Kasvibiologin osaamista täydentämässä bio- ja elintarviketekniikan opiskelulla | SeAMK Blogit

Kasvibiologin osaamista täydentämässä bio- ja elintarviketekniikan opiskelulla

Blogi:

Olen Joel Jokinen, toisen vuoden bio- ja elintarviketekniikan monimuoto-opiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Olen 27-vuotias ja lukiosta valmistumisen jälkeen vuonna 2012 olen vaihdellut monien eri opintojen välillä. Aloitin tietotekniikan opinnoilla, mutta ne eivät oikein napanneet, joten vuonna 2014 päätin lähteä ulkomaille opiskelemaan biologiaa. Vuonna 2019 palasin Suomeen kasvibiologian maisterina.

Työuran hahmottaminen oli kuitenkin haasteellista. Suomessa puuttuivat verkostot, tieto alan yrityksistä ja koulutustausta oli aika erikoistunut. Lopulta keksin, että erinomainen ratkaisu kaikkiin näihin ongelmiin on hankkia toinen tutkinto, jolla on päällekkäisyyttä aikaisemman taustani kanssa, joten ruoka-ala oli helppo valinta. Valitettavasti yhteishaku oli juuri loppunut, mutta sattumalta löysin avoimen puolen haun. Sen kautta sain jalan oven väliin ja opinnot aluilleen tammikuussa 2021, ja seuraavassa yhteishaussa pääsin vakituiseksi opiskelijaksi.

Monimuoto-opinnot antavat paljon vapautta opiskelun suunnittelussa

Olen ollut hyvin tyytyväinen valintaani. Opinnot ovat mielenkiintoisia ja kaikki opittu asia on aina jollakin tavalla yhteydessä alalla tarvittuun osaamiseen. Itse nautin eniten erilaisista laboratoriokursseista, koska pääsen niissä soveltamaan aikaisempaa osaamistani, mutta myös oppimaan uutta. Erityisen hyödylliseksi olen kokenut Food Lab -kurssit, joissa pääsemme tekemään käytännön harjoituksia ruokaketjun eri vaiheista.

Monimuoto-opinnot antavat paljon vapautta opiskelun suunnittelussa. Suurin osa oppimisesta on itsenäistä lähiopetusjaksojen välillä. Opiskelen tällä hetkellä työttömyystuella, joten en käy töissä opintojen lisäksi, mutta monimuoto-opintojen ansiosta se mahdollisuus on aina auki. Suunnitelmissa onkin yrittää työharjoittelupaikan löytämisen jälkeen saada vakituisempaa paikkaa opintojen loppusuoralle alan yrityksessä.

Suosittelen lämpimästi ruoka-alan opintoja Seinäjoella, jos ala yhtään kiinnostaa. Insinöörin tutkinnolla työllistymismahdollisuudet eri tehtäviin ovat laajat. Monimuoto-opinnot ovat hyvä valinta, jos suunnittelee opintoja, mutta elämäntilanne ei välttämättä salli tavallista opiskelua.

Joel Jokinen
opiskelija
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, SeAMK