Muurahaispesä pitää huolen omistaan | SeAMK Blogit

Muurahaispesä pitää huolen omistaan

Blogi:
Tämä artikkeli on ilmestynyt SeAMKin verkkosivuilla 31.3.2020.

Frami Kampus

Tiesitkö, että kun muurahaispesää uhkaa tartuntatauti, muurahaiset eristävät kuningattaren ja mukauttavat kosketusverkostonsa sellaiseksi, että taudin leviäminen hidastuu?

Myös SeAMK toimii kuin muurahaispesä, se pitää huoleen omistaan.

Virus yllätti, mutta apua saa silti

COVID-19 sekoitti pakan. Aloitin opintopsykologina helmikuun alussa, eikä kulunut kuin viikkoja, ja kriisi oli päällä. Tuttuus muuttui vieraudeksi ja uhka todeksi, mutta kriisi ei kuitenkaan muuttanut työni sisältöä. Olen edelleen opiskelijoiden ja henkilökunnan apuna. Tuen edelleen opiskelukykyä ja hyvinvointia. Ja vaikka kasvotusten emme voi tavata, niin etäyhteyden kautta voimme.

Koronapandemia ei erota toisistaan opiskelijoita ja henkilökuntaa, elämme samaa kriisiä.

Meillä ihmisillä on kuitenkin kykyä selvitä kriiseistä. Evoluutiobiologi Aura Raulo pohtii kolumnissaan viruksesta selviämistä:

Koronavirus leviää nopeasti, mutta tieto leviää vielä paljon nopeammin. Kun tiedon leviäminen on virusta nopeampaa, voimme rikkoa viruksen leviämisverkon ja pysäyttää sen etenemisen…Tämän muinaisen uhan alla toimimme vaiston ohjaamina kuten muurahaiset… kun muurahaispesää uhkaa tartuntatauti, muurahaiset eristävät kuningattaren ja mukauttavat kosketusverkostonsa sellaiseksi, että taudin leviäminen hidastuu. Epidemia paljastaa ihmiskunnan kauneimmat primitiiviset puolet: vaistonvaraisen tiedon jakamisen, solidaarisuuden, laumana toimimisen, lajin epäitsekkyyden.

Kriisistä selviämiseen tarvitsemme toivoa ja vastuun kantamista toinen toisistamme.  Tarvitsemme ubuntua, afrikkalaista ajattelutapaa, johon kuuluu välittäminen, ystävällisyys, myötäeläminen, vieraanvaraisuus ja omastamme jakaminen. Ajattelutapaa, jossa ymmärretään, että ihmisyytemme on erottamattomasti sidottu toisiinsa. Tässä ajattelussa on meille suuntaa kriisistä selviämiseen. Selviämme yhdessä olemalla ihmisiksi ja rohkaisemalla toisiamme Aura Raulon ajatuksen pohjalta:

 Eikä ihminen ole koskaan rohkeampi kuin rohkaistessaan itseään pelokkaampaa.

 

 

Anne-Mari Maunumaa
opintopsykologi, SeAMK