Kulttuurituotannon monet mahdollisuudet: Urheilun Merkitys | SeAMK Blogit

Kulttuurituotannon monet mahdollisuudet: Urheilun Merkitys

Blogi:

Yksi ehdottomasti mielenkiintoisimpia opiskelijaprojekteja, joita oman SeAMK-matkani aikana olen havainnut, on parhaillaan tekeillä oleva dokumenttielokuva, joka etsii urheilun merkitystä. Itselleni urheilu on merkinnyt lähinnä hukattuja päiviä jalkapallokenttien parkkipaikoilla, sillä veljeni pelatessa ja vanhempieni kannustaessa minä lukkiuduin usein autoon harjoittelemaan kaunokirjoitusta päiväkirjaani, mutta jo pelkän teaserin nähtyäni aloinkin yhtäkkiä muistella lämmöllä kentän laidalla mutusteltuja mokkapaloja ja muiden pelaajien sisarusten kanssa kehiteltyjä leikkejä.

Tämä elokuva sai alkunsa, kun ohjauksesta vastaava urheiluromantikko Rene Luhtala löi opintojensa alussa kättä päälle omalla luokallani opiskelevan, elokuvan tuotannosta vastaavan penkkiurheilumestari Juha-Matti ”Ruti” Kiviluoman kanssa. Elokuvan idean takaa löytyvän Renen mukaan tämä projekti oli yksinkertaisesti pakko tehdä nyt, kun hän pääsi opiskelemaan. Intohimo tekemiseen oli jo valmiina, mutta opiskelupaikan mukana tuli resursseja ja hyvä porukka. Onnekkaan sattuman kautta Renen luokalle päätyikin vahvan urheilutaustan omaava kameravelho Rasmus Hasu, joka osoittautui täydelliseksi täydennykseksi tähän kolmen R:n koplaan.

Sattumat ovatkin olleet toistuva teema projektin edetessä. Elokuvan ideakin on alun perin lähtenyt siitä, kun Renen tuttu, joka oli käynnistämässä Teuvan Palloa uudestaan, pyysi häntä digitalisoimaan seuran logon, minkä jälkeen Rene jäi seuraamaan heidän tekemistään. Elokuvassa urheilun merkitystä lähestytäänkin nimenomaan Teuvan Pallon kautta, sillä heidän toimintansa koettiin poikkeuksellisen aktiiviseksi.

Dokumentissa käsitellään jalkapalloharrastuksen historiaa Teuvalla aina sen kulta-ajasta sen kuolemaan ja uudelleen pystyttämiseen – ja erityisesti sitä, miten suureksi asiaksi jalkapallo on pienellä paikkakunnalla muodostunut. Aihetta lähestytään henkilöiden kautta: miten tärkeää jalkapallo on muuttotappiokunnan asukkaille ja miten se juurruttaa heitä heidän rakkaaseen kotikyläänsä. Haastateltavien löytäminen olikin varsin helppoa, sillä Ruti on itse kotoisin Teuvalta.

Elokuvassa tullaan näkemään myös vanhoja lehtileikkeitä, kuvia ja videopätkiä. Näidenkin hankkiminen osoittautui yllättävän helpoksi. Kolmikko kertoi laittaneensa yhden ainoan tiedustelun sosiaaliseen mediaan, minkä jälkeen materiaalia alkoi virrata ovista ja ikkunoista. Rutin mielestä tämäkin kertoo paljon siitä, millaista tuo kulta-ajan porukka on ollut; yksi VHS-kasetti oli lähtenyt matkaan Turusta, ja joku oli tuonut heille materiaalia peräti Lappeenrannasta asti autolla.

Kuvaaminen on onnistunut pääasiassa Rasmuksen omalla kalustolla, mutta jonkin verran on hyödynnetty myös SeAMKilta lainattuja valoja ja mikrofoneja. Kolmikolta satoikin runsaasti kiitoksia erityisesti lehtori Jukka Saarelalle, jolta he ovat saaneet runsaasti hyödyllisiä kommentteja ja joka on jopa omalla kesälomallaan tullut antamaan tarvittavia välineitä lainaan. Myös lehtori Esa Savola on antanut työryhmälle paljon vinkkejä muun muassa tarinallistamisesta.

Täysin ilman ongelmia tämä projekti ei kuitenkaan ole edennyt, vaan luonnollisesti korona on vaikuttanut tähänkin. Aikataulut ovat lykkääntyneet peräti vuodella, sillä jalkapallopelejä on jouduttu perumaan ja ikäihmisten haastattelu on vaatinut erityistä varovaisuutta. Näistäkin haasteista on kuitenkin löytynyt hopeareunus: lisäaika on mahdollistanut sen, että elokuvasta voidaan tehdä entistäkin laadukkaampi, sillä opiskelun ja tekemisen myötä työryhmä on kehittynyt ammatillisesti hurjasti vuoden aikana. Elokuvan tekeminen on opettanut kaikkea kuvaamisen suunnittelusta kuvaamiseen ja aina jälkituotantoon saakka.

Urheilun Merkitys on tarkoitus julkaista vuoden 2022 alussa. Kolmikon lähtökohtainen tavoite on varsin kunnianhimoinen: elokuvaa aiotaan lähtökohtaisesti tarjota Ylelle. Vaihtoehtoina on mietitty myös sopivasti tammikuussa 2022 järjestettävää DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalia sekä alueen elokuvateattereita, vaikka itse en näkemäni ja kuulemani perusteella näe mitään syytä, miksi tätä ei löytyisi Ylen ohjelmistosta reilun vuoden päästä.

Jos projektin eteneminen kiinnostaa, käy ihmeessä ottamassa Urheilun Merkitys seurantaan Facebookissa ja Instagramissa!

https://www.youtube.com/watch?v=NC2fdOxDfjE