Seinäjoki sykkii yrittäjyyttä | SeAMK Blogit

Seinäjoki sykkii yrittäjyyttä

Blogi:
Susanna sekä Duudsonit Jarppi ja HP lukiolaisten tuottamassa Lukio HUASTE-tapahtumassa.

Susanna Kauppinen opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kulttuurituotantoa toista vuotta ja sen ohella myös työllistää itsenä oman yrityksensä kautta. Yrittäjyyden ja opiskeluiden yhdistäminen on hankalaa, mutta onnistuu kyllä, jos on oma-aloitteinen ja rohkea.

Susanna ehti haaveilla omasta yrityksestä puolitoista vuotta, ennen kuin siitä tuli virallisesti totta viime huhtikuussa. Hän oli halunnut jo pitkään työllistää itse itsensä ja mahdollisuuksien mukaan myös muita. Susanna kävi yrittäjyyteen liittyvillä kursseilla ja valmennuksissa ja oli suunnitellut yritystään jo pitkälle. Silti häntä vielä arvelutti, uskaltaako toimeen kuitenkaan ryhtyä.

”Sain oman alan työtarjouksen Ponsselta ja silloin mietittiin, miten tämä työsuhde olisi kätevintä toteuttaa. Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén luotti osaamiseeni ja kannusti yrittäjyyteen. Muutama muukin sattumus niihin aikoihin lopulta antoi minulle sen lopullisen sysäyksen laittaa yrityksen perustamispaperit postiin”, Susanna summaa yrityksensä synnyn.

Nyt Susannalla sitten on oma, reilu puoli vuotta vanha yritys Tmi Susanna Kauppinen ja titteleinä kulttuurituottajayrittäjä, lukion opettaja sekä tuottaja-näyttelijä. Yrityksen asiakkaita tällä hetkellä ovat Ponsse Oyj sekä Vieremän Kylänraitti ry ja työn alla mm. Ponssen 50-vuotisjuhlien suunnittelu sekä samalle yritykselle tehtävä ohjekirja sisäisten tapahtumien järjestämisestä.

”Kun perustin yritykseni, en vielä tarkalleen tiennyt mitä töitä alan tehdä. Kulttuurin tuottamista joka tapauksessa. Ja se on tällä alalla hyväkin: yritykseni ei tarvitsekaan lokeroitua mitenkään vaan voin tehdä monipuolisesti erilaisia hommia, joita tarjotaan ja joita itse haluan tehdä. Myyn omaa aikaani ja osaamistani yritykseni tuottaessa aineettomia palveluita. Minun ei siis ole tarvinnut tehdä isoja taloudellisia alkuinvestointeja, joten siinä mielessä yrittäjyyden aloittaminen on ollut helppoa”, Susanna pohtii.

Susannalla ei ole yrittäjätaustaa eikä hän ennestään juuri tuntenut yrittäjiä. Hän on kuitenkin aina uskaltanut kokeilla asioita rohkeasti eikä ole tarvinnut ketään näyttämään ensin mallia: ”Minä vain halusin yrittäjäksi, joten päätin, että niin minä myös teen. Yrittäjyys mainitaan monesti työlääksi ja raskaaksi. Itse koen siinä kuitenkin olevan enemmän mahdollisuuksia kuin taakkoja.”

Susannan opiskelut ovat tällä hetkellä hieman etuajassa ja tarkoitus olisikin valmistua kolmessa vuodessa. ”Nyt vaan haluaisin saada tutkintoni suoritettua, sillä kun töiden makuun on päässyt, ei koulua malttaisi enää käydä ollenkaan. Se tässä yrittämisen ja opiskeluiden yhdistämisessä onkin ollut hankalinta”, Susanna naurahtaa. ”Vaikka kokoajanhan minä olen yhdenlaisessa koulussa, kun opettelen yrittämistä kokeilemalla ja itse asioita selvittämällä. Myös SeAMKissa käydyistä kursseista on ehdottomasti ollut hyötyä. Kun kursseilla oppimaansa vain soveltaa käytäntöön, saa niistä paljon irti.”

Susannan mielestä Pohjanmaa ja Seinäjoki suorastaan sykkivät yrittäjyyttä ja se olikin yksi syy, miksi hän päätti hakea opiskelemaan juuri SeAMKiin. SeAMK on hyvin yrittäjähenkinen ja yrittäjyyteen kannustetaan. Koulun puolesta yrittäjyyden ja opiskeluiden yhdistäminen on onnistunut hienosti, sillä käytännössä opittuja tietoja ja taitoja on mahdollista hyväksilukea osaksi tutkintoa. ”Kun suorittaa opintojaan yhteisestä opetussuunnitelmasta poiketen, vaatii se oma-aloitteisuutta sekä hieman tarkempaa opintojen suunnittelua. Työmäärä kursseilla käymiseen verrattuna on toki isompi, mutta se ei haittaa, kun saa tehdä sitä, mistä nauttii”, Susanna kertoo.

Valmistumisen jälkeen Susanna aikoo jatkaa yrittäjänä. Haaveissa on yrityksen maltillinen kasvattaminen ja myös toisten työllistäminen: ”Olen tavannut SeAMKissa hyviä, osaavia tyyppejä, joten miksi en tarjoaisi työtä jollekin luokkakavereistani, jos minulla siihen vain on mahdollisuus.”

Teksti: Elina Sipilä, kulttuurituotannon opiskelija