Alanvaihtajasta agrologiksi | SeAMK Blogit

Alanvaihtajasta agrologiksi

Blogi:
Selfie. Henkilö hymyilee ja näyttää peace-merkkiä.
Sanna poseeraamassa työasu päällä.

Tämän blogitekstin kirjoittaa Sanna, kolmannen vuoden agrologiopiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja Seinäjoelta. Aloitin agrologin opinnot tammikuussa -22, monimuotototeutuksessa. Aiemmalta koulutukseltani olen lähihoitaja ja siinä ammatissa ehdin työskennellä varsin laajasti, sairaalasta kotihoitoon, vauvoista vaareihin. Työskennellessäni sosiaali- ja terveysalalla huomasin kuitenkin aika ajoin pohtivani, että mitä voisin vielä opiskella lisää. Iltaisin selasin eri ammattikorkeakoulujen opintotarjontaa ja ajatukset liitelivät eri koulutusten välillä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun sivuille palasin lähes joka kerta. Ja nimenomaan agrologin koulutuksen esittelyyn. Agrologin koulutus vaikutti mielenkiintoiselta ja yleispätevältä maatalouden koulutukselta. Ammattikorkeakoulun sijainnilla omassa kotikaupungissa oli myös vaikutusta hakupäätökseen. Samoin opiskelumahdollisuus monimuotona oli iso plussa.

Opiskelun ja muun elämän yhdistäminen on ollut helppoa

Opintoja on ollut niin lähiopetuksena- kuin etänäkin. Osaa kursseista on suoritettu Ilmajoen kampuksella ja navetalla. Nämä ovat tuoneet mukavaa vastapainoa hybridiopetukselle ja esim. navettavierailut ovat olleet hyvää käytännön opetusta.

Itselläni ei ole aiempaa kokemusta maataloudesta, joten tässä koulutuksessa on lähdetty omalta osalta ihan alkeista liikkeelle. On selvitetty alaan liittyviä perustermejä ja yhdistetty niitä opittaviin asioihin. Omassa ryhmässäni on useampi alanvaihtaja, joten sekin on tuonut turvaa ja vahvistusta omalle opiskelulle, meitä on muitakin samassa veneessä.

Opiskelu aikuisiällä, ruuhkavuosien keskellä on ollut omasta mielestäni helppo yhdistää. Olen ajatellut, että ne asiat mitkä ovat itselle mielenkiintoisia on jäänyt mieleen ja niistä on tullut opittua enemmän. Sitten taas sellaiset asiat, jotka kuuluvat opetukseen, mutta eivät itseä välttämättä niin kiinnosta, niistä on tullut perustermit haltuun ja edes auttavasti tietää mistä puhutaan. Tämä on ollut itselle tärkeää opiskelujen aikana. Ihan kaikkea asiaa ei ole tarve ottaa haltuun, riittää että on löytänyt itselle mielenkiintoisia aiheita opiskeltavaksi ja niitähän on riittänyt. Opinnot ovat olleet joustavia puolin ja toisin, tarvittaessa tukea opiskeluihin on saatavilla matalalla kynnyksellä.

Lähikuva lehmän naamasta.
Opinnoissa ollaan lähdetty liikkeelle aivan perusasioista.

Kotieläintuotannon puoli kiinnostaa

Itse olen kiinnostunut ja suunnannut opintojani enemmän kotieläintuotannon puoleen. Ensimmäisen harjoitteluni suoritin Ilmajoella Iso-Tuiskun yhdistelmäsikalassa. Työtehtäviini kuului välikasvatus- ja lihasikojen hoito. Ruokinnan seuraaminen, terveydentilan seuranta, tarvittaessa lääkitsemistä, tuotantotilojen puhtaanapitoa, sekä possujen siirtoa osastolta toiselle. Pääsin myös muutamia kertoja tutustumaan porsituksen töihin ja yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli porsimisessa auttaminen, sitä en unohda!

Työharjoittelu sikalassa oli opettavainen kokemus. Iso-Tuiskun sikala tarjosi tärkeän mahdollisuuden päästä tutustumaan suomalaiseen ruoantuotantoon, niin alkutuotantoon kuin vain voi päästä. Iso-Tuiskun sikala tekee myös tiivistä yhteistyötä SeAMKin kanssa, heillä on pitkä kokemus opiskelijoiden ohjauksesta, ja he myös ottavat mielellään harjoittelijoita tilalleen.

Kuvassa monta possua käytävällä.
Sanna suoritti ensimmäisen harjoittelunsa Ilmajoella Iso-Tuiskun yhdistelmäsikalassa.

Työharjoitteluissa pääsee kokemaan monenlaisia asioita

Toisen opintoihini liittyvän harjoittelun suoritin A-Tuottajilla, sianlihan kehityksessä. Tässä harjoittelussa pääsin tutustumaan ison ruokatalon toimintaan ja työskentelyyn alkutuotannossa. Työtehtäväni olivat monipuoliset, pääsin koordinoimaan erästä koetta, tutustuin pilotoitavaan älysikalaan ja sen toimintaan, sekä isoimpana ja merkittävimpänä, sain osallistua Seinäjoella järjestetyn Global Forum- seminaarin järjestelyihin. Harjoittelu tehtiin yritysyhteistyönä Atrian ja SeAMKin kanssa. Harjoittelussani pääsin osallistumaan Atrian järjestämään 100 Nuorta Tuottajaa -koulutukseen. Vaikka en itse tuottaja olekaan, niin sain koulutuksesta arvokasta kokemusta ja hyviä kontakteja tuottajista.

Toisen harjoittelun aikana Sanna pääsi osallistumaan Atrian järjestämään 100 Nuorta Tuottajaa -koulutukseen.

SeAMKin agrologikoulutuksesta saa hyvät eväät työuraa varten

Agrologin koulutus on ollut hyvä ja kattava raapaisu suomalaiseen maatalouteen. Koen, että olen saanut koulutuksesta hyvät eväät tulevaa työuraani varten, missä ikinä se koittaakaan. Koska olen alanvaihtaja, koen olevani siinä mielessä onnekkaassa tilanteessa, että työmahdollisuudet agrologina voisi olla missä vain, eläintuotannossa, kasvipuolella, konemaailmassa…

Tällä hetkellä opintoja on jäljellä muutaman kurssin verran, sekä opinnäytetyön kirjoitus.

Jos edes hetken mietit, että kannattaisiko hakea opiskelemaan agrologiksi Seinäjoen ammattikorkeakouluun, niin sanoisin, että ehdottomasti!

Sanna
SeAMK agrologiopiskelija