Luonnon vaikutuksien monta ulottuvuutta | SeAMK Blogit

Luonnon vaikutuksien monta ulottuvuutta

Blogi:

Luonto vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin vähintään yhtä monella tavalla kuin ihminen luonnon. Vaikutuksia on tutkittu usealta eri kannalta. Erottelua voidaan tehdä esimerkiksi mitattavien ja koettujen psyykkisten ja fyysisten hyvinvointivaikutuksien selvittämisen, niiden taustalla olevien psykologisten syiden sekä luonnon biokemiallisista prosesseista johtuvien vaikutuksien tutkimisen välillä. Näistä kaikista ilmestyy jatkuvasti lisää tutkimusta ja luonnon hyvinvointi vaikutuksien moniulotteinen kenttä alkaa vähitellen hahmottua. Kun luonnosta saatavia palveluita käytetään tavoitteellisesti edistämään ihmisten hyvinvointia, puhutaan Green Care –toiminnasta.

Luonto on meille resurssi, jonka monipuoliset arvot tarjoavat perinteisten aineellisten palveluiden rinnalla huikean määrän myös aineettomia palveluita. Nämä palvelut ovat meidän kaikkien ulottuvilla ja hyödynnettävissä, mutta toistaiseksi vähän hyödynnettyjä.

Luonnon positiivista vaikutusta ihmisten hyvinvointiin voidaan selittää sekä luonnon omien prosessien kautta aiheutuvilla hyödyillä (ilman puhdistus, melun torjuminen, vastustuskykyä edistävät eteeriset yhdisteet, hyödylliset mikrobit jne.) että psykologisilla tekijöillä (esteettisyys, turvallisuus, rauhoittuminen, yhteisöön kuuluvuus jne.). Luonnon vaikuttavuuden ympärille on kehitetty useampia teorioita ja tieteellisiä erikoistumisaloja, joista tunnetuimpia ovat evoluutioteoria, palautuvuusteoria, stressiteoria sekä eko- ja ympäristöpsykologia.

Alueellista Green Care-palveluiden kehittämistyötä on tehty jo useamman vuoden ajan niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Esimerkiksi Hollannissa, Saksassa, Japanissa ja Norjassa ollaan asiassa jo melko pitkällä ja toiminta on saatu kiinteäksi osaksi terveyspalveluita. Meillä Suomessa matkaa siihen vielä on, mutta vähitellen kuljemme samaa tavoitetta kohti.

Meillä on Suomessa laajat mahdollisuudet hyödyttää luonnon terveyspankkia arkipäiväisessä elämässämme, mutta myös liiketoiminnan kehittämisessä. Matkailualan ammattilaisille ja esimerkiksi maatilallisille Green Care on mahdollisuus monipuolistaa toimintaansa. Suomalaisina, ”metsäkansana”, meidän on ehkä vaikea nähdä metsää puilta, mutta kun kohdistamme katseemme hetkeksi yksityiskohtiin ja ympäristöömme voimme löytää uuden mahdollisuuden oman ja muiden hyvinvoinnin lisäämiseksi. Kävely metsässä, pysähtyminen rantamaiseman äärelle tai raikkaan ilman hengittäminen syvälle keuhkoihin on pieniä asioita psyykkisen ja fyysisen hyvinvointimme ylläpitämiseksi. Silti meistä harva tietoisesti hyödyntää tätä mahdollisuutta. Alkaneen vuoden ryhtiliikkeeksi suosittelenkin vähintään pysähtymistä ja omatoimista hyvinvointimatkaa talviseen luontoon ja asiasta sitten innostuneena hakeutumista Green Care-toiminnan pariin.

 

Maria Suomela, SeAMK

Maria Suomela työskentelee Seinäjoen ammattikorkeakoulun Elintarvike ja maatalous -yksikössä. Hänen päätoimenkuvansa koostuu SeAMKin Green Care hankkeista; Green Care –koulutusmalli korkea-asteelle (ESR) sekä Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla! (EU:n Maaseuturahasto). Hänen taustansa on kestävän ruoantuotannon opinnoissa ja sitä kautta kestävän yhteiskunnan edistämisessä. Omaa kestävyyttään hän ylläpitää mm. kiipeilemällä ja hiihtoladuilla.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran AB Seinäjoen omassa blogissa 24.1.2017.http://www.abseinajoki.com/single-post/2017/01/24/Luonnon-vaikutuksien-monta-ulottuvuutta