Kasvutarinoita eteläpohjalaisista yrityksistä | SeAMK Blogit

Kasvutarinoita eteläpohjalaisista yrityksistä

Blogi:

Yrittäjyys on ehkäpä kaikkein vaativin tapa hankkia elanto itselleen ja perheelleen, sekä työntekijöille ja heidän perheilleen. Samalla syntyy yhteiskunnalle verotuloja, joilla huolehditaan meidän kaikkien hyvinvoinnista. Tämän päivän yrittäjät ovat valveutuneita ja monitaitoisia yksilöitä, kaukana siitä stereotypiasta, jonka mukaan yrittäjiksi päätyvät ne kouluttamattomat veijarit, jotka eivät muualle pääse töihin. Entisenä yrittäjänä mieltäni lämmittää, kun sain tilaisuuden palata juurilleni työskentelemään Etelä-Pohjanmaan yritysten parissa. Seinäjoen Ammattikorkeakoulun ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien yhteisessä hankkeessa seuraan ja dokumentoin yritysten kasvua yrityskauppoja hyödyntämällä.

Suomalaisia yrittäjiä on kritisoitu kasvuhaluttomuudesta, mutta kyllä kasvuun kykeneviä ja kasvuhaluisia yrityksiäkin tuntuu löytyvän ja myös kotimaakunnasta. Ottaessani tämän työn vastaan, en osannut edes aavistaa kuinka hienoja kasvutarinoita alueemme yrityksistä löytyy. Ja nyt ei puhuta mistään historiikista, vaan aivan tuoreista 2000-luvun kasvutarinoista. Tunnen suurta ylpeyttä ja samaan aikaan nöyryyttä kerätessäni talteen näitä kertomuksia, joissa tulee esiin pohjalaisten yrittäjien rohkeus ja kyky tehdä rohkeita päätöksiä poikkeuksetta vaatii.

Kasvutarinoissa toistuvia teemoja on mm. ostettavan yrityksen mukana tulevien työntekijöiden tietotaidon arvostaminen ja kyky ottaa vastaan ulkopuolista asiantuntija-apua yrityskaupoissa. Yrittäjät eivät suinkaan kuvittele olevansa kaikkivoipia ja kaiken tietäviä, vaan toisten asiantuntemusta osataan arvostaa. Esiin nousee myös, kuinka paljon helpompaa on jatkaa jo olemassa olevaa liiketoimintaa, kuin perustaa uusi yritys aivan nollasta lähtien. Näistä tarinoista ja asiantuntijakirjoituksista painetaan tämän vuoden loppuun mennessä omistajanvaihdosopas ostajille ja myyjille. Oppaaseen otetaan mukaan kymmenen kasvutarinaa, joissa on hyödynnetty yrityskauppoja osana yrityksen kasvua.

Tässä ensimmäinen maistiainen tarinoista:

”Viime vuosikymmenen lopussa (2009) tehtiin päätös, että loppuu tää puuhastelu ja lähdetään kasvamaan. Mietittiin millä; vaihdettiin nimi, muutettiin brändi, rakennettiin uudet toimitilat ja haettiin uusia asiakkuuksia. Sitten olikin ihan luontevaa saada sellainen kolmen miljoonan sysäys yrityskaupan kautta siihen kasvuun”.

Tämän kaltaisia tarinoita eteläpohjalaisesta yrittäjyydestä kootaan omistajanvaihdosoppaaseen ostajille ja myyjille. Opas toteutetaan sekä painettuna että verkkoversiona tämän vuoden loppuun mennessä osana Pienten maaseutuyritysten omistajanvaihdoksilla kasvua ja hyvinvointia –hanketta, joka toteutetaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien yhteistyönä.

Marko Matalamäki
KTM, projektitutkija, SeAMK Liiketoiminta