Kotiseudulta Bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi | SeAMK Blogit

Kotiseudulta Bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi

Blogi:
SeAMKista valmistunut bio- ja elintarviketekniikan insinööri.

Olen Jasmine Laitila ja valmistuin SeAMKista bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi keväällä 2022. Kotoisin olen Nurmosta, jossa nykyisin asustelen. Lapsuuteni vietin rauhallisissa maaseutumaisemissa, ja olen onnekas, että sain peruskouluni ensimmäiset vuodet käydä pientä kyläkoulua. Lapsuudessa haaveilin näyttelijän ja kokin urasta. Olin kiinnostunut ruuanlaitosta ja erityisesti leipomisesta; vietin aikaani katsomalla leivontaohjelmia ja kirjoittamalla reseptejä ylös. Leivoin myös usein rakkaan isoäitini kanssa, jolta olen saanut monet opit. Päädyin kuitenkin suorittamaan ylioppilastutkinnon Nurmon lukiossa yläasteen jälkeen, missä kiinnostuin kemiasta ja biologiasta. Suunnittelin kirjoittavani ylioppilaskirjoituksissa molemmat aineet, mutta lukion kemian koin liian haastavaksi ja päädyin suorittamaan sitä vain kaksi kurssia. Tämän jälkeen en tiennyt yhtään, mihin suuntaisin opintojani tai mihin haen lukion jälkeen. Opiskelin hieman kaikkea, mutta keskityin biologiaan ja psykologiaan.

Abikeväänä kävin keskustelemassa opinto-ohjaajan kanssa lukion jälkeisestä elämästä. Minulle oli tärkeää jäädä Seinäjoelle opiskelemaan, ja totesin että Vaasa on kaukaisin paikka, mihin suostuisin lähtemään. Selasimme opintopolkua, ja opo ehdotti eri aloja, mutta mikään näistä ei kuitenkaan tuntunut omalta. Kunnes huomasimme, että Seinäjoella on mahdollisuus opiskella bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi. Selasimme SeAMKin nettisivuja, ja tämä oli se, mikä tuntui jokseenkin oikealta alalta. En kuitenkaan täysin tiennyt, mitä koulutus tulee pitämään sisällään. Yhteishaun ensimmäiseksi vaihtoehdoksi valitsin SeAMKin ja toiseksi VAMKin ympäristö- ja energiatekniikan linjan. Vietin kevään sormet ristissä toivoen, että saisin jäädä Seinäjoelle opiskelemaan.

Innokkaasti opintoihin lukion jälkeen

Koulupaikka aukesi SeAMKilta, ja opinnot aloitin 2018 syksyllä suoraan lukion jälkeen. Odotin innolla kaikkea uutta, ja eniten olin innoissani laboratoriotunneista, mikrobiologiasta ja kemiasta. Ensimmäisen vuoden kuljimme vielä Itikanmäen laboratorioilla, jonka jälkeen pääsimme Framin uusiin upeisiin laboratoriotiloihin. Labrapäivät ja harjoitukset olivat mielestäni parhaita hetkiä opiskeluissa, kun pääsi konkreettisesti tekemään ja testaamaan.

Opinnoista on myös erityisesti jäänyt mieleen tuotekehitysopintojakso. Meille annettiin toimeksiannoksi raaka-aine, josta lähdimme kehittämään aivan uudenlaista tuotetta. Tämä oli todella mielenkiintoinen ja opettavainen projekti. Parin vuoden tauko kemiasta teki myös selvästi hyvää, sillä tämä oli yksi lempiaineistani opinnoissa. Kaavojen pyörittely ja laskut kävivät kerta kerralta helpommiksi, toki fysiikasta en edelleenkään pitänyt.

Opiskelukaupunki Seinäjoki uusin silmin

Tärkeintä opiskeluajoissa oli tietysti myös ystävät, joiden kanssa sai jakaa ilot ja turhautumiset. Myös kotikaupunkini Seinäjoki avautui minulle täysin uusin silmin opiskelijakaupunkina. Näistä hetkistä ehdin nauttia melkein kaksi vuotta, ennen koronan saapumista ja etäopiskelua. Keväällä 2020 olin juuri aloittamassa projektiopintoja ja ajattelin, että kyllä syksyllä normaalisti palaamme kouluun. Opiskelut kuitenkin siirtyivät melkein kokonaan verkkoon, ja koulupäivät menivätkin yksin kotona läppärin kanssa. Tällöin pidimme opiskelijaystävieni kanssa yhteyttä Teamsin kautta ja opiskelimme yhdessä kuten ennenkin, mutta nyt vain verkon välityksellä. Koin tämän todella tärkeäksi, tämä auttoi opintojen etenemistä suunnitelmien mukaan.

Toisen opiskeluvuoden projektiopinnot suoritin Nurmossa Atria Lihavalmisteella, missä olin työskennellyt aikaisemminkin muutaman kesän. Tänä kesänä siirryin linjastosta ns. järjestelijän töihin ja pääsin myös loppukesästä opastamaan toista työntekijää. Kolmannen vuoden pitkän harjoittelun suoritin Atria Valmisruualla työnjohdon tehtävissä. Pääsin tutustumaan eri osastoihin, mutta myös tuotekehitykseen, laadunvalvontaan sekä tuotannon ohjaukseen. Koin että opinnot antoivat minulle hyvän pohjan työharjoitteluun. Työnjohtoharjoittelun osuuden suoritin kahdella eri osastolla, joissa sain myös toimia kesän tuuraajana. Harjoittelun alussa minulle tarjottiin opinnäytetyön aihetta, jonka kokeellista osuutta sain aloittaa harjoittelun aikana. Opinnäytetyöni “Autoklaavien lämpötilojen optimointi ja tehokkuuden parantaminen” kirjoitin loppuun viimeisen opintovuoden aikana ja valmistuin insinööriksi toukokuussa 2022.

Monipuolista asiantuntijatyötä

Tällä hetkellä työskentelen toista vuotta SeAMKissa Kestävien Ruokaratkaisujen TKI-tiimissä asiantuntijana. Päädyin hakemaan SeAMKille töihin entisen luokkalaiseni vinkkaamana. SeAMK oli minulle valmiiksi tuttu paikka, ja osa henkilöstöstäkin. En kuitenkaan osannut odottaa, kuinka monipuolista asiantuntijatyö tulee olemaan. Olen vuoden aikana oppinut hurjasti uusia asioita ja olen päässyt syventämään asiantuntijuuttani. Työskentelen pääosin elintarvikealan hankkeissa, ja tällä hetkellä suurimman osan työajastani työstän Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hanketta. Olen päässyt esimerkiksi järjestämään yrityksille tapahtumia, äänittämään podcasteja, kirjoittamaan elintarvikejalostuksen teknologiastrategiaa ja kartoittamaan Seinäjoen alueen yritysten digitaalista- ja teknologista tilaa.

Suosittelen SeAMKia ja bio- ja elintarviketekniikan opintoja kaikille elintarvikkeista kiinnostuneille, jotka haluavat opiskella laadukkaissa ympäristöissä ja ovat halukkaita vaikuttamaan tulevaisuuden ruokajärjestelmään. Kannustan myös pohtimaan SeAMKia mahdollisena tulevaisuuden työnantajana.

Opiskelijoille haluaisin vinkata, että opiskeluajoista kannattaa ottaa kaikki ilo irti, eli muistakaa nauttia ja pitää huolta itsestä! <3

Jasmine Laitila
SeAMKin alumni