Kuljetusyrityksen ”kirjoittamaton” strategia jalostui käytännölliseksi päätöksentekoa tukevaksi dokumentiksi yhteistyössä SeAMKin kanssa | SeAMK Blogit

Kuljetusyrityksen ”kirjoittamaton” strategia jalostui käytännölliseksi päätöksentekoa tukevaksi dokumentiksi yhteistyössä SeAMKin kanssa

Blogi:
Kaksi henkilöä toimistossa katsomassa näyttöruutuja.
Sanna Heikkilä siirtyi perheyrityksen rattiin vuonna 2020. Yhteistyö SeAMKin kanssa selkeytti Heikkilälle myös hänen omaa rooliaan sukupolvenvaihdoksen jälkeen.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) tekee käytännön kehittämistyötä vuosittain jopa satojen eteläpohjalaisyritysten kanssa liiketoiminnan eri osa-alueilla. Kauhavalaiselle kuljetusliike Jari Välikangas Oy:lle yhteistyö SeAMKin kanssa käynnistyi Pienten yritysten ketterät strategiat -hankkeen kautta, johon pitkän linjan perheyritys osallistui saadakseen strategiasta käytännöllisen ja päätöksentekoa tukevan dokumentin.

”Strategia on ollut sillä lailla aina olemassa, ja asioita on tehty tavoitteellisesti. Strategia on kuitenkin ollut terminä sellainen, että mitähän kaikkea se pitää sisällään eikä sitä ole ollut paperilla niin tarkasti. Halusin lähteä tutustumaan strategiatyöhön tarkemmin”, kertoo perheyrityksestä vetovastuun vuonna 2020 ottanut toimitusjohtaja Sanna Heikkilä.

Kavokuva vaaleahiuksisesta naisesta.
Sanna Heikkilä.

Avoimin mielin kehittämistyöhön lähtenyt Heikkilä kiittää SeAMKin asiantuntijoiden ohjaamaa prosessia ja lopputulosta. Tapaamisista ja alkukartoituksesta alkanut työ jatkui joustavalla aikataululla sujuvasti etänä, ja monipuoliset menetelmät veivät askel kerrallaan kohti valmista.

”Yllättävän monenlaista tekemistä ja työkalua hyödynnettiin. Sain pikkuhiljaa pieniä tehtäviä ja asioita mietittäväksi sekä pohdittavaksi ideoita, joita SeAMKin asiantuntijoilta tuli. Työ ei vienyt kuitenkaan mahdottomasti aikaa. Sain itse määrittää tahdin, ja aikatauluja soviteltiin joustavasti oman kalenterini mukaan”, Heikkilä kertoo.

Selkeä strategia helpottaa päätöksentekoa ja on helppo jakaa

Valmis strategia näki päivänvalon lokakuussa 2021. Sanna Heikkilän mukaan strategiasta tuli yrityksen näköinen ja tärkeää oli, että siitä tehtiin myös A4-arkille mahtuva tiivistelmä. Omalla työpöydällä selkeään ja luettavaan strategiaan on helppo palata vaikka päivittäin. Se oli myös vaivaton käsitellä yhdessä muun henkilöstön kanssa.

Selkeän strategian hyöty on tullut yrityksen arjessa esiin monin tavoin.

”Kun asiat on ennalta mietitty ja kirjattu, on suunnittelu sekä valintojen ja päätösten tekeminen helpompaa.”

Strategiatyön jälkeen Heikkilän ja SeAMKin yhteistyö jatkui henkilöstöjohtamista käsittelevällä projektilla. Tuoreelle toimitusjohtajalle molemmat kehittämisaiheet osuivat hyvään aikaan, hän kokee.

”Projektit selkeyttivät valtavasti itselleni sitä omaa roolia yrityksen sukupolvenvaihdoksen jälkeen – että mihin asioihin minulla on annettavaa. Sain yhteistyöstä todella hyviä vinkkejä, työkaluja ja palautetta.”

Kuljetusliikkeen strategiatyö heräsi prosessin jälkeen eloon. Yhdessä yrityksen hallituksen kanssa startegiasta on luotu jo päivitettykin versio.

”Eihän tällaiseen helposti yksin tule lähdettyä kaiken arjen kiireen keskellä. Yhteistyössä SeAMKin kanssa oli hienoa, että saa asiantuntijoiden avun ja ammattilaiset osaavat ohjata prosessissa eteenpäin. Ammattikorkeakoulussa on monenlaista osaamista ja siellä pysytään ajan hermoilla. Hienoa on myös tietysti yrityksen näkökulmasta, että näistä ei minkäänlaista laskua meille tule”, Heikkilä kiittää.

**

Neljä henkilöä yhteiskuvassa.

Välikankaan perheyrityksen tarina ulottuu 1940-luvulle saakka. Vuonna 1997 perustettu Jari Välikangas Oy kuljettaa polttonesteitä Nesteen sopimusliikennöitsijänä.