Uusi materiaalikoura syntyi opiskelijaprojektina yhteistyössä Honkajoki Works Oy:n kanssa | SeAMK Blogit

Uusi materiaalikoura syntyi opiskelijaprojektina yhteistyössä Honkajoki Works Oy:n kanssa

Blogi:
Valmis materiaalikoura FinnMETKO24-messuilla.

SeAMKin insinööriopiskelijoiden luomus esillä FinnMETKO24-messuilla

Projektiopinnot saivat ansaitsemansa loppuhuipennuksen FinnMETKO24-messuilla Jämsässä. Messuilla esiteltiin SeAMKin projektiopintoina toteutetun suunnittelutyön lopputulema materiaalikoura. FinnMETKO 2024 on suurten työkoneiden näyttely, jossa esillä ovat muun muassa maarakennus- ja metsäkoneet, hakkurit, murskaimet sekä kuorma-autot ja muut hyötyajoneuvot. Suomen suurimmilla konemessuilla on myös erilaisia työnäytöksiä ja kuljettajakilpailuja, jotka tarjoavat kävijöille mielenkiintoista ohjelmaa.

Tässä artikkelissa kuvataan kahden MKONE20 ryhmän opiskelijan projektiopintoja, joiden myötä syntyi aito tuote työelämän tarpeisiin. Yhteistyötahona projektiopinnoissa oli Honkajoki Works Oy. Artikkelissa on luvalla hyödynnetty myös suoria lainauksia HWOy:n toimitusjohtajan antamasta palautteesta koskien projektia.

Projektiopinnot konetekniikan opinnoissa

Konetekniikan insinöörin opintoihin kuuluu 27 opintopistettä projektiopintoja. Projektiopintojen tarkoituksena on tarjota opiskelijoille mahdollisuus syventää ja laajentaa insinöörin ammattitaitoa. Näiden opintojen aikana opiskelijat kehittävät sekä teknistä osaamistaan että tuotantoon liittyviä taitojaan, samalla kun he oppivat projektinhallintaa ja työelämän käytäntöjä.

Projektiopinnot eroavat harjoittelusta siinä, että ne keskittyvät kokonaisvaltaiseen projektityöskentelyyn. Projekteja voidaan toteuttaa koko opintojen ajan ensimmäisestä vuodesta lähtien, ja ne toteutetaan usein yhteistyössä yritysten kanssa.

Yhteistyö Honkajoki Works Oy:n kanssa

Honkajoki Works Oy on Honkajoella Kankaanpäässä toimiva 2001 vuonna perustettu maansiirtokoneiden ja kiinteistöhuoltokoneiden kauhojen ja lisälaitteiden valmistaja. Yhteistyö yrityksen kanssa lähti liikkeelle siitä, että opiskelija tiedusteli yritykseltä polttoleikkeitä materiaalikouraan omiin tarpeisiin. Kävi kuitenkin ilmi, että yrityksellä olisi tarvetta järeämmän kouran suunnittelulle, jonka jälkeen sieltä tarjottiin materiaalikouran suunnittelutehtävää opiskelijalle projektiksi.

– Yhteistyö sai alkunsa keskustelusta opiskelijoiden kanssa ja tarpeesta tehdä uusi tuote meidän valikoimaamme. Asiakkaamme ovat jo aiemmin kyselleet materiaalikouran saatavuutta meiltä, sanoo Honkajoki Works Oy: toimitusjohtaja Toni Laitolahti.

