Monipuoliset opinnot antavat myös monipuoliset työskentelymahdollisuudet | SeAMK Blogit

Monipuoliset opinnot antavat myös monipuoliset työskentelymahdollisuudet

Blogi:

Olen Jemina Yli-Lankoski, 22-vuotias toisen vuoden agrologiopiskelija. Kotoisin olen Kihniöstä, mutta Seinäjoelle muutin huhtikuussa 2021. Valmistuin Parkanon lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2020, jonka jälkeen opiskelin hetken monimuotona eläintenhoitajaksi. Agrologiopiskelut kuitenkin alkoivat kiinnostaa enemmän ja päätin hakea SeAMKiin. Saatuani tiedon kouluun pääsystä jätin eläintenhoitajaopinnot.

Pääosin olen tykännyt agrologiopinnoista, vaikka joskus on tietysti niitä hetkiä, kun mikään ei jaksaisi kiinnostaa. Opinnot ovat monipuolisempia, kuin olin kuvitellut. Tähän asti opintoihin on kuulunut kaikenlaista viestintätaidoista agroteknologiaan ja kotieläinten ruokintaan. Opiskelu ei myöskään ole vain luokassa istumista ja kuuntelua.  Erityisen mielenkiintoisia ovat olleet erilaiset labraharjoitukset. Mieleen on jäänyt myös Ilmajoella pidetyt koulupäivät. Tällöin on päästy tekemään käytännön tehtäviä esimerkiksi metsässä ja navetassa. Nämä päivät ovat mielestäni myös ryhmäyttänyt hyvin, varsinkin opintojen alussa Ilmajoella tutustui luokkalaisiin helpommin, kuin SeAMK Kampuksella Framilla. Kursseja on suoritettu myös bio- ja elintarviketekniikan sekä restonomiopiskelijoiden kanssa, jolloin on päässyt tutustumaan myös muiden alojen opiskelijoihin.

Kiinnostuksella ja motivaatiolla vaikutusta enemmän kuin aiemmalla kokemuksella

Joissain määrin opinnot ovat myös yllättäneet. Esimerkiksi peruskoulu- ja lukioaikainen inhokkiaineeni oli kemia, mutta agrologiopintoihin kuuluva ruokaketjun kemia olikin todella mielenkiintoista. Myöskään se, ettei jostain asiasta ole aiempaa osaamista, ei ole ollut ylitsepääsemätön ongelma. Omasta puolestani voin sanoa, että aiempaa kokemusta maataloudesta ei välttämättä tarvita, vaan enemmänkin kiinnostuksella ja motivaatiolla on vaikutusta.

Toisen vuoden syksyn opinnot suoritin lähes normaalisti joulukuulle asti, jolloin tyttäreni syntyi. Olen sopinut tekeväni kesken jääneitä kursseja myöhemmin loppuun. Nyt kevään aikana suoritan pari kurssia monimuoto-opiskelijana. Koen motivoivaksi sen, miten monipuolisesti opintoja voikaan suorittaa. On hienoa, että on mahdollista saada opintoja etenemään omassa tahdissa. Parasta voisin siis opiskeluissa sanoa olevan monipuolisuus ja joustavuus. Myös erilaiset vierailijaluennot ovat jääneet hyvin mieleen, vierailijoita on ollut todella monilla kursseilla.

Itselleni on vielä epäselvää, mitä haluan tehdä työkseni, ja välillä opiskelu turhauttaa. Silloin, kun koulumotivaatio on hukassa, haen sitä usein katsomalla netistä, millaisia työpaikkoja agrologeille on tarjolla. On hienoa, että monipuoliset opinnot antavat myös monipuoliset työskentelymahdollisuudet.

Jemina Yli-Lankoski
SeAMK agrologiopiskelija