Ammattikorkeakoulu antaa hienon väylän jatko-opintoihin | SeAMK Blogit

Ammattikorkeakoulu antaa hienon väylän jatko-opintoihin

Blogi:
Henkilökuva.
Ennen hoitotyöhön paluuta, Birgitta Mutka-Pokela päätti päivittää sairaanhoitajan opistotasoisen tutkintonsa AMK-tutkinnoksi.

Olen Birgitta Mutka-Pokela ja asun Kokkolassa. Valmistuin jo 80-luvulla sairaanhoitajaksi. Työskentelin yli 20 vuotta sairaanhoitajana Kokkolassa Keskipohjanmaan Keskussairaalassa. Kun tarjoutui mahdollisuus vaihtaa alaa, opiskelin puualan artesaaniksi. Työskentelin puuseppänä ja verhoilijana kymmenisen vuotta ja työskentelisin mielellään edelleen, mutta terveysongelmat pakottivat lopettamaan fyysisesti raskaan työskentelyn käsityöalalla.

Ennen hoitotyöhön paluuta päätin päivittää sairaanhoitajan opistotasoisen tutkinnon AMK-tutkinnoksi. Tiesin työllistyväni kotikaupunkini keskussairaalaan ilman tutkinnon päivitystäkin, mutta itselleni tuntui tärkeältä palata hoitotyöhön opintojen kautta. Erityisesti tietotekniikan opintojen arvelin tuovan haasteita, mutta yllättäen englannin kieliopinnot SeAMKissa Campus onlinen kautta olivatkin vaativimmat ja aikaa vievimmät. Monimuotototeutus-mallinen opiskelu vaatii paneutumista tietoteknisten sovellusten käyttöön. Moodle oli ennen opiskeluja vain sanana tuttu ja sen käyttöön liittyvät hankaluudet aiheuttivatkin usein harmia. Ilman puolison apua olisin ollut usein pulassa omien tietoteknisten taitojeni puuttumisen takia.

Lähipäivien keskustelut opiskelukavereiden kanssa lisäsivät motivaatiota

Opiskelin sairaanhoitajien muuntokoulutuksessa vuoden 2023 ajan ja valmistuin 29.12.23. Vuoden opiskelujakso oli intensiivinen, sillä suoritin yli 70 opintopisteen kokonaisuuden. Opiskeluryhmäämme kuului vain viisi henkilöä. Positiivisena asiana mieleeni jäivät erityisesti lähipäivät. Tapaamiset ja keskustelut lähes omanikäisten opiskelukavereiden kanssa lisäsivät omaa opiskelumotivaatiota. Jokaisella oli ollut oma ideologiansa hakeutua päivittämään sairaanhoitajatutkintoa ja se liittyi pääasiassa jatkokouluttautumiseen, kun taas itse olin enemmän liikkeellä hetken mielijohteesta. Opiskeluvuoden aikana itsellänikin heräsi ajatus lisäopinnoista.

Kristiina Storen ja Virpi Salon apu opiskeluun liittyvien asioiden hallinnassa oli merkittävä ja heidän puoleensa saattoi aina kääntyä. Heiltä saamani tuki ja kannustus esimerkiksi opinnäytetyöhön liittyvissä haasteissa vaatii erikoismaininnan.

Suosittelen opiskelua kaikille ikään katsomatta

Työskentelin koko opiskeluajan täysipäiväisesti ja myös kesälomalla suoritin yli 10 opintopistettä. Nykyisessä työpaikassani, Soiten Syöpätautien poliklinikalla, suoritin 4 viikon harjoittelujakson opinnollistaen. Minulla oli mahdollisuus perehtyä työpaikkani sairaanhoitajan toimenkuvaan rauhassa, ja harjoittelujakson päätyttyä jatkoin työskentelyä poliklinikkasairaanhoitajan tehtävässä. Harjoittelun aikana tehty hoitotyön etiikkaan perustuva kirjallinen tehtävä auttoi syventämään käsitystä syöpäpotilaan hoidosta ja hoitoa sivuavista tekijöistä.

Hoitotyön johtamisen verkko-opintojen kautta on tarkoitus jatkaa eteenpäin opintojen tiellä. Viime vuoden hektisten vaiheiden jälkeen on ensin hetki pysähdyttävä ennen seuraavaa pyrähdystä. Toivottavasti opiskelusta on nyt muodostunut pysyvä osa arkea, mistä saa voimaa ja uusia näkökantoja työelämään. Suosittelen opiskelua ihmisille ikään katsomatta. Ammattikorkeakoulu antaa hienon väylän jatko-opintoihin.

Birgitta Mutka-Pokela
SeAMK Alumni