Suunnitteluprosessista valmiiksi tuotteeksi

Projektia lähdettiin toteuttamaan kahden konetekniikan opiskelijan voimin. Suunnittelutyö aloitettiin tyhjästä joulukuussa 2022. Työ alkoi kartoittamalla tilaajatahon tarpeita, mitä ominaisuuksia materiaalikouralta vaaditaan. Tämän jälkeen kartoitettiin jo olemassa olevia materiaalikouria, jonka jälkeen alettiin hahmottelemaan materiaalikouraa Solid Edge -ohjelmistolla, jolla tehdään 3D-suunnittelua ja -simulointia. Projektin haasteellisuus ja laajuus yllätti jo projektin alkuvaiheessa. Kummallakaan opiskelijalla ei ollut aiempaa työkokemusta näin laajan projektin toteutuksesta. Erityisen haastavaa oli materiaalikouran geometrian eli liikeratojen suunnittelu. Kuvien suunnitteluvaiheessa oltiin yhteydessä Honkajoki Works Oy:n toimitusjohtaja Toni Laitolahden kanssa. Hän seurasi projektin etenemistä ja hänelle esiteltiin erilaisia rakenneratkaisuja, joista sitten valikoitiin yhdessä paras vaihtoehto yritykselle.

– Yhteistyö opiskelijoiden kanssa meni erittäin hyvin. Yhteydenpito projektin edetessä oli helppoa ja opiskelijat olivat todella motivoituneita projektin suhteen, Laitolahti toteaa.

Projektin päämääränä oli valmistaa toimiva, kestävä sekä valmistusystävällinen materiaalikoura, joka täydentäisi Honkajoki Works Oy:n jo valmiiksi laajaa myytävien tuotteiden valikoimaa. Valmis tuote saatiin konepajalta 29.8.2024 ja se kuljetettiin FinnMETKO24-messuille esiteltäväksi.

– Odotukset uudelle tuotteelle valikoimaamme eli materiaalikouralle olivat kovat. Aina tarvitaan uutta ja tänä päivänä kierrätys, energia ja ekologia ovat tärkeitä. Nyt pystymme tarjoamaan yhden tuotteen enemmän myös sille sektorille. Olemme tästä todella tyytyväisiä, jatkaa Laitolahti.

Messupisteellä kävi useita vierailijoita ja materiaalikoura herätti siellä runsaasti mielenkiintoa. Erityisesti palautetta vaikutti tulevan järeästä koosta ja materiaalikouran laadukkaasta ulkomuodosta.

Esite materiaalikourasta.

Yhteistyön hedelmät: Opiskelijat ja yritys hyötyvät onnistuneesta projektista

Myös opiskelijoiden kokemukset projektista olivat pelkästään positiivisia. Projekti antoi itsevarmuutta ja loi luottamusta omiin taitoihin insinöörin suunnittelutehtävissä. Oli hienoa nähdä suunnittelutyön tulos käytännössä. Materiaalikouraa ei ole vielä testattu, joten erityisen kiinnostavaa olisi vielä päästä kuulemaan millaisia käyttökokemuksia siitä saadaan.

Tästä projektista opiskelijat saivat paljon hyvää oppia myös projektien vetämisestä työelämässä. Yhteistyö Honkajoki Works Oy:n kanssa oli sujuvaa ja mutkatonta, apua ja neuvoja oli aina saatavilla.

Myös Honkajoki Works Oy:lla oltiin erittäin tyytyväisiä valmiiseen tuotteeseen ja projektin läpiviemiseen kokonaisuudessaan.

Toimitusjohtaja Laitolahden mukaan opiskelijat olivat todella hyvin perillä aiheesta ja hankkivat itsenäisesti tietoa materiaalikourasta, ja lisää, että he ovat ylpeitä opiskelijoiden tehokkaasta ja ammattitaitoisesta projektin läpiviemisestä.

– Yritysmaailmassa nykypäivänä on vaikeaa löytää aika ja resurssit tällaisien projektien läpiviemiseen. Oli hienoa huomata, miten itsenäisesti opiskelijat projektia veivät eteenpäin ja saivat aikaan todella hyvän lopputuloksen. Tätä materiaalikouraa on hienoa lähteä markkinoimaan ja myymään asiakkaillemme. Tarkoituksemme on jatkossakin tehdä yhteistyötä SeAMKin opiskelijoiden kanssa, Laitolahti päättää.


Miklas Leppihalme
Konetekniikan opiskelija, SeAMK

Eero Vuorio
Konetekniikan opiskelija, SeAMK

Kuvat: Eero Vuorio