Opiskelua avoimessa ammattikorkeakoulussa
Opiskelen SeAMKissa kulttuurituottajaksi ja suoritan ensimmäisen vuoden opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa. Avoimessa voi opiskella koulutustaustasta ja iästä riippumatta, eikä sinne ole lainkaan pääsykoetta. Siellä voi suorittaa myös yksittäisiä kursseja, tai tutkinnon osia. Jos myöhemmin hakeutuu tutkinto-opiskelijaksi, niin suoritetut kurssit voidaan hyväksilukea. Se on helppo tapa tutustua itseä kiinnostavaan alaan, ennen kuin hakeutuu sitä opiskelemaan.
Miten päädyin opiskelijaksi
Olin vielä viime kesänä hoitovapaalla ja lasten kanssa kotona. Töihin paluu alkoi häämöttää koko ajan lähempänä ja tarkoitus oli palata töihin syyskuussa. Aloin miettiä muita vaihtoehtoja, koska olin tehnyt samaa työtä jo vuosia ja kaipasin uusia haasteita. Olin ehtinyt jo kauan haaveilla uuden alan opiskelusta, mutta se tuntui siinä elämäntilanteessa lähes mahdottomalta. Pienet lapset ja talolaina, eihän se voisi millään onnistua.
Selailin kuitenkin netissä lähialueen koulutustarjontaa, ja kiinnostuin oitis kulttuurituottajan opinnoista. Olen ehtinyt olla työelämässä yli 10 vuotta, joten pelkkä luennoilla istuminen ja kuunteleminen tuntui vähän pelottavalta. Kulttuurituottajan opinnoissa pääsisi kuitenkin oppimaan paljon myös tekemällä, sillä yhteistyötä ja projekteja tehdään työelämän toimijoiden kanssa. Erityisen mielenkiintoiselta kuulosti se, että neljän vuoden opinnoista yhteensä melkein kokonainen lukuvuosi käytetään harjoitteluun.
Siinä vaiheessa kesä oli kuitenkin jo aluillaan ja oli aivan liian myöhäistä hakea opiskelemaan kevään yhteishaussa. Aloin selvittää, olisiko alaa mahdollista opiskella avoimessa ammattikorkeakoulussa. Innostuin kovasti ajatuksesta, että voisin mahdollisesti aloittaa opiskelun jo muutaman kuukauden kuluttua. Jos pääsisin jo syksyllä opiskelemaan, minun ei tarvitsisi odottaa seuraavaan kevääseen asti, että pääsisin yhteishaussa hakemaan opiskelupaikkaa.
Selvittely tuotti tulosta ja pian sain tietää, että ensimmäisen vuoden kulttuurituottajaopinnot on mahdollista suorittaa avoimessa ammattikorkeakoulussa. Sitten kun ensimmäisen vuoden opintopisteet (60 op) on hankittu, on mahdollista erillishaun kautta hakeutua tutkinto-opiskelijaksi. Tässä on kyse polkuopintokokonaisuudesta.
Opintovapaa, raha-asiat ja muuta selvitettävää
Paljon muutakin piti selvittää ennen hakemuksen lähettämistä. Voinko jäädä vakituisesta työstäni opintovapaalle ja miten voin rahoittaa opintoni. Voinko saada aikuiskoulutustukea ja mitä selvityksiä se vaatii. Entä saanko työskennellä opintojen ohella ja paljonko voin ansaita, miten lasten hoitomaksut määräytyvät, jos tulot ovat pienemmät… Kaikenlaista piti kysellä, selvitellä ja pohdiskella.
Vähitellen asiat alkoivat selkeytyä ja ennen niin mahdottomalta tuntunut opiskelu alkoikin näyttää mahdolliselta. Kun olin saanut kaikki tarvittavat asiat selvitettyä, lähetin koululle hakemuksen ja jäin odottamaan. Hakemuksen lähettäminen tietenkin osui kesälomien aikaan, ja malttamattomana odotin päätöstä muutaman viikon ajan.
