Agrologiopinnoista pohjaa Suomen herneen viljelybuumin synnyttämiseen | SeAMK Blogit

Agrologiopinnoista pohjaa Suomen herneen viljelybuumin synnyttämiseen

Blogi:
Henkilö seisoo vihreiden kasvien ympäröimänä pellolla.
Taneli Marttilalle aukeni ura Atrialla opettajansa vinkistä.

Olen Taneli Marttila Jurvasta, joka on nykyään Kurikan yksi pitäjistä. Asun nykyään Seinäjoella Nurmossa. Peruskoulun ja lukion kävin Jurvassa, josta valmistuin ylioppilaaksi vuonna 1996. Päästyäni ylioppilaaksi minulla ei vielä sillä hetkellä ollut täyttä varmuutta siitä, mitä aion tulevaisuudessa tehdä. Kuitenkin maalla kasvaneena ja maanviljelijän poikana päätin hakeutua opiskelemaan maatalousalaa sen kiinnostavuuden vuoksi, sillä isona minusta tulisi kuitenkin viljelijä, joko sivutoimisena tai päätoimisena.

Aloitin agrologi (AMK) -opinnot SeAMKissa syksyllä 1997 ja valmistuin huhtikuussa 2001. Halusin kehittää itseäni erityisesti kasvin viljelyn osaamisen suhteen, sillä jo tuolloin tiesin, että olen aluksi kiinni työelämässä ennen kotitilallani tapahtuvaa sukupolvenvaihdosta. Itseäni kiinnosti jo tuolloin enemmän kasvinviljely kuin kotieläimet, joten suuntaus oli helppo valinta.

Käytännönharjoittelua niin kotitilalla kuin maatalouden kehittämisorganisaatiossa

Opiskelu tapahtui tuolloin vielä kokonaan Ilmajoella. Parhaiten muistiin jäivät yhteiset hetket mukavien opiskelukavereiden kanssa, joista osan kanssa olen vielä nykyäänkin tekemisissä työelämäni kautta. Lisäksi en voi unohtaa kenttäjakson opiskeluhetkiä kesällä, jotka toivat mukanaan erilaista näkökulmaa opiskeluun. Lisäksi yksi hieno muisto on myös Euroopan kiertomatka, jossa tutustuimme paikalliseen maatalouteen mm. Englannissa. Parasta opiskelussa olivat opiskelukaverit, sekä työskentely että vapaa-aika heidän kanssaan.

Maatilaharjoittelu Nyystin puutarhalla Jurvassa oli ensimmäisen harjoittelu, jonka suoritin. Hoidin siellä peltotöitä ja olin yksi kasvihuonetyöntekijöistä. Toinen harjoitteluni oli erikoistumisharjoitteluni Etelä-Pohjanmaan maaseutukeskuksessa (nykyään ProAgria Etelä-Pohjanmaa). Siellä tein monen moista mm. hukkakauratarkastuksia siemenviljatiloille ja torjunta-aineruiskun testauksia. Lisäksi pystytin ja purin mm. Maatalousnäyttelyä, joka järjestettiin tuolloin Seinäjoella vuonna 2000. Työskentelin lisäksi kotitilallani säännöllisen epäsäännöllisesti koko opiskelun ajan. Tätä olen tehnyt jo pikkupojasta saakka. Veri on vetänyt aina maataloustöihin.

Opinnot antoivat minulle laaja-alaisen näkemyksen eri tuotantosuunnista. Erityisesti kasvinviljelyosaamiseni lisääntyi merkittävästi. Erilaiset kehittämistehtävät syvensivät osaamista.

Opettajan vinkistä ura aukeni Atrialla

Olen työskennellyt Atrian omistamassa rehun myyntiyhtiössä A-Rehussa nyt jo 23 vuotta. Itselleni mieleen painuvin hetki työllistymisessäni oli, kun silloinen opettajani Juhani Suojaranta (nyt eläkkeellä) tuli minulle kertomaan, että Atrialle haetaan myynti- ja ostohenkistä tyyppiä rehualan yritykseen ja sinusta voisi mahdollisesti olla siihen. Laitoin hakemuksen menemään opettajan suosituksesta ja tällä tiellä ollaan. Pääsin töihin hiukan ennen valmistumistani agrologiksi 12.2.2001, ensin myyntineuvottelijaksi ja nyt monta vuotta myöhemmin ja kokemusta rikkaampana, johdan A-Rehulla viljakaupan osto- ja myyntitiimiä hankintapäällikön tittelillä. A-Rehulla vastuualueeseeni kuuluu vilja- ja peltopanoskaupan johtaminen sekä viljaraaka-aineiden hankkiminen A-Rehun tehtaille Koskenkorvalle ja Varkauteen. Tämän lisäksi tiimini hoitaa ja vastaa Atria-ketjun kotieläintilojen vilja- ja peltopanospuolen tarpeista.

Tulevaisuudessa näen itseni työskentelemässä Atrialla, sillä Atriaa parempaa työnantajaa ei vain ole. Tämän lisäksi jatkan ehdottomasti myös maatilani viljelyä ja sen kehittämistä, sillä nykyinen päätyöni ja maanviljely yhdessä tukevat toinen toisiaan. Oman maatilan työt tuovat hyvää vastapainoa konttorityöskentelylle ja pitävät minut kiinni maataloudessa ja viljelyssä tapahtuvissa trendeissä ja muutoksissa.

Sekä nyt että tulevaisuudessa työkuvaani A-Rehulla kuluu ehdottomasti myös kotimaisten valkuaiskasvien viljelyn kehittäminen ja viljelyttäminen sekä uusien kasvinviljely innovaatioiden tuominen kaikkien suomalaisten viljelijöiden keskuuteen. Tämän johdosta yksi suurimmista savutuksistani onkin ollut luoda Suomeen todellinen herneen viljelybuumi, jonka johdosta hernettä viljellään nyt enemmän kuin koskaan Suomen tilastohistoriassa. Tällä on iso merkitys, koska kotimaisen valkuaisen tarve Atria-ketjussa on todella valtava. Jo yksistään tuontisoijan korvaaminen kotimaisella valkuaisella jättäisi meille Suomeen lisää rahaa huimat 60 miljoonaa euroa joka vuosi. Lisäksi olen kirjoittanut viljelijöiden tueksi myös uuden herneen viljelyoppaan, jossa annetaan vinkkejä ja neuvoja herneen viljelyn tueksi.

Hyvät pohjat työelämää varten

Suosittelen opiskelua SeAMKissa ehdottomasti kaikille niille, jotka haluavat arvostetun korkeakoulututkinnon korkealaatuisessa opetusympäristössä. SeAMK antaa varmasti hyvät pohjat kaikille työelämää varten. Vinkkinä opiskelijoille: Harjoita sekä sosiaalisia vuorovaikutustaitojasi että esiintymistaitojasi, sillä jonain päivänä niistä on hyötyä.

Taneli Marttila
SeAMK alumni