Automaatiotekniikan projektiopintojen kautta tukevasti työelämään | SeAMK Blogit

Automaatiotekniikan projektiopintojen kautta tukevasti työelämään

Blogi:
Neljä henkilöä seisoo teolllisuustuotantohallissa.
Kuvassa vasemmalta on-site manager Jussi Koivula sekä automaatiotekniikan opiskelijat Jere Kiviluoma, Samuli Koivula ja Matias Väntänen.

Automaatiotekniikan opiskelijat Samuli Koivula, Matias Väntänen ja Jere Kiviluoma lähtivät tekemään projektiopintoja Prima Powerille. Mukana oli yhteensä 10 opiskelijaa, joista osa lähti tekemään sovelluskehitystä ja osa koulutusvideoita ennakkohuolloista.

– Huoltojen ohjeet olivat olemassa PDF:nä, ja hyvää käytännön opastusta näiden kautta ei saatu. Prima Powerilla oli halu kehittää ohjeitaan ja tuoda mukaan uusia elementtejä sekä näkemyksiä, joten opiskelijat otettiin mukaan tekemään ja auttamaan ohjeiden kehittämisessä, kertoo Prima Powerin On-Site Manager Jussi Koivula.

Opiskelijat tekivät päivittäis-, viikko- ja kuukausihuolloista video-ohjeet siten, että he tekivät huollot ja kuvasivat ne. Videoista pyrittiin tekemään mahdollisimman lyhyitä ja ytimekkäitä. Niistä kaikista tehtiin myös yrityksen ilmeen ja tyylin mukaisia.

– Videoiden tekemisessä oppi todella paljon teollisuuden alasta ja videoeditoinnista. Olen aiemmalta koulutukseltani tietojenkäsittelyn tradenomi digitaalisesta mediasta, joten sain käyttää näitä oppeja hyödyksi. Tein käsikirjoituksen, ohjasin ja kuvasin videot ja editoin ne. Ympyrä niin sanotusti sulkeutui ja on hauskaa, että insinöörin työssä pystyy hyödyntämään aiemmin opittua, Matias kertoo.

Oma osaaminen ja vahvuudet huomioon työtehtävissä

Työtehtävät räätälöitiin kunkin opiskelijan oman kiinnostuksen, osaamisen ja vahvuuksien mukaan. Myös henkilökohtainen elämäntilanne otettiin hyvin huomioon. Jere ja Matias halusivat henkilökohtaisista syistä pysyä kotikonnuilla, kun taas Samulille tarjottiin reissuhommia, kun niihin hänellä oli sekä mahdollisuus että intoa.

–  Toimin asiakaskouluttajana, eli opastin asiakkaita koneen ja sen eri toimintojen käytössä. Ensimmäisillä kerroilla vain katsoin vierestä, kun kokeneempi kouluttaja kävi asioita läpi, ja opin samalla. Seuraavilla kerroilla vedin koulutuksen itse, mutta mukanani oli kokenut työkaveri, joka auttoi ja tuki tarvittaessa. Apu oli lähellä. Kun varmuus ja osaaminen karttui, pystyin kouluttamaan yksin, Samuli kertoo.

Matias kertoo, että hän ei itse heti halunnut lähteä asiakkaiden luo, joten hän koulutti Prima Powerin omaa väkeä.

– Annoin myyntihenkilöille laite- ja tuotekoulutusta ja asiakaskouluttajille perehdytystä koneen käyttöön. Koulutettava henkilöstö on ollut ympäri maailmaa, joten kielitaito on vahvistunut ja sosiaaliset taidot ovat kehittyneet, hän toteaa.

Perheellisenä Jere ei pysty matkustamaan,  joten hän pääsi hommiin softapuolelle.

– Vastasin asiakkaiden teknisen tuen pyyntöihin, autoin itse tai laitoin kysymyksen eteenpäin. Opiskelin Prima Powerilla työkaverien avustuksella C++-ohjelmointia, ja sitten kun olen oppinut ohjelman käytön, saan myös ohjelmoinnista enemmän vastuuta, Jere kertoo.

Vakituinen työpaikka jo valmiina

Opiskelijat on otettu työporukkaan hyvin vastaan, ja työtehtäviin on saanut kasvaa pikkuhiljaa. Työyhteisössä on kannustava ja auttavainen ilmapiiri. Isossa organisaatiossa myös löytyy kaikille sopivaa tekemistä.

– On ollut todella helppo tulla mukaan porukkaan. Meitä opiskelijoita ei ole koettu taakkana, vaikka meitä joudutaankin välillä auttamaan ja perehdyttämään. Pikemminkin meidät on nähty niinä, jotka pystyvät jakamaan kiireisen työelämän taakkaa, Jere sanoo.

Matias kiittelee uusia työkavereitaan siitä, että asioihin on perehdytetty todella hyvin, ja osaamistaan on saanut kehittää siihen suuntaan, mikä on oma kiinnostus ja vahvuudet on otettu hyvin huomioon.

Varsinaisten projektiopintojen jälkeen koko kolmikko jatkoi Prima Powerilla harjoittelussa, ja nyt opintojen ollessa loppusuoralla heille on tarjottu töiden jatkumista ja myös vakituisia työsuhteita.

– Teen tällä hetkellä viimeisiä opintoja ja opinnäytetyötä loppuun niin, että opiskelen kaksi päivää viikossa ja olen kolme päivää töissä. Onhan tämä ihan mieletön juttu, että on vakituinen työpaikka valmiina, kun valmistun insinööriksi. Olisin päässyt vähän pidemmälle työreissulle Australiaan, mutta pistin sen vielä jäihin, koska haluan hoitaa opinnot kunnolla loppuun. Kyllä sitä sitten ehtii tehdä töitä, kun on paperit kädessä, Samuli tuumii.