Opinnäytetyö Subwayn ruokahävikistä | SeAMK Blogit

Opinnäytetyö Subwayn ruokahävikistä

Blogi:
Henkilökuva.

Moikka! Olen Minttu Salonen, neljännen vuoden restonomiopiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Sain juuri opinnäytetyöprosessini valmiiksi ja pian pitäisi saada tutkintotodistus käteen.

Opinnäytetyöni aiheena oli ruokahävikin tutkiminen Subway-ravintolassa. Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia Subway Ideaparkin ravintolan ruokahävikin määrää, syitä, laatua ja sen vähentämisen menetelmiä, sekä tehdä Subwaylle ResQ-palvelun ja ruoka-avun käyttöönottosuunnitelmat. Näillä palveluilla vältettäisiin Subwayn syömäkelpoisen ruoan hävikkiin joutuminen.

Aihe oli minulle mieluinen, koska olen kiinnostunut yritysten vastuullisuudesta etenkin ruokahävikin näkökulmasta. Vastuullisuus on ajankohtainen aihe ja sitä arvostetaan laajalti myös työelämässä.

Mieluisinta opinnäytetyössä oli tiedon ja datan kerääminen Subwayn ruokahävikistä. Aineistona käytettiin muun muassa Seinäjoen Subway Ideaparkin ravintolan hävikkilukuja, hinnastoa ja raaka-ainekustannuksia. Lisäksi havainnoitiin tämänhetkisiä hävikin vähentämisen keinoja ja toteutettiin ResQ-sovelluksen käyttöönottokysely Subwayn ja ResQ:n asiakkaille.

Lopputulos oli mielestäni hyvä, ja sain toimeksiantajalta kehuja käyttöönottosuunnitelmista. Varmuutta ResQ-sovelluksen ja ruoka-avun käyttöönotosta ei ole, mutta toimeksiantajan mukaan ne olisi mahdollista ottaa käyttöön.

Opinnäytetyön kirjoittamisessa eniten haastetta aiheuttivat yhdyssanavirheet. Hävetti korjailla niitä, mutta tulipa sitäkin äidinkielen osa-aluetta kertailtua tutkimusprosessin ohessa. Haasteeksi muodostui myös aiheen laajuus ja sen rajaaminen. Alun perin pyrin edellä mainittujen tavoitteiden lisäksi etsimään ratkaisuja myös hävikin vähentämiselle. Oli mielestäni kuitenkin parempi ratkaisu syventyä pienempään osa-alueeseen tarkemmin, kuin pintaraapaista laajempaa aihepiiriä.

Vaikka rajasin aihetta, opinnäytetyö vaati yllättävän paljon aikaa ja sen tekeminen edellytti keskittymistä. Opinnäytetyöprosessi kehitti ammatillisia valmiuksiani vastuullisen yritystoiminnan kehittämisestä ja uskon, että opinnäytetyöprosessi tulee palvelemaan minua myös jatkossa työelämässä.

Vinkkeinä voisin sanoa, että rajaa aihe hyvin ja valitse itseäsi kiinnostava aihe. Näin pystyt syventymään hyvin rajattuun aiheeseen ja löydät motivaation helpommin itseäsi kiinnostavan aiheen parissa.

Minttu Salonen
SeAMK restonomi (AMK) -opiskelija