Insinöörimäinen lähestymistapa ruokaan on todella mielenkiintoinen | SeAMK Blogit

Insinöörimäinen lähestymistapa ruokaan on todella mielenkiintoinen

Blogi:

Olen Timo Hirvikorpi Hämeenlinnasta ja olen valmistunut laivakokiksi Raumalla 2009. Opiskelun aikana pääsin harjoittelun kautta suoraan Finnlines Oy:lle töihin. Olen viihtynyt työpaikassani jo noin 10 vuotta ja työnimikkeeni tällä hetkellä on laivan kokki.

Laivalla työskentely perustuu vuorottelusysteemiin. Esimerkiksi itse olen kerrallaan kolme viikkoa töissä ja sen jälkeen kolme viikkoa vapaalla. Systeemissä on hyvät ja huonot puolensa. Itselläni huonot puolet alkoivat painaa vaakakupissa, kun perheen perustaminen alkoi tulla ajankohtaiseksi. Laivaelämän jääminen taakse ennemmin tai myöhemmin oli selvää, mutta keittiötyö maissa ei varsinaisesti inspiroinut, joten päätin suosiolla lähteä opiskelemaan uutta alaa.

Huomasin vaihtoehtoja selatessani SeAMKissa haun olevan auki bio- ja elintarviketekniikan monimuoto-opintoihin. Kaikki tuntui loksahtavan paikalleen: ala kuulosti todella mielenkiintoiselta ja tuntui luonnolliselta jatkumolta keittiötyölle, sekä opinnot alkoivat täydelliseen aikaan omaan tilanteeseeni nähden. Olen myös aina ollut hieman ”insinööriaivoinen” ja tekniikasta kiinnostunut, joten ala tuntui sopivalta. Laitoin hakemuksen sisään, kävin pääsykokeissa, aloitin opiskelun 2021 tammikuussa ja jäin työstäni opintovapaalle.

Oivalluksia teoriaopintojen yhdistämisestä käytännön ilmiöihin

Olen vielä hieman tunnusteluasteella, mikä mahdollinen suuntautumiseni alalla voisi olla. Ongelmana itselläni on, että kiinnostaa liiankin moni asia. Erityisen mielenkiintoiselta tällä hetkellä kuitenkin tuntuvat erilaiset bioprosessit ja viljateknologia. Parasta opiskelussa onkin juuri se, että vastaan tulee koko ajan kiinnostavia asioita, joita et aikaisemmin tullut edes ajatelleeksi. Pidän myös niistä oivalluksista, kun pystyy yhdistämään teoriaopintoja käytännön ilmiöihin. Esimerkiksi fysiikan tunnilla opitut asiat tulevat käytännössä esille omenamehun puristamisessa toisella kurssilla. Pidän insinöörimäistä lähestymistapaa ruokaan todella mielenkiintoisena ja olen sitä mieltä, että tuleva alani sopii minulle paremmin kuin kokin työ.

Suosittelisin bio- ja elintarviketekniikan monimuoto-opintoja kaikille ruoasta, tekniikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneille. Alalla yhdistellään kemiaa, fysiikkaa, biologiaa ja mikrobiologiaa monipuolisella tavalla. Aito kiinnostus alaan on tarpeen, sillä monimuoto-opiskelu on erittäin itseohjautuvaa.

Timo Hirvikorpi
SeAMK Bio- ja elintarviketekniikan opiskelija