Kansainvälisyys on nykypäivää | SeAMK Blogit

Kansainvälisyys on nykypäivää

Blogi:
Suoritin opiskelijavaihtoni Cal Polyn yliopistossa San Luis Obispossa, Kaliforniassa. SeAMKin opiskelijana vaihtoon lähtö sujuu varsin helposti. Opiskelijavaihdossa omaa kaveripiiriä on mahdollisuus laajentaa ennennäkemättömällä tavalla.

Yksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) arvoista on kansainvälisyys, mikä näkyy ja kuuluu koulun käytävillä. Tätä kirjoittaessani minulla on meneillään neljäs ja samalla viimeinen lukuvuosi oman koulutusohjelmani opintoja. Koulutusohjelmani on agrologi (AMK). Ennen opintojeni aloittamista oma suhtautumiseni kansainvälistymistä kohtaan oli jokseenkin välinpitämätön. En kuvitellut kansainvälistymisen olevan kovinkaan merkittävä asia oman koulutusalani kannalta – olin väärässä.

Opintojeni aikana olen suorittanut työharjoittelun Yhdysvalloissa ja osallistunut opintomatkalle Viroon sekä luokkaretkelle Saksaan. Tällä hetkellä olen opiskelijavaihdossa Yhdysvaltojen Kaliforniassa. Myös erikoistumisharjoittelun aikana tein yhden työpäivän Hollannissa. Kuinka tässä näin kävi?

Erilaiset opiskelukokemukset ulkomailla on tehty SeAMKin opiskelijoille varsin helpoksi. SeAMK maksaa ulkomailla opintojaan suorittavalle opiskelijalle apurahaa. Tämän lisäksi Kela maksaa korotettua opintotukea ja tarjoaa korotetun lainantakauksen opintolainaan sille ajanjaksolle, jonka opiskelija viettää ulkomailla. Kannustimet ovat ainakin kunnossa.

Olen näistä etuuksista keskustellut muiden maiden opiskelijoiden kanssa ja kaikki ovat nimittäneet meitä suomalaisia onnekkaiksi. SeAMK ja Kela tarjoavat yhdessä rahallista tukea ulkomaille pyrkiville opiskelijoille. Maailmalla tällaisten etuuksien ei edes kuvitella olevan mahdollisia. SeAMKin henkilökunta tukee ja auttaa mielellään ulkomaille pyrkiviä opiskelijoita koko prosessin aikana. Myös ulkomailla olleet opiskelijat ovat tukeneet ja auttaneet niitä, joita vastaavanlainen kokemus kiinnostaa.

Toivon todellakin, että myös sinä päädyt SeAMKiin opiskelemaan ja innostut kansainvälistymisen tuomista mahdollisuuksista. Kielitaitoa ei tarvitse epäillä, sillä se kehittyy parhaiten, kun sitä joutuu käyttämään. SeAMKissa on mahdollista kehittää omaa kielitaitoaan ja vaihto-opiskelijoiden myötä kieliä puhutaan paljon koulun käytävilläkin.

Ulkomaille lähdössä kyse on mielestäni lopulta siitä, uskaltaako opiskelija tehdä päätöksen ja sanoa ”kyllä, minäkin lähden ulkomaille”. Kun tämä päätös on tehty, SeAMKin ammattitaitoinen henkilökunta ja hyvähenkinen opiskelijayhteisö tekevät parhaansa sen eteen, että koko prosessi sujuu mallikkaasti.

Mukavuusalueelta poistuminen kannattaa, sillä silloin opiskelijalla on mahdollisuus kehittyä ennennäkemättömällä tavalla. Kun opiskeluaika on ohi, vastaavanlaisia mahdollisuuksia ei työelämässä välttämättä tule vastaan. Tai sitten niitä nimenomaan tulee, jolloin nämä opiskeluaikana kerätyt kokemukset antavat sinulle loistavat edellytykset pärjätä kansainvälistymisen äärellä.

Tilaisuuteen kannattaa tarttua, kun siihen on mahdollisuus. Niin minäkin tein, vaikken ollut koskaan ollut käynyt Tallinnaa kauempana ennen opintojani. Jos sinulla on jotain kysyttävää opinnoista tai kansainvälistymisestä, ota rohkeasti yhteyttä allekirjoittaneeseen. Kerron mielelläni lisää.

Samuli Juurakko
Agrologi (AMK) -opiskelija
juurakko.samuli@gmail.com
+358 45 2042 963