Lähde yrityskumppaniksi! Hyödynnä opiskelijoiden apu tuokehitykseen | SeAMK Blogit

Lähde yrityskumppaniksi! Hyödynnä opiskelijoiden apu tuokehitykseen

Blogi:

Seinäjoen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan tuotekehityksen opetuksessa on toteutettu BieliPro-konseptiksi nimettyä toimintamallia vuodesta 2013 alkaen. Kurssin opiskelijoiden tekemien tuotekehitystöiden pohjalta on syntynyt tuotteita kauppojen hyllyille ja työskentelyn pohjalta on uudistettu eli tuotehuollettu mm. leipomotuotteita.

Tuotekehityksen opetukseen ja oppimiseen on vahvasti kytketty yritysyhteistyö ja lähes jokaisessa yli 20 tehdyssä harjoitustyössä on ollut jollain tasolla mukana yrityskumppani. Uusia yrityskumppaneita haetaan lisää ympäri vuoden. Myös tämän syksyn BieliProhon mahtuu mukaan yrityskumppaneiden aiheita.

BieliPro-kurssilla on keskitytty uuden tuotteen reseptin kehittämisen lisäksi ideointiin, kuluttajatutkimukseen, aistinvaraisiin ominaisuuksiin, markkinointiin, pakkaussuunnitteluun, säilyvyyskokeisiin ja prosessien toimivuuteen. Johtoajatuksena on ollut käydä läpi kattavasti tuotekehitystyöhön liittyvät tehtäväkentät.

Kurssitöinä on kehitetty mm. uusia siiderimakuja ja tuotekonseptia nauhalihatuottajan oman tilan tuotteille. Tutkittu pakastetun porkkanaraasteen säilyvyyttä ja kehitelty gluteenittoman leivän säilyvyyttä hapanjuuren avulla. Referensseinä on myös proteiinitäydennettyjä tuotteita ja sirkkajauhoilla täydennettyjä leivonnaisia.

BieliPro-toiminta taipuu moneksi ja konsepti mahdollistaa hyvin erilaiset yhteistyöprojektit. Kurssilla on toteutettu esimerkiksi raaka-ainepohjaista tuoteideointia. Viime syksynä raaka-aineeksi valikoitui maakunnassa tuotettu ohra. Sen pohjalta syntyi mm. seuraavia tuotteita: tempeh, kaksi erilaista puurokonseptituotetta, pasta ja kahvinkaltainen juoma.

Viime keväänä yhtenä kurssin yrityskumppanina oli Annin Marjatarha, jolta tuli kurssille kaksi projektia: suolaisen vohvelitäytteen kehittäminen ja vadelmasta tehdyt jatkojalosteet. Arja Raatikainen Annin Marjatarhasta on hyvin tyytyväinen projektien loppuraportteihin. ’Opiskelijat tekivät hyvin perusteellista työtä kummassakin tuotekehitysprojektissa. Lopputuotetta oli mietitty kattavasti monesta eri näkökulmasta: mm. hinnoittelun, tuotannon ja itse raaka-aineen kantilta.’

Raatikainen tapasi opiskelijaryhmiään kerran ja muutoin yhteydessä oltiin puhelimella ja sähköpostilla. Vinkkinä uusille yrityskumppaneille Raatikainen suosittelee panostamaan yrityksen taustoittamiseen opiskelijaryhmälle. ’Mitä paremmin pystyy antamaan lähtötiedot opiskelijaryhmälle, sitä parempaan lopputulokseen päästään’.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kurssin käytettävissä ovat laadukkaat bio- ja elintarviketekniikan-, kemian-, elintarvikkeiden-, ja biologisten raaka-aineiden prosessien laboratoriotilat. Tutustu laboratorioihin täällä ja ole yhteydessä SeAMKin Ruokaan!

Kysy lisää BieliPro yrityskumppanuudesta lehtoriltamme:

Matti-Pekka Pasto (ETM)
Bio- ja elintarviketekniikka
SeAMK Ruoka
+358 40 868 0100
matti-pekka.pasto(a)seamk.fi

Seuraa somessa @seamkruoka

Kirjoittajat: Matti-Pekka Pasto, SeAMK Ruoka ja Päivi Alaniska, Into Seinäjoki Oy

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran AB Seinäjoen omassa blogissa 06.9.2017. http://www.abseinajoki.com/single-post/2017/09/07/Bielipro