Sanna näkee rakennuksen elinkaaren montusta muuttoon | SeAMK Blogit

Sanna näkee rakennuksen elinkaaren montusta muuttoon

Blogi:
Tummahiuksinen nainen seisoo oranssi suojatakki päällään ja kypärä päässään.
Rakennusmestariksi SeAMKista valmistunut Sanna Kekki näkee rakennuksen elinkaaren montusta muuttoon.

Sanna Kekki valmistui SeAMKista rakennusmestariksi (AMK) joulukuussa 2014. Hän on toiminut työnjohtajana valmistumisestaan lähtien ja toimii nyt työmaainsinöörinä YIT:llä.

Sannalla on ollut jonkinlainen kiinnostus rakentamista kohtaan aina ja hän päätyikin aikoinaan ammattikoulun talonrakennusopintoihin. Sanna valitsi rakennusalan, koska hän halusi tehdä käsillä. Ammattikoulun jälkeen Sanna halusi opiskella alaa enemmän ja hän valitsi rakennusmestarin opinnot, koska siinä pääsee rakennustyömaille.

– Tämä on ala, jossa on mahdollisuuksia kehittää itseään. Me rakennamme ihmisille koteja ja koen laadukkaan lopputuloksen tärkeimpänä asiana työssäni, Sanna toteaa.

Rakennusalalla työtehtävät ovat todella moninaisia ja monipuolisia.

– Työnjohtajana toimiessani olen nähnyt kerrostalojen rakentamista kuramontusta lähtien siihen pisteeseen, että asukkaat ovat päässeet muuttamaan uuteen kotiin. Tuolle aikavälille mahtuu paljon ja kaikkea.

Työnjohdossa rakennusmestarin tehtäviin kuuluu työntekijöiden organisointia ja työtehtävien jakamista. Työn ja työvaiheiden pienet hankinnat työvaiheisiin liittyen kuuluvat Sannan tehtäviin. Isot, koko rakennushanketta koskevat hankinnat tehdään hankintapuolella.

Sanna kertoo, että yhteistyötä rakennusmestarin työhön kuuluu todella paljon.

– Melkein voisi sanoa, että kaikkien tekniikan alalle liittyvien toimijoiden kanssa tulee toimittua enemmän tai vähemmän riippuen hankkeesta. Sähkö- ja putkiasentajien, ulkoisten alueiden rakentajien ja muiden aliurakoitsijoiden kanssa ollaan tekemisissä päivittäin. Osallistun myös työmaakohtaisiin palavereihin.

Uralla eteneminen on rakennusalalla mahdollista, kun kokemus karttuu ja osaaminen lisääntyy. Sanna kertoo siirtyneensä jokin aika sitten työmaainsinöörin tehtäviin.

–  Minulle tuli mahdollisuus oppia uutta uudessa työnkuvassa ja samalla saada ihan uusi aluevaltaus, kun siirryin asuntotuotannosta sairaalarakentamiseen. Siellä on paljon sellaisia asioita, jotka tulevat nyt uutena, kuten steriiliys ja puhtaus, jotka ovat ihan omassa luokassaan. Työmaainsinöörinä teen nyt kustannusten hallintaa ja seurantaa sekä laadun tarkkailua, Sanna kertoo.

Hänen mukaansa sosiaaliset taidot ja oma-aloitteisuus ovat taitoja, joita alalla tarvitaan. Työnjohtajan pitää tulla hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja pitää myös osata neuvotella. Kokonaisuuksien hahmottaminen on myös tärkeää: pitää osata nähdä rakennustyömaa kokonaisuutena ja joskus pitää osata tehdä nopeitakin päätöksiä.

– Taidot tietenkin kehittyvät kokemuksen karttuessa. Maalaisjärkeä pitää olla, Sanna listaa.

Hän kertoo, että on ollut hienoa huomata naispuolisena henkilönä, kuinka hyvin hänet on otettu vastaan miesvaltaiselle alalle.

– Sanoisin, että kun huumoria löytyy, tällä alalla pärjää. Joskus tuntuu, että miehet kuuntelevat minua paremmin kuin miehiä. Tällä alalla pitää olla vähän ”munaa”, että asiat hoituvat eteenpäin, Sanna naurahtaa.