Asiakastyö, innostuneisuus ja kirjastotyö | SeAMK Blogit

Asiakastyö, innostuneisuus ja kirjastotyö

Blogi:
Henkilö seisoo värikästä taustaa vasten.
Juliaana Grahn kokee saaneensa SeAMKista hyvät valmiudet työelämään sekä jatkuvan halun oppia lisää.

Olen sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun että Tampereen yliopiston alumni. Työskentelen Tampereen kaupunginkirjastossa nyt neljättä vuotta. Aloitin täällä syksyllä 2020 ensin nuorten kirjastonhoitajan sijaisena. Keväällä 2021 siirryin kirjastojen alueelliseen kehittämistehtävään.  Toimin ensin kehittämiskirjaston projektisuunnittelijana ja sittemmin koordinaattorina. Olen myös mukana Suomen kirjastoseuran asiakaspalvelutyöryhmässä. Olen kotoisin Tampereelta, lisäksi olen sekä asunut että opiskellut Nokialla, Parkanossa ja Seinäjoella.

Hakeutumiseni kirjastoalalle

Lukion jälkeen hakeuduin itse asiassa kirjakauppaan töihin. Kirjastoalan kokemusta minulla ei ollut ennen kuin hain opiskelemaan. Sisäänpääsy oppilaitokseen vaati minulta muutaman hakukierroksen eri vuosilta ja vähän kärsivällisyyttä myös. Sinä aikana motivaatio kasvoi. Siinä ehti toisaalta myös tehdä lisää töitä välillä kirja-alalta. Suoritin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tradenomin tutkinnon, tutkinto-ohjelmana oli kirjasto ja tietopalveluala.

Opiskelua ja verkottumista opintojen aikana

Opintojen osalta minulla parhaiten jäi mieleen mahdollisuus rytmittää opiskelua oman elämän tarpeiden mukaan. Pystyin keskittymään opiskeluun ja jättämään opiskelijariennot halutessani vähemmälle. Toimin tuutorina uusille opiskelijoille, joten pystyin osaltani auttamaan omien kokemusten kautta myös muita ihmisiä siinä, miten on mahdollista jaksottaa perhe- ja opiskeluelämää.

Kontaktit ja opiskelukaverit! Olin yhteensä viisi vuotta SeAMKissa opiskelijana, joten minulla oli tosi monelta vuosikurssilla tuttuja. Kirjastoala on Suomessa pieni, joten meillä on mahdollisuus verkottua ja tuntea toisemme. Useat kontaktit, joiden kanssa pääsin tutustumaan esimerkiksi jo ammattikorkeakoulussa, ovat tulleet vastaan työelämässä myöhemmin ja tulevat edelleenkin. Samoja ihmisiä on näkynyt myös jatko-opinnoissa esimerkiksi yliopiston puolella.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto ja tietopalvelualan tradenomin tutkinto antoi minulle edellytyksiä siihen, että voin jatkossa oppia lisää. Työpaikoilla puhutaan oppimisesta ja osaamisen kehittämisestä jatkuvana valmiutena ja haluna oppia lisää. Koen, että sain SeAMKista tosi hyvät valmiudet – innon oppia lisää koko ajan ja sen, että pystyn halutessani valitsemaan opintoja eri aiheista jotka kiinnostavat. Sain opetushenkilökunnalta myös paljon hyvää tukea.

Yhteistyössä Seinäjoella päiväkotien ja koulujen kanssa pystyttiin vetämään ryhmäkäyntejä kirjastossa, esimerkiksi kirjaston käytön opetusta kolmosluokkalaisille. Oma suosikkini oli, kun saimme pitää satutuokiota kolmevuotiaille päiväkodissa. Se oli aika huikea ryhmä, heidät sai pysymään paikoillaan kun osasi valita tarpeeksi vuorovaikutteisen kirjan.

Seinäjoki opiskelupaikkana

Minulla jäi Seinäjoelta muistiin monta asiaa. Tapahtumista on helppo muistaa Provinssi. Kivaa oli muuttaa uudelle opiskelupaikkakunnalle ja saada ihan oma asunto. Seinäjoen keskusta-alue ei ollut silloin ihan niin niin rakennettu kuin nykyisin. Muistiin jäivät Seinäjoen vihreys ja puistoalueet kuten Lakeuden puisto ja Törnävän alue sekä Korkeakoulukirjasto kampusalueen ja Kampusrannan lisäksi. Uusi rakennus Frami F rakennettiin opiskeluaikanani. Seinäjoesta vahvimmin mieleen jäi sen kehitys kaupunkina.

Seinäjoki on paikka, joka sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella. Tarvittaessa sieltä voi päästä nopeasti pois eli käymään kotona sujuvasti, toisaalta myös tulemaan nopeasti takaisin. Seinäjoen ja SeAMKin opiskelutarjoama tuo tosi paljon mahdollisuuksia.

Aktiivista ja innostunutta meininkiä

Toivoisin, että jatkossakin SeAMK pitää huolta siitä, että opiskelijat ja opettajat ovat aktiivisia ja innostuneita. SeAMKissa on upea työelämäyhteistyö ja mielestäni sitä on ollut ilo seurata edelleenkin itse työelämässä. Olen itse myös pitänyt työelämän luentoja. Alan opintojen eri kursseilla on ollut ilo olla mukana. On ollut ihanaa nähdä, että opettajat ottavat jälkikäteen alumneihin yhteyttä. SeAMKissa on loistava opetushenkilökunta – jos heille kertoo, että nyt tarvitaan tukea jossain asiassa, sitä on ollut saatavilla.

Loppuun erityisesti tuleville kirjastoalan opiskelijoille: Kirjastoalalla on todella monipuolisia työtehtäviä. Asiakaspalvelussa pystyy keskittymään tiedonhakuun ja tiedonhankintaan. Kirjastot ovat hyvin huomioineet asiakkaita palvelujen kehitystyössä ja asiakkaiden kanssa opitaan yhdessä. Meillä on olemassa upea kirjastolaki, jossa on upeat lyhyet määritellyt tehtävät sille, että mitä kirjastolta nykyään odotetaan. Ne auttavat näkemään, miten monipuolista työtä kirjastossa tehdään tai voidaan tehdä lainkin määrittelemänä.

Juliaana Grahn
SeAMK alumni

Blogiteksti perustuu Teams-keskusteluun. 15.3.2023, Outi Kemppainen.