Jotkut maut jäävät muistoihin ikuisesti | SeAMK Blogit

Jotkut maut jäävät muistoihin ikuisesti

Blogi:

PERINTEISTÄ NYKYPÄIVÄÄN, OSA 1: Fermentointi

Tänä keväänä kaivelemme vanhoja hyviä reseptejä ja menetelmiä esille.
Miksi se aikoinaan hyvä resepti tai menetelmä on päässytkään unohtumaan?

Kevään Ruokaverstaissa nostamme esille muutaman trendikkään vanhan menetelmän:
1. Fermentointi: Seinäjoki 30.1. ja Ähtäri 31.1.
2. Savustaminen
3. Imeltäminen

Hapatettuja eli fermentoituja tuotteita piisaa: Vaikkapa nyt esimerkiksi oluet,
jogurtit, juustot, leivät, maustekastikkeet, hapankaali…

FERMENTOINTI

Vanha perinteinen menetelmä fermentointi on nyt kuuma trendi! Terveelliseksikin kehuttu fermentoitu ruoka on maukasta ja syömme myös fermentoituja ruokia päivittäin aivan huomaamattamme. Mutta tunnusta pois: Oletko itse joskus hapattanut tai fermentoinut? Ainakin minulle on käynyt niin, että hapattaminen on jäänyt melkein unohduksiin, mitä nyt joskus hapanleipää on tullut tehtyä… ja ennen vanhaan tehtiin kotona viiliä… ja kotikaljaa… ja simaa… Vaan mitä kaikkea se hapattaminen nyt oikeastaan tarkoittikaan? Mitä voi hapattaa tai fermentoida, ja miten?

Tule sinäkin mukaan ottamaan ideoita ja kehittele siitä oma juttusi. Näitähän on: Oluet, jogurtit, juustot, leivät, maustekastikkeet, hapatetut vihannekset… tai PIZZA! Verstaassa tutustutaan erilaisiin hapatettuihin aineksiin ja miten 72 tunnin pizza eroaa tavallisesti leivotusta pizzasta? 72 h pizza on nyt in. Salaisuutena on taikinan pitkä kohotusaika, jolloin syntyy ilmakuplia, happoa ja sitä makua! Väitetään jopa, että tällöin pizza ei rasita vatsaa vaan se on helposti sulavaa. No kokeillaanpa sitä!

Vuoden 2017 ensimmäisessä ruokaverstaassa tehdään 72h pizzaa.

Jopa kolmannes kaikesta ihmisen syömästä ruuasta on fermentoitua. Mutta suurimman osan näistä ostamme kaupasta. Fermentointia myös pelätään: Miten valvoa, mikä mikrobi lähtee käymään? Uskaltaako tätä syödä? Tällaisia ajatuksia herää väistämättä, ja näitä puramme verstaassa.

Verstaassa tutustumme myös erilaisiin fermentointitapoihin, ja annamme vinkkejä. Kenties innostut tekemään omia sovelluksiasi tästä eteenpäin.

Nyt emme puhu vain hapankaalista. Eikä vain vihanneksista.

 

Kirjoittaja: Laila Matikainen, SeAMK

Ruokaverstaassa työstetään uusia näkökulmia ruokaan ja elintarvikkeisiin. Vuosien 2016-2017 aikana Etelä-Pohjanmaalla toteutetaan Ruokaverstas –tilaisuuksia, joihin kaikki ovat tervetulleita osallistumaan ja kommentoimaan sekä paikan päällä että verkossa.

Blogiteksti on julkaistu ensimmäisen kerran 18.1.2017 osoitteessa http://ruokaverstas.blogspot.fi/

Kirjoitus on julkaistu toisen kerran AB Seinäjoen omassa blogissa 13.2.2017. http://www.abseinajoki.com/single-post/2017/02/13/Jotkut-maut-j%C3%A4%C3%A4v%C3%A4t-muistoihin-ikuisesti