Susanna työskentelee töiden vastaanotossa autokorjaamossa | SeAMK Blogit

Susanna työskentelee töiden vastaanotossa autokorjaamossa

Blogi:
Henkilö seisoo henkilöauton vieressä ja pitää konepeltiä pystyssä.
Susanna Lehtiniemi selvittää asentajan apuna autojen vikoja ja tekee vikadiagnooseja.

Ilmajokelainen, 25-vuotias Susanna Lehtiniemi valmistui Seinäjoen ammattikorkeakoulusta keväällä 2020 konetekniikasta, jossa hän oli suuntautunut auto- ja työkonetekniikkaan.

– Tekniikka alkoi kiinnostaa minua jo mopoautoiässä. Monesti tuli tilanteita, jolloin mopoauto oli rikki ja nopein keino korjata se, oli ottaa itse selvää sen toiminnasta ja korjata se itse. Tekniikkaan tutustuminen ja oman osaamisen karttuminen innostivat opiskelemaan alaa, eikä muita vaihtoehtoja enää tullut mieleenkään, Susanna kertoo.

– Ajoneuvoasentajan opinnot osana kaksoistutkintoa sujuivat hyvin, ja haku ammattikorkeakouluun auto- ja työkonetekniikkaa opiskelemaan tuntui luonnolliselta jatkumolta opintoihin. Opintojen ohessa työskentelin varaosamyyjänä Motonetissä, jatkaa Susanna.

Opintoihin liittyvän harjoittelun Susanna teki autokorjaamossa, johon hänelle tarjottiin työsopimusta kesken harjoittelun. Myös opinnäytetyön hän teki samaan autotaloon, jossa nyt myös työskentelee.

Autokorjaamon töiden vastaanotossa työskentelevä Susanna kertoo opintojen ja työn merkityksellisyydessä olevan hienointa sen, että yksi työn ja ammatin upeimpia seikkoja on se, kun voi auttaa ihmisiä.

– Monet ihmiset tarvitsevat autoa päästäkseen liikkumaan paikasta toiseen. Mikäli kulkuväline ei ole kunnossa, matka jää kesken, ja silloin tarvitaan korjaamopalveluita. Kun kulkuväline saadaan korjaamolla kuntoon, asiakas pääsee jatkamaan matkaansa.

Ala kiinnostaa Susannaa myös siksi, että hänestä on mielenkiintoista seurata tekniikan kehitystä, koska se ei pysähdy. Myös se, että kaikelle on aina jokin selitettävissä oleva teoria, eli miksi tehdään ja mitä, tekee tekniikan parissa työskentelemisestä mielenkiintoista.

– Työssäni tarvitsen monia eri taitoja, joita opintojen yhteydessä on kehitetty. Tarvitsen järjestelmällisyyttä sekä hyviä asiakaspalvelutaitoja tekniikan taitojen lisäksi. Työssä joutuu soveltamaan monia opittuja asioita. Opintojen aikana insinöörimäinen ajattelu kehittyi ja nyt työssäni selvitän asentajan apuna vikoja ja teen vikadiagnooseja.

Susanna mukaan työn hyviä puolia on ehdottomasti se, ettei ole kahta samanlaista päivää. Hänen työssään tehdään myös yhteistyötä eri automerkkien maahantuojien kanssa sekä tarvikevaraosaliikkeiden ja -toimittajien kanssa. Arjessa yhteistyötä tehdään myös automyyjien, rahtifirmojen ja mm. katsastusalan toimijoiden kanssa.

– Opintojen aikana oma ajattelutapa asioihin muuttui laajasti. Nykyään asioita miettii paljon laajemmin ja enemmän tekniikan kautta. Tulee myös enemmän mietittyä, miksi jotkut tekniset ratkaisut on tehty tietyllä tapaa. Työn ohessa yrittää aina kehittää toimintatapoja ja sisäistää uusia asioita – lähes joka päivä oppii jotain uutta, Susanna toteaa.