Paula rohkaisee myös naisia tekniikan alalle | SeAMK Blogit

Paula rohkaisee myös naisia tekniikan alalle

Blogi:
Tummahiuksinen nainen seisoo oranssi suojatakki päällään ja kypärä kädessään.
Paula Borisov vaihtoi terveydenhoitajan työt rakennusinsinöörin töihin.

Paula Borisov on 34-vuotias juuri valmistunut rakennustekniikan insinööri ja alanvaihtaja. Paula on aikaisemmalta koulutukseltaan terveydenhoitaja ja ehti työskennellä monipuolisesti alalla noin 10 vuoden ajan.

– Koen olevani hyvä esimerkki siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa työelämän tavoitteita, ja että myös naisella on mahdollisuus valita ja pärjätä rakennusalalla. Uuden ammattini puolesta olen siirtymässä työelämään nyt heti valmistumisen jälkeen vastaavaksi työnjohtajaksi, Paula kertoo.

Alaa vaihtaessaan Paula pohti omia vahvuuksiaan ja luonteenpiirteitään ja mietti, millä alalla näistä voisi olla hyötyä. Rakennusalan Paula voisi sanoa tulevan osittain myös verenperintönä, jota ei kuitenkaan lukiosta valmistuessaan osannut vielä ottaa vakavaan harkintaan.

– Koen sekä rakennus- että sote-aloilla vaadittavan paljon samanlaisia luonteenpiirteitä: joustavuutta, stressinsietokykyä, päämäärätietoisuutta, sosiaalisia taitoja sekä kykyä hallita muuttuvia olosuhteita. Minulle on aina ollut tärkeää, että työssä koen ammattitaitoani arvostettavan, voin nähdä työni tuloksen ja minulla on mahdollisuus vaikuttaa työtehtävien organisointiin. On palkitsevaa tietää saavuttaneensa tavoitteensa. Koen, että rakennusala vastaa näihin tavoitteisiini, Paula sanoo.

Rakennusinsinööriksi valmistuminen avaa ovet lukuisiin erilaisiin työtehtäviin, puhumattakaan lisä- ja jatkokoulutuksien luomista mahdollisuuksista. Työtehtäviä löytyy suunnittelusta ja tuotannosta niin talonrakennus- kuin infrapuolelta. Työelämässä työtehtävät pitävät sisällään monia erilaisia osa-alueita johtamisesta hankintoihin ja suunnitteluun, mikä lisää vaihtelevuutta ja estää kyllästymistä. Hektisyyttä ei puutu.

– On myös todella hieno ajatus olla tulevaisuudessa mukana rakentamassa useiden eri alan edustajien kanssa yhteistyössä terveitä ja toimivia tiloja ja rakenteita niitä tarvitseville. Yhteistyötahoja ovat muun muassa rakennuttajat, arkkitehdit, rakennesuunnittelijat, viranomaiset ja tavarantoimittajat, Paula toteaa.

Paula haluaa kannustaa erityisesti naisia harkitsemaan tekniikan aloja vaihtoehtona.

– Rakennusalalla pärjää ammattitaitoinen, työhön tarttuva ja sosiaalisesti taitava nuori, sukupuoleen katsomatta. Henkilökohtaisesti olen yllättynyt todella positiivisesti harjoittelujen ja työelämän myötä, miten hyvin minut on otettu vastaan miesvoittoisella alalla. Kunpa tulevaisuudessa näkisimme yhä enemmän naisia luomassa uraa myös tekniikan puolella, hän rohkaisee.