Jälkiruokien loihdintaa VeRa-hankkeen oppimistapahtumassa | SeAMK Blogit

Jälkiruokien loihdintaa VeRa-hankkeen oppimistapahtumassa

Blogi:
Ruoka-aineita opetusravintolan keittiön pöydällä.
SeAMKin ja Sedun opiskelijat ideoivat studio kitchen -päivässä perinteisistä á la carte -jälkiruokaohjeista erilaisia variaatioita.

Aurinkoinen maanantai-iltapäivä lähti opetusravintola Prikassa inspiroitunein ottein käyntiin, kun SeAMKin toisen vuoden restonomiopiskelijat ja Sedun ammattikoulun ensimmäisen vuoden opiskelijat lähtivät yhdessä ideoimaan ja kehittelemään perinteisistä á la carte -jälkiruokaohjeista erilaisia variaatioita.

Studio kitchenissä valmistettiin ensin Kokki kotiin -yrittäjä Sami Hakamäen ohjaamana perinteiset versiot suklaaganachesta, maitovanukkaasta, granitéesta ja jäätelöpohjasta. Näiden perusohjeiden pohjalta opiskelijat pääsivät päättämään, minkälaisia erityismakuja he luomuksissaan haluaisivat kokeilla. Sami toi tarjolle laajan valikoiman erilaisia makuvaihtoehtoja, joista opiskelijat itse saivat päättää, mitä hyödyntää ja kokeilla.

Luomuksia syntyi muun muassa tilligranitéesta heinäsavujäätelöön ja sitruunamaitovanukkaasta teellä maustettuun suklaaganacheen.

Jäätelöannos keräämässä savunmakua laatikossa savuavan heinän seassa.
Heinäsavujäätelö syntyi sytyttämällä heinän tulenkestävässä astiassa ja antamalla jäätelön maustua rauhassa.

Heinäsavujäätelö syntyi sytyttämällä heinän tulenkestävässä astiassa, johon saa asetettua jäätelöpohjan omassa kulhossaan sekä kannen päälle. Kansi tukahdutti heinän liekit ja astiaan syntyi savua. Jäätelön annettiin olla suljetussa astiassa, jossa savun maku maustoi rauhassa jäätelön. Kun jäätelö oli saanut tarpeeksi savun makua, se laitettiin jäätelökoneeseen. Näin syntyi savunmakuista jäätelöä, mikä oli kaikille opiskelijoille aivan uusi tuttavuus. Makua kuvailtiin mm. täyteläiseksi ja saunamaiseksi. Laventelijäätelö oli toinen opiskelijoille entuudestaan tuntematon makuyhdistelmä, jota maisteltiin hymyssä suin. Laventeli on hyvin voimakas maku, mutta se sopi oikein hyvin jäätelöön.

Suklaaganachesta syntyi myös pippurinen versio, joka yllätti opiskelijat. Paljon ihastelua keräsivät myös testaajien suosikit: porkkana-, inkivääri-, ja mustikkagranitée. Opiskelijat kokoontuivat innoissaan maistelemaan erikoisia makuyhdistelmiä ja huulet olivat pyöreinä positiivisista yllätyksistä.

Granitéen valmistaminen oli yllättävän nopeaa ja helppoa. Ensin tehtiin liemi, joka laitettiin pakkaseen jäätymään. Kun neste oli jäätynyt, siitä saatiin rouhittua kauniin väristä hilettä, joka toimi jälkiruoissa hempeänä ja hyvänmakuisena koristeena.

Inspiroiva studio kitchen -päivä tarjosi opiskelijoille kattavan pohjan perusresepteistä ja kannusti erityisesti erilaisten variaatioiden kokeilemiseen reseptiikassa. Studiopäivän tärkeimpiä oppeja oli opetella luottamaan omaan makuaistiin. Tuli sekä onnistumisia, että epäonnistumisia, joista opittiin molemmista. Sami Hakamäen monipuolisten ja kattavien ohjeiden ja vinkkien avulla, me SeAMKin opiskelijat kokeilemme innolla uusia ja maukkaita jälkiruokia, joihin saimme jo hyvät alkeet.

Meitä studio kitchen -päiväämme ohjanneella Sami Hakamäellä on paljon kokemusta kokin töistä. Hän on myös valmistunut restonomiksi SeAMKista. Hakamäki tekee kokin töitä ympäri Suomea, milloin missäkin. Tällä viikolla SeAMKin lisäksi Hakamäki oli lähdössä kokkaamaan Raippaluodon saaristoon.

Tekstin kirjoittajat: Silja Jokela, Minttu Salomäki ja Olivia Wasström