Opiskelijat PIKI-hankkeessa | SeAMK Blogit

Opiskelijat PIKI-hankkeessa

Blogi:

Paikalliset proteiinit kansainvälisten innovaatioiden lähteenä tai tuttavallisemmin PI-KI-hanke on Business Finlandin rahoittama hanke, joka toteutetaan yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston kanssa, hankeaika on toukokuu 2019 – kesäkuu 2021. Hankkeen tavoitteena on hyödyntää proteiinipitoisia raaka-ainevirtoja resurssitehokkaasti korkean lisäarvon tuotteina ruokaketjussa.

Hankkeessa tutkittavat proteiiniraaka-aineet koostuvat kasviperäisistä jauhemaisista proteiinikonsentraateista ja -isolaateista sekä meijerisivuvirtana saatavasta biomassasta. Lisäksi mukana on kuluttajatuote yhtenä tutkittavana raaka-aineena, broilerin jauheliha. Projektin alkuvaiheessa tutkittaville raaka-aineille laadittiin erilaisten funktionaalisten ominaisuuksien määrittämiseen testitavat. Samalla raaka-aineiden kemiallisia ja organoleptisiä ominaisuuksia tutkittiin. Yhdessä hankkeessa mukana olevien yritysten kanssa tehdyissä workshopeissa tietoa jalostettiin eteenpäin ja valittiin konseptit, joihin raaka-aineiden ominaisuuksiensa puolesta sopivat.

Opiskelijoiden työpanos on ollut merkittävä osa PIKI-hanketta. Opiskelijat ovat tehneet eri proteiinijakeiden osalta funktionaalisten ominaisuuksien määrityksiä sekä osallistuneet raaka-aineiden aistinvaraiseen arviointiin. Kevään mittaan tehdyissä oppilastöissä yhdistävänä raaka-aineena on ollut broilerin jauheliha. Raaka-aineen käyttäytymistä säilöttäessä on testattu ja haettu vaihtoehtoa tonnikalasäilykkeelle. Yksi konsepteista on proteiinipitoinen ja vähärasvainen levite. Tuotteessa käytettiin kasviproteiini-isolaattia emulgointi- ja stabilointiaineena. Kolmas konsepti oli kylmähyllylle tarkoitettu proteiinipatukka, jossa raaka-aineena on käytetty meijeristä saatua biomassaa ja jauhelihaa.

Syksyn mittaan hankkeen työjärjestyksessä on loppujen tuotealustojen tekeminen ja arvioinnin järjestäminen, joten hankkeen tuotokset tulevat tutuiksi varmasti.

Markus Ojala
Asiantuntija, TKI
SeAMK Ruoka