Robotiikkaa modernisti ja käytännönläheisesti | SeAMK Blogit

Robotiikkaa modernisti ja käytännönläheisesti

Blogi:

Opiskelijaryhmä häärii robotin ympärillä. Yksi käyttää robotin käsiohjainta ja yrittää saada robotin tarttujan poimittavan kappaleen kohdalle muiden kommentoidessa humoristisesti hänen tekemistään. Tunnelma on ylipäätään varsin rento. Tällaista on robotiikan opiskelu SeAMKissa!

Robotiikan opiskelu on keskeinen osa kone- ja automaatiotekniikan opintoja. Robotiikan (4 op) kurssin lisäksi sitä opiskellaan muillakin opintojaksoilla, mutta juuri robotiikan kurssilla teollisuusrobottien toimintaperiaatteet opitaan syvällisemmin. Noin puolet kurssin sisällöstä käydään itsenäisinä laboratorioharjoituksina. Toinen puoli sisältää teoriaa ja luokassa simulaatioympäristössä tehtäviä harjoituksia. Tämä onkin varsin turvallinen tapa harjoitella robotin ohjelmointia – fyysistä törmäysvaaraa ei ole.

Opiskelijoita tutustumassa tekniikan labraan

Opiskelijoita työskentelemässä robotin parissa

Monipuolinen ja korkealaatuinen laitekanta

Tekniikan yksikön laboratorioissa on laaja kattaus erimerkkistä teollisuusrobotiikkaa. Keskeisenä tavoitteena onkin päästä eroon ns. kapulakammosta. Opiskelija siis huomaa, miten helppoa ja samankaltaista ohjelmien teko ja muokkaus eri roboteilla on – huolimatta merkistä tai mallista.

Uusimpia investointeja robotiikan osalta on konelaboratoriossa oleva Yaskawan robottihitsaussolu. Sen hitsausohjelmat laaditaan DefoiArc-etäohjelmointiympäristöllä hyödyntämällä Visual components
-simulointiohjelmistoa. Robotin ohjelma tehdään siis ensin tietokoneen ruudulla ja testataan robotin simulaatiomallilla. Vasta sitten toimivaksi varmistettu ohjelma siirretään oikealle robotille. On tärkeää, että opiskelijat oppivat moderneja työskentelytapoja, jotka he valmistuttuaan tuovat mukanaan yrityksiin.

Yaskawan robottihitsaussolun Visual components -simulaatiomalli

Yaskawan robottihitsaussolun Visual components -simulaatiomalli

Lähikuva robotin kappaleenkäsittelylaitteesta.

Opiskelijat tekevät harjoituksia myös Fanucin ja ABB:n teollisuusroboteilla. Aiheina ovat esimerkiksi koordinaatistojen määrittäminen, kappaleenkäsittelytehtävät sekä konenäön soveltaminen.

Robotiikan laboratoriossa opiskelija pääsee lisäksi tutustumaan koko ajan yleistyvään yhteistyörobotiikkaan. Siinä robotti ja ihminen voivat työskennellä samalla alueella ilman perinteisestä teollisuusrobotiikasta tuttuja turva-aitoja. Laboratoriossa on aktiivisessa käytössä kaksi tarttujilla varustettua Universal robotsin yhteistyörobottia. Lisäksi lattialla viilettää Omronin mobiilirobotti. Myös mobiilirobotiikka on teollisuuden saralla melko uusi tulokas, vaikka sitä on jo vuosia käytetty mm. sairaaloissa.

Robotiikan laboratoriota. Universal robotsin harmaat yhteistyörobotit metallipöydillä oikealla etualalla ja keskellä taaempana, valkoinen Omronin mobiilirobotti vasemmalla keskialueella ja oranssi ABB:n teollisuusrobotti takana vasemmalla.

Tarjontaa myös avoimessa AMK:ssa

Koulutusta tarjotaan myös avoimen ammattikorkeakoulun kursseina. Syksyllä 2020 alkaa yhteensä 32 opintopisteen laajuinen robotiikan koulutuskokonaisuus, jota tarjotaan ensisijaisesti tekniikan alan tai muun soveltuvan alan korkeakoulututkinnon suorittaneille.

 

Jarkko Pakkanen, lehtori, SeAMK Tekniikka
Juha Hirvonen,yliopettaja, SeAMK Tekniikka