Erittäin onnistuneeksi osoittautunut erehdys | SeAMK Blogit

Erittäin onnistuneeksi osoittautunut erehdys

Blogi:
Mies nojaa kaiteeseen jokirannassa. Taustalla siintää SeAMKin kampuksen Frami F -rakennus.
Eräoppaaksikin kouluttautunut Juha Ristimäki nauttii Seinäjoella muun muassa luonnonläheisyydestä.

Punkalaitumen kunnasta Pirkanmaalta on Seinäjoelle matkaa noin 200 kilometriä. Ihan suoraan Juha Ristimäki ei tosin päätynyt sosionomiopintoihin Etelä-Pohjanmaalle. Väliin mahtuivat niin Helsinki kuin Inarikin, ja kaksi tutkintoa ennen uutta alaa.

”Sastamalassa opiskelin levyseppähitsaajaksi peruskoulun jälkeen. Sieltä muutin Helsinkiin, jossa tein nelisen vuotta hitsarin hommia. Sitten otin niistä lopputilin ja muutin Inariin eräopaskouluun. Oppaaksi valmistumisen jälkeen palasin etelään ja erinäisten vaiheiden jälkeen päädyin Tampereelle asumaan”, Ristimäki kertoo.

Helsingissä asuessaan Ristimäki oli lähtenyt mukaan tukihenkilötoimintaan, jonka kokemuksien parissa kypsyi hiljalleen ajatus alanvaihdosta. SeAMKiin ja Seinäjoelle hän päätyi opiskelemaan oikeastaan vahingossa.

”Hain opiskelemaan sosionomiksi ensisijaisesti Tampereelle, jossa tuolloin asuin. Laitoin kuitenkin epähuomiossa Seinäjoen ykkösvalinnaksi, koska en hoksannut että on ensisijaisesti otettava se opiskelupaikka vastaan, jonka on valinnut ensimmäiseksi. Tämä erehdys on kuitenkin osoittautunut onnistuneeksi, ja muutto Seinäjoelle oli helppo. Olen viihtynyt täällä hyvin”, joulukuussa valmistuva Ristimäki kertoo.

Monipuolisia mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen

Ristimäki kokee sosionomiopintojen kasvattaneen sekä syventäneen yhteiskunnallista ajattelua ja ymmärrystä ihmisten hyvinvointiin vaikuttavista ilmiöistä.

”Opinnot ovat tarjonneet minulle paljon mahdollisuuksia kehittää itseäni myös kansainvälisillä kursseilla ja kolme kuukautta kestäneellä Kenian vaihtojaksolla. Kansainvälisistä opinnoista minulle jäi unohtumattomia ihmiskohtaamisia ja opin lisää monesta eri kulttuurista läheltä seuraten ja itse osallistuen. Luulen, että ulkomaalaiset oppivat myös jotain suomalaisuudesta minun kauttani ja koen sen merkitykselliseksi.”

Ristimäen mukaan tärkeä osa opintoja on ollut myös opiskelijoiden ja koko SeAMKin yhteishenki.

”Opinnoissani on ollut erittäin antoisaa vaihtaa ajatuksia muiden opiskelijoiden kanssa ja kahvitaukojen aikana keskustelemalla olen oppinut vähintään yhtä paljon kuin itse varsinaisilla luennoilla. Koko SeAMKissa on ollut hyvä henki verkostoitumiseen.  Koulu on myös luonut mielestäni Seinäjoelle hyvän kansainvälisen pöhinän. Opiskelijatapahtumia on myös ollut paljon, mikä on auttanut pitämään opiskelijahenkeä yllä ja luomaan kouluun sekä kaupunkiin kodikkaan ilmapiirin.”

Ilmapiirin lisäksi Seinäjoki on tehnyt Ristimäen olon kotoisaksi tarjoamalla luonnonläheisyyttä, hyvät palvelut ja monipuoliset harrastus- ja kulttuurimahdollisuudet.

”Olen itsekin pelannut futista ja aina on kiva käydä katsomassa matseja, olivat ne sitten vitosdivaria tai Veikkausliigaa. Teatterissakin tulee käytyä, ja jonkun verran keikoillakin. Kyllähän kaupungissa kulttuuritarjonta on parasta antia. Ja kirjasto on ilman muuta yksi kaupungin helmistä.”

Seinäjoen valteiksi hän nostaa myös lyhyet välimatkat kaupungin sisällä, hyvät liikenneyhteydet muualle Suomeen ja palveluiden helpon saavutettavuuden.

Koulutus antaa hyvän pohjan urapolulle

Juha Ristimäen mukaan SeAMKin sosionomikoulutus on ollut laadukasta ja antaa hyvät eväät työelämään.

”Koulutus on mielestäni ollut tasokasta ja luennoilla olen saanut arvokasta tietoa.  Koulutus on myös ollut ainakin omalla kohdallani erittäin joustavaa, ja olen kaikkien opettajien kanssa pystynyt hyvin neuvottelemaan esimerkiksi opintojen aikataulullisista muutoksista.”

Hän kertoo harjoittelujaksojen tuoneen kontakteja työnantajiin ja mahdollisuuksia työskennellä jo opintojen ohella.

”Sosionomin tutkinto tarjoaa myös laajan kirjon erilaisia toimenkuvia, joihin työllistyä ja näen sen tämänhetkisessä työnhaussa erittäin tärkeänä ja itselleni sopivana. Omassa urapolussani tähtään siihen, että voin joskus tulevaisuudessa määrittää hyvinkin itsenäisesti oman työni.”