oppeja pääsen myös hyödyntämään lähitulevaisuudessa.

SeAMKin liiketoimintaosaamisen YAMK-opinnot on kattava paketti liiketoiminnan ja johtamisen osuuksia. Opintoja voin lämpimästi suositella kaikille vähänkin YAMK-opintoja harkitseville ja niistä kiinnostuneille.

Tytti Riihiluoma