Opiskelun aloitus
Lopulta sain koululta tiedon, että voin aloittaa opiskelun kulttuurituottajaksi syyskuussa muun ryhmän mukana. Ensimmäiseksi anoin työpaikaltani opintovapaata. Vapaalla saa olla kaksi vuotta, eikä sitä tarvitse pitää kerralla, vaan sen voi jakaa osiin. Opintovapaan tarkoitus on tarjota opiskelumahdollisuus työssäkäyville. Se on hyvä vaihtoehto, jos ei halua irtisanoutua opintojen takia. Aikuiskoulutustuen hakeminen tuli myös ajankohtaiseksi heti kun sain koululta läsnäolotodistuksen. Vähän tiukille meni, mutta lopulta kaikki järjestyi ennen koulun alkamista.
Koulun aloitus tuntui jännittävältä monestakin syystä. Kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Kuitenkin tosi nopeasti tutustuin kouluympäristöön ja opiskelutovereihin. Meillä on myös ihanat ja avuliaat tutorit, joilta voi kysellä mitä tahansa. Aina on saanut vastauksen kaikkeen mitä vain on keksinyt kysyä. Arjessa ei näy millään tavalla se, että olen avoimen opiskelija. Käyn samat kurssit ja teen samat tehtävät ja tentit muiden kanssa. Työharjoitteluun ei avoimen opiskelija voi osallistua, mutta se ei ole muutenkaan ajankohtaista vielä ensimmäisen vuoden aikana.
Ideasta toteutukseen
Omalla kohdallani opiskelemaan lähteminen eteni kohtuullisen nopeasti ideasta toteutukseen. Tässä vaiheessa voin sanoa, ettei ole kaduttanut. Lapsiperhearjen ja opiskelun yhdistäminen ei ole missään tapauksessa ollut helppoa, mutta en odottanut sen olevankaan. On erittäin motivoivaa, että kaikki ensimmäisen vuoden kurssit täytyy suorittaa ajallaan. Muuten jättäisin helposti esimerkiksi kirjatentit viimeiseen mahdolliseen hetkeen. Nyt ne on kuitenkin tehtävä pois alta hyvissä ajoin, sillä täytyy huomioida sekin mahdollisuus, että tarvittaessa tentin ehtii uusimaan.
Ennen hakemuksen lähettämistä kannattaa huomioida vielä seuraavat asiat. Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskeleva ei pääse nauttimaan kaikista eduista joita tutkinto-opiskelijat saavat. Opintotukea ei myönnetä avoimessa opiskelevalle. Aikuisiällä tapahtuvaan opiskeluun voi kuitenkin löytyä muitakin rahoitusvaihtoehtoja, esimerkiksi Koulutusrahaston myöntämä aikuiskoulutustuki. Koulussa saa syödä edullisesti henkilökuntahintaan, mikä on noin kaksi kertaa opiskelijan maksaman hinnan verran. Avoimessa opiskeleva ei ole oikeutettu ilmaiseen autopaikkaan koululla. Polkuopintokokonaisuuden valinnut opiskelija maksaa myös lukukausimaksun, joka on 150 € / lukukausi. Nämä asiat koskevat siis ainoastaan ensimmäistä lukuvuotta. Jos sen jälkeen hakeutuu tutkinto-opiskelijaksi, on tietenkin oikeutettu kaikkiin opiskelijaetuihin.
Jos opiskelu vähänkään kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan! Opiskellessa saa täysin uudenlaisia näkökulmia asioihin ja samalla pääsee tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä, joita ei ehkä muuten tulisi tavattua. Uuden oppiminen voi olla haastavaa, mutta se tuottaa iloa ja arvokkaita onnistumisen hetkiä. Itsensä kehittäminen kannattaa aina.
Sanna Pihlaja, VISU17-opiskelija