Parasta opiskelussa ovat kokemukset | SeAMK Blogit

Parasta opiskelussa ovat kokemukset

Blogi:
Nainen nojaa sillan kaiteeseen joen yllä auringonlaskun aikaan. Taustalla näkyy kampusalueen rakennuksia joen varrella.
Kuva on otettu syksyllä 2018, eikä kuvaa ottaessa ollut hajuakaan siitä, kuinka paljon hyvää SeAMKissa opiskelu mukanaan toisi.

Nyt on kulunut aika lailla tasan kaksi vuotta ja kaksi kuukautta siitä, kun ensimmäisen kerran astelin Frami F:n etuovista sisään liiketalouden opiskelijana. Tämä tapahtui vuonna 2018, ja saman vuoden keväänä osallistuin liiketalouden alan pääsykokeisiin, jotka noh, suoraan sanottuna eivät menneet niin hyvin. Onneksi pääsin sisälle ylioppilastodistuksella ja en ole katunut hetkeäkään valintaani hyväksyä opiskelupaikkaa Seinäjoelta ja Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Hakiessani kaikki tieto perustui siihen, mitä luin opintopolusta ja koulun nettisivuilta. Eniten houkutteli kuitenkin se, että tiesin tilojen sijaitsevan yhdessä Framin uusimmissa rakennuksissa.

Olen syntynyt Seinäjoella ja muistan, kuinka muutettuamme perheeni kanssa Pirkanmaalle, mietin itsekseni, että palaan aikuisena Seinäjoelle viimeistään opiskelemaan. Tämä ajatus kaatui lukiossa, kun tajusin, ettei Seinäjoella ole yliopistoa vaan ”vain” ammattikorkeakoulu. Jos totta puhutaan, en pitänyt mitään ammattikorkeakoulua vaihtoehtona lukiosta valmistumisen jälkeen, koska tähtäimessä oli yliopisto. Kävinkin avoimessa yliopistossa opiskelemassa kauppatieteiden perusopinnot, mutta avoimen yliopiston kautta ymmärsin, ettei se tapa miten siellä opiskeltiin, sopinut oikein minulle. Yliopistossa opiskelu perustui oman kokemukseni mukaan siihen, että käytiin luennoilla, luettiin paksu oppikirja ja tehtiin tentti, jossa osa oli monivalintoja ja osa esseekysymyksiä (toki oma kokemukseni on 25op verran). Ammattikorkeassa opiskelu tapahtuu monipuolisesti (tästä kokemusta 158op verran), ja esimerkiksi esimiestyötä harjoitellaan simulaatioilla, eli jakaudutaan ryhmiin ja jokainen miettii, miten toimisi ongelmatilanteessa esimiehenä, ja simulaation jälkeen muut ryhmässä palautetta.

Opiskeluaikana nopeasti selvisi, että SeAMK ja liiketalouden opiskelu on enemmän, kuin uusi rakennus ja hienot tilat. Siihen kuuluu mahtavia opettajia, jotka opettavat parhaan ammattitaitonsa mukaansa niin, että tunnilta jäisi käteen jotain, mitä voi hyödyntää tulevaisuudessa. Se on naurua käytävillä ja aulassa ystävien kanssa, joskus kiivasta mutta rakentavaa keskustelua tunnilla kanssaopiskelijoiden kanssa ja se on hyvänolon tunnetta siitä, että opiskelee paikassa, jossa voi olla oma itsensä.

Nyt kun opiskeluaikaa on jäljellä yhdeksän viikon harjoittelun, opinnäytetyön ja seitsemän opintopisteen verran, on hyvä pysähtyä miettimään mitkä asiat ovat olleet parasta opiskellessa Seinäjoella ammattikorkeakoulussa.

1. Virtuaalinen yritystoiminta ensimmäisenä vuonna

Ensimmäisenä vuonna tulevat tradenomit jaetaan ryhmiin, ja näissä ryhmissä opiskellaan perusopinnot, jotka tutkintoon kuuluvat. Apuna käytetään virtuaalista yritystä, jolle tehdään liiketoimintasuunnitelma, käydään rahoitusneuvotteluissa sekä myydään yrityksen tuotteita tai palveluita VY-messuilla. Omaan ryhmään sattui upeita persoonia, jotka tekivät tunneilla käymisestä hauskaa, kiitos siis Vy Koklaamo Oy:n porukka!

2. Yrittäjien ja valmistuneiden vierailut

Opiskeluaikana on ollut insipiroivaa kuulla, miten valmistuneet ovat edenneet työelämässä ja miten yrittäjä on luonut yrityksensä melkeinpä tyhjästä. Näitä esityksiä kuunnellessa opin myös itse ainakin, mitä olisi kiva tehdä itse tai mihin voisi miettiä menevänsä/hakevansa harjoitteluun.

3. Uudet ystävät ja opiskelijatoverit

Opiskeluajan kruunujalokiviä ovat ne ihmiset, joiden kanssa opiskelu on tapahtunut. Olen saanut toivottavasti elinikäisiä ystäviä, joiden kanssa voi opiskeluaikaa tulevaisuudessa muistella lämmöllä. Hyvä yhteishenki on myös mahdollistanut sen, että melkein poikkeuksetta ryhmätöitä on ollut kiva tehdä, eivätkä ne ole olleet vain opintojaksojen ”pakollinen paha”.

4. Ruokaprovinssi ruokakaupoissa

Ensimmäisenä vuonna oli mahdollisuus päästä tekemään tuote-esittelytyötä ruokakaupoissa lähituottajien tuotteiden kanssa ja tuoda niitä kuluttajien tietoon. Ehkä yksi kouluajan opettavaisin kokemus siitä, miten lihansyöjän saa maistamaan härkäpapua ja saada hänet yllättymään siitä, että se olikin aika hyvää

5. Studia- ja Opinlakeus-messut

Toisena opiskeluvuonna oli mahdollisuus hakea SeAMKin messuesittelytiimiin, ja onnekseni pääsin osaksi! Reissulta tarttui uusia tuttavuuksia ja kokemusta markkinoinnista ja siitä, millaista on olla messuesittelijänä. Hyödyllinen taito etenkin, jos päätyy töihin yritykseen, jotka messuja kiertävät.

6. Ammattiopinnot

Toisena vuonna alkaneet opinnot auttoivat ymmärtämään enemmän itseään ammatillisesti ja antoivat mahdollisuuden opiskella juuri sitä, mikä itseä kiinnostaa ja rakentaa opinnoista oman näköiset. Liiketaloutta opiskellessa saa muutenkin valittua opintoja, jotka itseä kiinnostavat, jolloin mielenkiinto säilyy.

 

Siiri Kontteli
liiketalouden opiskelija
SeAMKin opiskelijalähettiläs